Pagina opties

Groter

Wandel- en fietsroutes

 Hieronder vindt u meer informatie over wandelen en fietsen in de Gemeente Wijchen.

Fiets- en voetveren

Er wordt steeds meer gewandeld, geskeelerd en gefietst.

Recreanten maken gebruik van paden, routes, wegen en van rivierdijken. In ons waterrijke rivierengebied zijn overzetveren vaak onmisbare schakels in het netwerk van fiets- en wandelmogelijkheden. Na jaren van achteruitgang is gedurende de laatste 15 à 20 jaar het aantal (veelal toeristische) fiets- en voetveren flink toegenomen.

Twee veerverbindingen

De gemeenten Wijchen en Oss hebben twee voormalige veerverbindingen, die uit toeristische overwegingen bijzonder interessant zijn, nieuw leven ingeblazen. Zo vaart het veertje bij Batenburg weer sinds 2007. Bij Niftrik is het pontje sinds 2011 opnieuw in de vaart genomen.
De fiets- en voetveren over de Maas bij Batenburg en Niftrik maken het mogelijk om de vele fiets- en wandelroutes te combineren of in te korten. Op beide veerpontjes kunt u uw fiets meenemen.

Vaartijden

De vaartijden van de veren zijn onder voorbehoud in verband met te hoge of te lage waterstan-den of andere stremmingen. Hier vindt u actuele informatie over vaarschema's en stremmingen.

Wandelen

In de gemeente Wijchen is het heerlijk wandelen. Met de Overasseltse- en Hatertse Vennen, de Berendonck, het Hernense en het Leurse bos, en de uiterwaarden langs de Maas is er buitengewoon veel natuurschoon te vinden. Maar ook in de dorpen en het stadje Batenburg is het aangenaam wandelen.

Plan uw eigen wandelroute

Plan uw eigen wandelroute heel eenvoudig via het wandelknooppuntennetwerk. Op de digitale  kaart vindt u alles wat u nodig hebt. Klik de gewenste knooppunten aan en ter plaatse wordt u de weg van knooppunt naar knooppunt gewezen. Daarnaast zijn er op de kaart uiteraard horecagelegenheden aangegeven waar u onderweg even kunt pauzeren, en ook waar de attracties en bezienswaardigheden zich bevinden.

U kunt natuurlijk ook een van de bestaande wandelroutes lopen die u onder andere vindt op www.wandelenrijkvannijmegen.nl. De gemeente Wijchen heeft een aantal wandelroutes uitgegeven die hieronder nader worden toegelicht. Deze wandelroutes zijn te verkrijgen bij de VVV Wijchen.

Wandelen in Wijchen

De rijke historie van het centrum van Wijchen kunt u ontdekken aan de hand van de cultuurhistorische route 'Wandelen in Wijchen'. De route leidt u langs mooie historische en culturele plekken in het centrum van Wijchen. Zoals het Kasteel van Wijchen, de Wijchense molen, klooster Tienakker en het Romeinse grafveld. De route wordt gemarkeerd met zuilen die in het kort weergeven wat de historische waarde is van de plek waar u langs loopt. De wandelroute begint en eindigt bij het NS station van Wijchen.

Folder 'Wandelen in Wijchen'

Wandelen in Batenburg

Batenburg dateert uit de Romeinse tijd. Volgens de overlevering zou een Keltische prins, ge-naamd Bato, de stad hebben gesticht. De Romeinen veroverden Batenburg later en bouwden er een tempel. Op de fundamenten van deze tempel zou in 327 het eerste kasteel zijn gebouwd. Batenburg is een wandeling waard. Het is een prachtig stadje met een rijke historie.
Er is een wandelroute uitgezet door het oude gedeelte van dit monumentale stadje. Dit gedeelte bevat vele monumenten en is dan ook van rijkswege aangewezen als beschermd stadsgezicht. De route staat in het boekje 'Wandelen in Batenburg'. Behalve de route wordt ook informatie gegeven over de historie van Batenburg.

Kijk op Kunst wandelroute in Wijchen

Wijchen is rijk aan kunst 'op straat'. Het boekje 'Kijk op kunst' neemt u via één wandel- en drie fietsroutes mee langs de vele kunstwerken die Wijchen rijk is. 'Kijk op kunst' is uw gids langs kunst in Wijchen en vertelt u per kunstwerk wie de kunstenaar is en wat het verhaal is achter het kunstwerk. Maak op een laagdrempelige manier kennis met kunst in al haar facetten: modern en klassiek, kleurrijk en sober. Daarnaast voeren de routes u langs mooie, bezienswaardige plaatsen in de gemeente Wijchen. De wandelroute begint en eindigt bij het NS station van Wijchen.

