Beste inwoners

Op het moment dat ik deze column schrijf, is het precies een jaar geleden dat ik als waarnemend burgemeester van Wijchen begon. Middenin de eerste coronalockdown nam ik het stokje over van locoburgemeester Paul Loermans, die na het vertrek van Hans Verheijen de honneurs waarnam. Het was geen gemakkelijke start. De coronamaatregelen bemoeilijkten de kennismaking met de raadsleden, de ambtelijke medewerkers en met name ook met de inwoners. Werkbezoeken afleggen ging niet en digitaal vergaderen deed zijn intrede. Het afgelopen jaar is geen gemakkelijk jaar geweest. Verdriet, angst, onzekerheid en eenzaamheid zijn gevoelens waarmee we vaak en veel te maken kregen. De noodzakelijke maatregelen vallen ons zwaar. Wat missen we de gezelligheid, wat missen we onze familie en vrienden, wat missen we het openbare leven, wat missen we de spontane ontmoetingen.

Wie had kunnen denken dat we een jaar later nog steeds met deze maatregelen geconfronteerd zouden worden. De datum waarvan we hoopten dat we het achter ons konden laten en weer het normale leven zouden kunnen oppakken, wordt steeds weer opgeschort. Het is niet anders, we moeten er doorheen. Het vaccinatieprogramma is door omstandigheden nog lang niet op orde. We zullen daarom moeten volhouden. Uiteindelijk komt er een eind aan deze lastige periode.

Maar laten we niet alleen stilstaan bij de onmogelijkheden. Laten we vooral ook genieten van wat er wel is. De geboorte van een kind, de lente die in aantocht is, het lezen van een mooi boek, lekker buiten wandelen en nog heel veel meer.

Zelf ben ik een optimistisch mens, meestal is voor mij het glas half vol in plaats van half leeg. Blijf de zon zien, ook al is die soms achter de wolken!

Marijke van Beek
burgemeester