Pagina opties

Groter
RSS

Uitreiking Koninklijke onderscheiding voor echtpaar Van Scherpenseel (20-01-2020)

Zondagavond 19 januari 2020 reikte burgemeester mr. J.Th.C.M. Verheijen een Koninklijke onderscheiding uit aan de heer D.H. van Scherpenseel en mevrouw I. van Scherpenseel-Cornet. Beide hebben zich op intensieve wijze ingezet voor zwemvereniging OWT Pontos. Na afloop van het clubkampioenschap in zwembad De Meerval werd het echtpaar verrast met een benoeming tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau voor hun jarenlange inzet en betrokkenheid voor de club, en het vinzwemmen in het bijzonder.

De heer Diederick van Scherpenseel (LON)

Decorandus heeft zich afgelopen 20 jaar met enorm veel passie ingezet op het gebied van de onderwatersport; toegespitst op de discipline vinzwemmen. Hiervoor staat hij wekelijks vele uren aan de badrand. De heer Van Scherpenseel heeft een speciale trainingstechniek ontwikkeld die ook waardering vindt bij de Nederlandse Onderwatersport Bond. Zij sturen regelmatig trainers vanuit andere regio’s voor stagelessen naar de heer Van Scherpenseel. Ook heeft zijn coaching-talent diverse zwemmers tot op het NK, EK en WK vinzwemmen gebracht. Behalve technische kundigheid toont de heer Van Scherpenseel ook een grote emotionele betrokkenheid bij zijn leerlingen. Hij weet hen te motiveren en stimuleren om het beste uit zichzelf te halen. Zowel in Nederland als daarbuiten begeleidt hij zijn pupillen bij de competitiewedstrijden. Bijkomende kosten én vakantiedagen neemt hij allemaal voor eigen rekening. Ook neemt hij de reparaties en onderhoud van het materieel onder zijn hoede. De drive, betrokkenheid en professionele houding van de heer Van Scherpenseel heeft in grote mate bijgedragen aan het niveau van het vinzwemmen in Nederland.

Mevrouw Inge van Scherpenseel-Cornet (LON)

Decoranda heeft, in navolging van haar echtgenoot de heer Van Scherpenseel, zich bijna 20 jaar belangeloos ingezet voor onderwatersport vereniging Pontos. In 2000 nam zij de functie van ploegleider op zich. Sindsdien verzorgt zij voor alle deelnemende vinzwemmers de volledige organisatie rondom de wedstrijden in binnen- en buitenland. Dit omvat de administratie van de inschrijvingen voor de wedstrijden, de planning van de medische keuringen, het zoeken en boeken van hotelovernachtingen en het regelen van vervoer voor iedereen. Ook begeleidt zij de vin-zwemmers ter plaatste en neemt hiervoor vrij van haar werk. Zonder onkostenvergoeding voor dit alles. Daarnaast had mevrouw Cornet in de periode 2003 tot 2018 zitting in het bestuur van de vereniging.

Sinds 2004 is mevrouw Cornet voorzitter van de commissie vinzwemmen bij de Nederlandse Onderwatersport Bond. Onder haar leiding is er een flinke professionaliseringsslag gemaakt; zo zijn er nu standaard draaiboeken voor de wedstrijden en is er geïnvesteerd in materialen. Ook organiseert en coördineert Inge van Scherpenseel zes competitiewedstrijden en het Nationaal Kampioenschap in Eindhoven.

Voor het totaal aan vrijwillige inspanningen voor de samenleving ontvingen de heer en mevrouw Van Scherpenseel op zondag 19 januari de Koninklijke onderscheiding.