Pagina opties

Groter
A A

Inschrijving vanuit het buitenland

  • Samenvatting

    U moet zich inschrijven bij de gemeente als u binnen een periode van 6 maanden in ieder geval 4 maanden in Nederland komt wonen.

    Belt u ons even?

    Als u zich wilt inschrijven, neem dan telefonisch contact met ons op. Dan maken wij een afspraak met u.

  • Wat heb ik nodig?

    • een geldig reisdocument of een ander document waaruit de nationaliteit blijkt
    • uw geldige identiteitsbewijs
    • buitenlandse documenten bijvoorbeeld een geboorteakte, huwelijksakte of echtscheidingsakte.

    In bepaalde situaties hebt u extra documenten nodig bij uw inschrijving. Soms moet u eerst laten bepalen of deze buitenlandse documenten echt zijn. Dit heet legalisatie. De gemeente vertelt u of legalisatie nodig is.

  • Extra informatie

    U kunt zich inschrijven als u legaal in Nederland bent. Dit heet rechtmatig verblijf. Uw verblijf is rechtmatig in de volgende gevallen:

    • u hebt de Nederlandse nationaliteit
    • u hebt de nationaliteit van een ander land uit de Europese Unie
    • u hebt een geldige verblijfsvergunning
    • u mag de beslissing op uw aanvraag om een verblijfsvergunning in Nederland afwachten

    Alle personen die in Nederland komen wonen moeten binnen 5 dagen zelf bij de gemeente verschijnen. Zo kunnen we de identiteit vaststellen.