Samen tegen eenzaamheid

Samen tegen eenzaamheid Het is geen gemakkelijke tijd. De coronamaatregelen raken iedereen. Geplande activiteiten gaan niet door of gaan door in aangepaste vorm. Juist nu is het belangrijk dat we ondanks alle beperkingen naar elkaar omkijken. Een vriendelijk praatje, kaartje of gebaar kan
het lichtpuntje zijn voor iemand die zich eenzaam voelt.

Meer dan één miljoen Nederlanders voelt zich sterk eenzaam. In Wijchen is dit 1 op de 4 inwoners. Het komt voor bij iedereen. Ook al loopt de een meer risico op eenzaamheid dan de ander, iedereen kan er vroeg of laat mee te maken krijgen. Dit is de reden waarom ik twee jaar geleden een handtekening plaatste onder het landelijke programma ‘Een tegen eenzaamheid’. In de gemeente Wijchen werkt de Kerngroep Eenzaamheid aan het voorkomen of verminderen van eenzaamheid.

De afgelopen tijd zijn er veel stappen gezet. Zo was er een ‘Week tegen de eenzaamheid’ met veel leuke activiteiten begin oktober. MeerVoormekaar is gestart met ‘Koffie met Leonie’. Ook liep ‘MeerVoormekaar’ langs maar liefst 400 deuren om een praatje te maken en een cadeautje uit te delen. Daarnaast is er een signaleringskaart ‘Hoe herken je eenzaamheid’ ontwikkeld voor professionals. Want hoe eerder je eenzaamheid herkent, hoe meer je kunt doen. Vol trots nam ik de eerste signaleringskaart aan.

Het begin van het jaar is ook het moment voor goede voornemens. Corona zal nog wel even ons leven bepalen. Maar zoals Koning Willem Alexander al eerder zei: ‘het coronavirus kunnen we niet stoppen, het eenzaamheidsvirus wel. Doet u mee?

 

Titus Burgers
Wethouder