Fietsen

In de gemeente Wijchen kunt u heerlijk fietsen. U kunt fietsen door het bos, in de polders of langs de Maas. Maar ook door de dorpen en het stadje. Met de toeristische veerpontjes bij Batenburg en Niftrik kunt u de Maas over naar Brabant en weer terug. U kunt eenvoudig uw eigen fietsroute maken met het fietsroutenetwerk.  Op de kaart van de online routeplanner bepaalt u zelf uw start- en eindpunt en klikt u de gewenste punten aan die uw route verbinden.

Hieronder geven we u een aantal tips om te fietsen in de gemeente Wijchen. Al deze fietsroutes zijn te verkrijgen bij de VVV Wijchen.

Fietsen lang de route van de ridders

In  de gemeente Wijchen hebben ooit vijf kastelen gestaan. De kastelen in Wijchen en Hernen zijn nog in volle glorie te bewonderen. Van het kasteel in Batenburg resteert een imposante ruïne. De 'Route van de Ridders' gaat langs deze kastelen en ook langs Balgoij en Leur waar vroeger kastelen gestaan hebben. Borden met informatie  markeren de plek en geven alle bijzonderheden. Daarnaast komt de route langs vele andere gebouwen en plekjes met een interessante geschiedenis uit de tijd van de ridders. De 'Route van de Ridders' is ongeveer 30 km lang  Het startpunt is het kasteel in Wijchen.

Het Landschap Vertelt - Fietsroutes

Er zijn 8 historische verhalen die zich afspelen in het Rijk van Nijmegen te beluisteren op de site spannende geschiedenis. In 2012 zijn de verhalen opgeschreven in een fietsrouteboekje. Twee fietsroutes verbinden de plekken waar de verhalen zich afspelen. Zo kunt u van verhaal naar verhaal fietsen. Ter plaatse luistert u naar de prachtige verhalen via uw smartphone. De routes zijn te downloaden op www.lekkerfietsen.nl.

Kijk op Kunst - Fietsroutes in Wijchen

Wijchen is rijk aan kunst 'op straat'. Het boekje 'Kijk op kunst' neemt u via drie fietsroutes mee langs de vele kunstwerken die Wijchen rijk is. 'Kijk op kunst' is uw gids langs kunst in Wijchen en vertelt u per kunstwerk wie de kunstenaar is en wat het verhaal is achter het kunstwerk. Maak op een laagdrempelige manier kennis met kunst in al haar facetten: modern en klassiek, kleurrijk en sober. Daarnaast voeren de routes u langs mooie, bezienswaardige plaatsen in de gemeente Wijchen. De routes beginnen en eindigen bij het NS station van Wijchen. Het boekje is ook te koop in het Museum Kasteel Wijchen.

Kunstroute

U kunt ook zelf een fietsroute langs de kunstwerken in de buitenruimte opstellen. Kijk hiervoor op de website van Beelden in Gelderland.

Wijchense Plattelandsroute

Welkom in 'Gastvrij' Land van Maas en Waal! Deze fietstocht leidt u door het Wijchense landschap vol verrassingen. Tijdens deze fietstocht maakt u een rondje om Wijchen heen. De route komt langs recreatiegebied de Berendonck waar u met goed weer lekker aan het water kunt liggen of een duik kunt nemen, door de bossen rond de Haterse Vennen, langs de Maas, maar ook het pittoreske Batenburg, kasteel Wijchen en kasteel Hernen liggen op de route. Deze route  kunt u downloaden op www.lekkerfietsen.nl

Dijkgeheimen

Twee  fietsroutes door het Land van Maas en Waal gaan  langs prachtige stadjes aan het water, kastelen, boerderijen en oude steenfabrieken. Hoofdrolspelers zijn dijken, gemalen en sluizen. En mysterieuze dijkmagazijnen, die tijdens de route tot leven komen…   

U bekijkt het rivierenlandschap door de ogen van arbeiders in de steenfabrieken van weleer. Of door de ogen van gravende muskusratten, alerte dijkbeheerders, mensen in watersnood of machtige kasteelheren.   

Start- en eindpunt  van de routes is Bezoekerscentrum Land van de Heerlijkheden in Leur. Van daaruit voert route 1 (50 km) via Hernen en Batenburg naar Maasbommel, Druten, Winssen en terug naar Leur. Route 2 (57 km) leidt naar Niftrik, Nederasselt, Overasselt, de Haterse Vennen, Wijchen en Beuningen, en eindigt in Leur. 

Samenwerking

Dijkgeheimen is een uitgave van Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem Nijmegen (RBT KAN).  Meer informatie op www.gelderlandwaterkant.nl

Dijkgeheimen als app

Dijkgeheimen is er ook als gratis app, met weervrouw Margot Ribberink. U ziet foto’s en filmpjes, en duikt net even dieper in de dijkgeheimen dan in de fietsfolder…Sprak  u al eerder met een muskusrattenvanger of met een stoker in een oud stoomgemaal?

Ga naar de App Store of Google Play en download de gratis AbelLife app. Zoek binnen de gratis routes op Leur-Dijkgeheimen.