Pagina opties

Groter
RSS

Nieuwjaarsontmoeting 2020 (07-01-2020)

Op maandag 6 januari was de nieuwjaarsontmoeting in 't Mozaïek in Wijchen. De burgemeester heeft hier zijn nieuwjaarstoespraak gehouden en stilgestaan bij de ontwikkelingen van afgelopen jaar. En natuurlijk is er ook vooruit geblikt. De toespraak kunt u nog eens rustig nalezen. 

Nieuwjaarsontmoeting 2020

Laat ik beginnen om u allemaal een Zalig Nieuwjaar toe te wensen. Ik hoop dat de meeste goede voornemens op deze zesde dag in het nieuwe jaar nog up and running zijn. En dat als ze al gesneuveld zijn, u niet al te teleurgesteld bent.

U merkte het daarnet al. We doen het dit jaar een klein beetje anders dan anders. Niet alleen sta ik hier voor u voor de laatste keer; we hebben ook een echte stadionspeaker die de programmaonderdelen aan elkaar praat…. en die stem, ik zag al een aantal mensen denken… Waar kennen we die toch van?

Hallo allemaal, wat fijn dat u er bent!

Zoals u net hoorde. Fijn dat u er bent! Want wij hier met elkaar kunnen het verschil maken. Dat begint met ‘met elkaar in gesprek zijn, luisteren’. En precies om die reden is daar vanavond tijd voor gemaakt.

Maar alleen luisteren en praten is niet voldoende. Wij als overheid moeten ook toegankelijker worden. Vandaar dat mijn speech zoveel mogelijk in B1-taal geschreven is of…. Om het nog duidelijker te maken: te begrijpen voor iedereen. Maar ach, daar heeft u vast wel iets over gehoord? De taalambassadeurs die de overheid heeft aangesteld. Over inclusie…. Ziet u, daar gaan we al met alle goede bedoelingen. Mooie term hoor inclusie, maar weet u eigenlijk wat we ermee bedoelen?

Heel simpel…… Iedereen doet mee! Iedereen mag er zijn! En u kunt ons helpen! Krijgt u een moeilijke brief of ziet u ingewikkelde taal op onze website? Laat het ons weten. Want alleen samen maken we Wijchen elke dag opnieuw een stukje beter!

Overigens, over samen gesproken…. Er zit nog altijd behoorlijk wat WIJ in Wijchen. Wat te denken van de Kerstengelen die afgelopen Kerst voor de 25e keer op rij hun actie hielden voor de mensen die het wat minder goed hebben in onze samenleving. En wat te denken van de Vincentiusvereniging? En de golf van warmte die in Wijchen opstak na het kermisincident dat Marco van As voor het leven tekende. Geweldig waar ons dorp, onze dorpen voor staan.

En wat een verschil met andere plaatsen in ons land. 2019 is het jaar van de protesten geworden, overal gemopper en gezanik. En dat in het op 4 na gelukkigste land ter wereld en het op 5 na rijkste land ter wereld. Verhitte debatten over het klimaat, over de intocht van Sint, over Pfas en stikstof, over het onderwijs, ja over van alles en nog wat. Wat een boosheid over wat hen wordt aangedaan. Waarheid is voor sommigen slechts de eigen mening, wie anders denkt is de vijand. En die moet worden bestreden. Bij voorkeur met grote woorden en grote verwijten. Waar is het besef dat we het toch echt samen moeten doen? Gelukkig herken ik daarvan nog veel in ons mooie Wijchen! De scherpe toon in het debat over het project Tussen Kasteel en Wijchens Meer, werd door de gemeenteraad gehoord en gewogen. De raad in Wijchen heeft laten zien dat zij meningsverschillen kan overbruggen.

2019 was het jaar van de opening van de Thermen Berendonck, het opnieuw inrichten van het Oosterpark, verdiepende gesprekken over Hart van Zuid, de bouwlust op de Huurlingsedam en vele nieuwe inwoners die we mochten begroeten (voor het eerst meer dan 41 000 inwoners). Ook kwam de Top 2000 bus in Wijchen langs op de Markt. Als we het dan toch over een top hebben, staat knooppunt Bankhoef ook in een top. De top 10 van grootste files welteverstaan. De 103 miljoen die nu gereserveerd is door provincies en Rijk, is een goede eerste aanzet voor deze fileproblemen. Naast de file-uitdaging kennen we nog een andere uitdaging, namelijk die van de extra woningbehoefte. Tot 2030 moeten er ongeveer 1500 woningen bijkomen in de gemeente Wijchen. Een stevige uitdaging!

