Burgemeester Marijke van Beek van de gemeente Wijchen heeft vanmiddag een Jongerenlintje uitgereikt aan de 16-jarige Stijn van Hemert. Vanwege de corona-maatregelen vond de uitreiking plaats in klein gezelschap.


 

Op 6 april verrichtte Stijn een heldendaad. Burgemeester Van Beek is heel trots op zulke dappere jongeren in Wijchen. 
Stijn was op die dag in de buurt van het Wijchens Meer, vlak bij de Blauwe Hof. Daar was een moeder met twee kinderen aan het fietsen. Een van die twee kinderen remde te laat en reed zo het water in. Stijn zag het jongetje spartelen, bedacht zich geen seconde en ging het water in. De jongen klampte zich aan Stijn vast en werd zo naar de kant gebracht. De jongen kon waarschijnlijk niet zwemmen. De moeder van de jongen was hoogzwanger en ook al het water in gegaan maar kon niet veel doen. Ze was behoorlijk overstuur. Stijn hielp haar het water uit en pakte ook nog de fiets van de jongen. Kletsnat kwam hij thuis aan. Hij deelde zijn avontuur op Facebook. Daar stroomden terecht veel complimenten binnen.

Zijn kordate optreden is voor de burgemeester aanleiding een lintje toe te kennen. Ze noemt hem een grote held omdat hij als 16-jarige jongen zonder eigen belang deed wat op dat moment nodig was. Een voorbeeld voor velen.

Vandaag, 20 november, is de internationale Dag voor de Rechten van het Kind. Vandaar dat we op deze dag het lintje uitreiken.