De afgelopen weken hebben de meeste van ons genoten van de vakantie, vaak in eigen land. Wijchen is mooi, maar er zijn meer stekjes in Nederland de moeite waard. Ik heb genoten van de Nederlandse kustlijn met Zuid Europees weer.

Het Zuid Europese weer van de afgelopen tijd met temperaturen boven de 35 graden roept wel vragen op. Heeft deze warmte te maken met een versnelling van de opwarming van de aarde? Komen we na of naast de coronacrisis in een klimaatcrisis terecht? Wat is onze bijdrage aan een gezond leefklimaat?

Samen werken we aan een duurzaam Wijchen. We zien op steeds meer daken van woningen en bedrijfspanden zonnepanelen liggen. Ook wordt er veelvuldig gebruik gemaakt van de duurzaamheidslening. Met de duurzaamheidslening kunnen inwoners geld lenen voor het nemen van duurzame maatregelen, zoals zonnepanelen, een warmtepomp, een zonneboiler, maar ook voor bijvoorbeeld dak-, gevel- en vloerisolatie. Je woning isoleren zorgt direct voor een lagere energierekening en levert bovendien extra wooncomfort op.

Als het gaat om duurzaamheid kijken we niet alleen naar de mogelijkheden van zonneparken en windmolens. We onderzoeken ook wat de mogelijkheden zijn om gebruik te maken van aardwarmte of oppervlakte water. Als we allemaal een bijdrage leveren dan kunnen onze kinderen en kleinkinderen in een gezonde wereld opgroeien. En wat vaker in eigen land op vakantie draagt daar ook aan bij.

Titus Burgers
wethouder