Wijchen koestert talent. Dit jaar gaan we de individuele sport-toppers huldigen; denk daarbij aan Nederlands -, Europees en ook Wereldbekerwinnaar BMX-ster Laura Smulders of Ilse Arts die Europees Kampioen Rolstoelbasketbal werd. Sport en bewegen, dat vinden wij belangrijk om een gezonde en sportieve gemeente te zijn en te blijven.

Ook economisch ging het goed! Niet toevallig dat in de top drie van beste Gelderse Familiebedrijven op nummer 1 èn 2 bedrijven uit onze gemeente eindigden. Winnaar werd DKC Totaaltechniek (de familie Dekkers) uit Bijsterhuizen, op de tweede plek de familie Arts met het bedrijf BIA Beton op de Loonsche Waard in Niftrik. Kortom, we mogen trots zijn op ons Wijchen. Op de Wij van Wijchen en daarmee bedoel ik op iedereen. Op de verbondenheid met Wijchen. Op Wijchenaren die mee willen denken, die hun mening durven geven, in gesprek gaan en elkaar helpen. Samen maken wij WIJchen.

Vierden wij in 2019 al 75 jaar bevrijding met een fantastisch ontvangst van de Operation Market Garden-herdenkingstocht, in 2020 viert heel Nederland 75 jaar vrijheid. Een vrijheid die verbonden is met Europa. Voor velen is Europa een te ver van mijn bed show. Vinden ze dat er geld verkwist wordt. En dit terwijl de Europese Unie boven alles hèt bindmiddel is dat ons deel van de wereld al 75 jaar vrede en vrijheid schenkt. Het uiteenvallen van de EU is het grootste gevaar dat onze rijkdom, onze vrijheid vernietigt.

En laat mij daaraan toevoegen… De aantasting van onze aarde door ons, de mens. We wonen en leven in een regio waar circulariteit (verzin hier maar eens een goed B1-woord voor) in de vezels zit. Zuinige omgang met grondstoffen, slim hergebruik. Steeds vaker merk ik dat we daarin best goed zijn. Het zet ons midden in een wereldwijde zoektocht naar het verminderen van de aantasting van onze aarde. Wijchense voorbeelden zijn bijvoorbeeld het prachtige bedrijf EromesMarko dat heel slim haar reststoffen die vrijkomen bij de productie van zitmeubilair en tafels, verandert in leuke en handige woonaccessoires onder het label ZOOI. Of wat dacht u van Giesbers Bouw die afval ziet als bouwstof. Die inzet op hergebruik van materiaal, van bouwstoffen met identiteit. Zij zijn partner van Madaster, een soort Kadaster van bouwstoffen, vanuit het besef dat we onze aarde opeten als we maar nieuwe grondstoffen blijven gebruiken. Of Bedrijventerrein Bijsterhuizen dat zoveel mogelijk de gebruikte energie zelf wil gaan opwekken; met windenergie, met zonneparken. En niet te vergeten het Repair café Wijchen dat dit jaar 5 jaar bestaat! Waarom weggooien als repareren nog kan?

We zijn het er vast over eens. Duurzaam leven is belangrijk. Het is voor de een vanzelfsprekender dan de ander. Wat denkt u van voedselverspilling? Een oud korstje brood weggooien of er een tosti van maken? Een apparaat dat stuk is repareren of meteen een nieuwe kopen? Een sok stoppen of weggooien? Voor sommigen is die keuze snel gemaakt. Nederland is een rijk land. Maar helaas zijn er ook nog veel mensen die het minder goed hebben en heel bewust moeten leven. Wist u dat 1 op de 5 huishoudens problematische schulden heeft? Dat is 20% van de Nederlandse bevolking. En dat zijn in de gemeente Wijchen ruim 3.400 huishoudens. Dit jaar hebben wij 165 meldingen schuldhulpverlening gehad. Als u even meerekent, weet u dat er dus maar weinig mensen de gemeente weten te vinden. Schaamte speelt een enorme rol. Laten wij er voor deze mensen zijn! Laten we ze helpen om de weg naar de gemeente te vinden. In 2019 zijn we gestart met een pilot vroegsingalering. Ik hoor u denken. Weer zo’n prachtig b1 woord. We willen proberen door samenwerking met andere organisaties schulden snel op te sporen. Hoe eerder we kunnen helpen, hoe beter!

Laat ik mijn speech dan ook eindigen met de opmerking: samen maken we WIJchen beter. Helpt u mee?

Dank voor uw aanwezigheid en voor degenen die ik niet meer ga zien voor dat ik naar Sittard-Geleen vertrek.... Dag allemaal! WIJchen is mooi, ik ga het missen!