Lees pagina voor

Hoe duurzaam is Wijchen? Samen zoeken naar hoe het nog beter kan

In onze gemeente speelt, net als overal in Nederland, het grootschalig opwekken van duurzame energie. Wij zijn benieuwd hoe inwoners daarover denken. En we horen graag hoe de andere onderwerpen al leven bij u. Daarom gingen we met u in gesprek over energie besparen, uw huis verduurzamen, minder afval, energie uit zonnevelden en windparken. Dat deden we tijdens een energiecafé en u kon via de swipocratie makkelijk en snel uw mening geven. Graag delen we een aantal uitkomsten met u.

Een duurzamer huis en een groenere omgeving

Inwoners van de gemeente Wijchen zien vooral kansen in het duurzamer maken van hun eigen huis. Daarbij hebben ze wel zorgen of ze dat kunnen betalen. Mensen gaven aan dat ze hierbij nog wel meer informatie steun bij kunnen gebruiken. Er zijn in Wijchen Energiecoaches actief. En u kunt terecht bij het Loket Duurzaam Wonen Plus (Deze link gaat naar een externe website). Ook willen inwoners die wij spraken heel graag meewerken aan een groenere woonomgeving. Ze denken dan aan sedumdaken, meer groen en minder stenen in de wijk en het stimuleren van biodiversiteit.

Zonnepanelen op alle daken en windmolens langs grote wegen

Als inwoners moet kiezen, gaan zij voor zonnepanelen op alle daken in plaats van groene daken. Het groen zien zij liever voor de deur, ook als ze daardoor een stukje verder moeten lopen voor hun auto. Inwoners zijn zeker niet tegen windmolens als deze maar langs de grote wegen staan.

Hieronder vindt u alle uitkomsten van de campagne:

Eindevaluatie 'Hoe duurzaam is Wijchen?' (PDF, 6.0 MB)

Groene Kampioenen

Wie blinkt er nu echt uit in duurzaamheid? Inwoners kon hun duurzame kampioen nomineren voor de titel. Op dinsdag 19 april maakte de vakjury de winnaars bekend tijdens het energiecafé in Batenburg.