Pagina opties

Groter

Inburgeren

  • Samenvatting

    De meeste vreemdelingen die in Nederland komen wonen moeten inburgeren. Dit betekent dat u de Nederlandse taal leert lezen, schrijven en spreken. U moet ook leren over het leven in Nederland. U bent ingeburgerd als u het inburgeringsexamen hebt gehaald.

    • Hebt u een verblijfsvergunning gekregen vóór 1 januari 2013? Dan helpt de gemeente u bij uw inburgering.
    • Hebt u een verblijfsvergunning gekregen na 1 januari 2013? Dan moet u zelf uw inburgering regelen. U kunt hiervoor geld lenen bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Ook met vragen kunt u terecht bij DUO.
  • Wat moet ik doen?

    Ik moet inburgeren vanaf 1 januari 2013

    Bij DUO krijgt u informatie over taallessen, cursussen en het examen. Daarna doet u het volgende:

    • U zoekt zelf een inburgeringscursus.
    • U betaalt zelf de inburgeringscursus.
    • U schrijft zich in voor het inburgeringsexamen.
    • U betaalt zelf het inburgeringsexamen.
    • U kunt geld lenen bij DUO.

    Ik ben vóór 1 januari 2013 begonnen met inburgeren

    Dan helpt de gemeente u bij uw inburgering. Zij regelt dat u een cursus en het examen kunt doen.

    Ik woon in het buitenland

    Hebt u een verblijfsvergunning aangevraagd? Dan moet u het basisexamen inburgering maken in het land waar u woont. Slaagt u voor het examen? Dan kunt u naar Nederland komen. Neem hierover contact op met de Nederlandse ambassade.

  • Hoe lang duurt het?

    U kunt het examen maken binnen 8 weken nadat u betaald hebt.

    Moet u inburgeren vanaf 1 januari 2013? Dan moet u binnen 3 jaar voor het examen slagen. Was u vóór 1 januari 2013 al verplicht om in te burgeren? Dan moet u binnen 3,5 jaar voor het examen slagen.

    Bent u geslaagd? Dan krijgt u binnen 4 weken een brief dat u uw diploma kunt ophalen.

  • Wat heb ik nodig?

    • identiteitsbewijzen van u en uw eventuele partner
    • bewijs van uw verblijfsstatus
    • bewijs van de burgerservicenummers van u en uw eventuele partner
    • bewijzen over uw opleidings- en arbeidsverleden
  • Extra informatie

    U bent verplicht om in te burgeren als u:

    • een verblijfsvergunning hebt;
    • een religieus beroep hebt (bijvoorbeeld dominee, pastor, imam of rabbijn);
    • lesgeeft in godsdienst of levensbeschouwing.

    Vrijwillig inburgeren kan ook. Dat betekent dat u het zelf graag wilt, maar dat het niet verplicht is.

    Bekijk op de website van de IND in welke gevallen u géén inburgeringsexamen hoeft te doen.

  • Contact

    Voor vragen kunt u contact opnemen met Anke van der Wal via 088 432 70 00.