De coronacrisis grijpt elke dag in op ons leven. Zo ontvangt mijn moeder minder bezoek en durft ze er zelf niet op uit te gaan. Door het thuiswerken missen we de collega’s en de gesprekken. En dan is er aan het eind van de dag ook nog de avondklok. De jeu is er even af en dat merken we.

Samen oog voor onze jongeren

En dan denk ik aan onze jongeren. Ik maak me zorgen om hen. Ze kregen maanden achter elkaar online les. In hun vrije tijd waren veel activiteiten on-hold gezet. Er was geen ruimte voor jongeren om elkaar gewoon even ontmoeten. Jongeren worden al een jaar ernstig beperkt in hun sociale  ontwikkeling. We vragen aan hen veel flexibiliteit. Laten we hier samen oog voor hebben!

Jeugd aan zet

Gelukkig staat de deur op een kier voor onze jongeren. De scholen gaan stapsgewijs open en jongeren tot 27 jaar mogen weer samen sporten. Maar er is meer nodig om goed uit de crisis te komen. Daarom doet de gemeente Wijchen bijvoorbeeld mee aan het project Jeugd aan zet. Dit project ondersteund verenigingen en ondernemers financieel om activiteiten voor jongeren te organiseren.

Veilig en gezond opgroeien

Daarnaast roepen we de regering op, om samen met ons een actieplan jeugd te presenteren. Dit doen we samen met andere gemeenten. In het actieplan staat wat we moeten doen om onze jongeren uit de crisis te halen. Ook vragen we aan de regering om hier aan mee te betalen. We willen zo snel als mogelijk aan de slag. Zodat onze jeugd nu en later veilig, gezond en volop met kansen opgroeit.

Onze jeugd mag niet het kind van de rekening worden!

Titus Burgers
wethouder