De verbouwing van het kasteel begint in augustus 2020. In het 3e kwartaal van 2021 is het kasteel weer in oude glorie te bewonderen en te gebruiken zijn. De planning van de verbouwing kunt u in grote lijnen volgen op deze pagina.

Planning

 1. Afgerond: Inpakken en verhuizen

  Buiten om het Wijchense kasteel oogt het rustig. Schijn bedriegt. Binnen in het kasteel is hard gewerkt. De inrichting is ingepakt en zo nodig gedemonteerd. Alle spullen staan klaar voor vertrek. Op vrijdag 21 augustus verhuizen de spullen naar de opslag.

   

 2. Afgerond: Bouwplaats inrichten

  Op 24 augustus gaat de aannemer beginnen met de inrichting van de bouwplaats. Zodat we klaar zijn voor de start van de renovatie van het kasteel.

 3. Afgerond: Verbouwing

  Op 31 Augustus is de verbouwing gestart!

 4. Afgerond: Moderne vloeren uit souterrain kasteel Wijchen

  De werkzaamheden van de verbouwing in kasteel Wijchen zijn gestart. Op dit moment halen we de moderne vloeren uit het souterrain van het kasteel weg. Voor de veiligheid staan er bouwhekken rondom de bouwplaats en het kasteel. 

 5. Afgerond: Ramen souterrain kasteel Wijchen weer open

  Er stroomt weer daglicht door de ramen van het souterrain van het kasteel. Deze ramen waren dicht gemetseld. De brokstukken liggen op de grond. En de ramen? Ze zijn weer te zien.

 6. Afgerond: Werkzaamheden in volle gang

  De ruimtes in het kasteel zijn groter geworden. Wat is er gebeurd? In het souterrain hebben we de oude toiletten weggehaald. Zo is er meer te zien van de mooie gewelven in de oorspronkelijke ruimte. En komt de hoeveelheid licht weer in haar oude glorie terug.

  Ook op de binnenplaats van het kasteel zien we nu een mooi ruimtelijk effect. Op deze plek hebben we de glazen wanden van de galerij eruit gehaald. Gaan we verder naar de eerste verdieping dan is daar ook hard gewerkt. De tussenwanden zijn eruit gesloopt.

  Benieuwd naar de werkzaamheden die nog komen? Blijf ons volgen via social media.

   

 7. Afgerond: Bouwplaats kasteel: mooie aankleding hekwerken

  Heeft u ze al gezien? We hebben de bouwhekken rondom de bouwplaats bij het kasteel opgefleurd met doeken. Op deze doeken ziet u diverse kasteelfoto's en het Wijchen= logo. De doeken nemen u mee in een reis door de tijd. Historische foto's gecombineerd met foto's van het huidige kasteel en een indruk van het kasteel na de renovatie.

  Veel kijkplezier!

   

 8. Afgerond: Van resten oude kasteel tot voorbereidingen voor nieuwe kap

  De aanwezigheid van resten van het oude kasteel hebben ons verrast. Zoals een water afvoer put, waar vroeger het vuile water door werd weggespoeld. Als het klaar is kunnen we straks om deze put lopen.

  Er is gestart met het herstel van het metselwerk in de kelder. Daar is ook beton gestort voor de vloeren in de kelder en het ondersteunen van de muren. En lopen we door naar de begane grond dan zien we dat daar hard is gewerkt aan het opbouwen van de steigers. Deze steigers staan er voor de wanden die er komen. Maar ook als voorbereiding voor de glazen kap die op de binnenplaats komt. Wat een mooi vooruitzicht :)

 9. Afgerond: Bekisting gemaakt en beton gestort

  In de kelder van het kasteel is hard gewerkt aan het maken van de bekisting en de bewapening van de loopgoot. Ook het beton is inmiddels gestort in deze loopgoot. De loopgoot is de wandelroute in aanleg. Deze route loopt langs de historische vondsten in de kelder. Waar straks de toekomstige bezoekers van het kasteel wandelen.

  Ja, het is alweer bijna 2021. Het jaar waarin we de renovatie in het najaar gaan afronden. En ons verheugen op de komst van vele bezoekers in ons mooie kasteel. Tot die tijd, blijf de renovatie ontwikkelingen volgen via social media en deze projectpagina over de verbouwing van het kasteel.

  We wensen iedereen hele fijne feestdagen!

 10. Afgerond: Nieuwe elektriciteitsaansluiting en beton gestort

  De maand januari is bijna voorbij en er is weer veel gebeurd. Er is een nieuwe elektriciteitsaansluiting gelegd. Deze ging over de kasteelgracht onder de brug door.

  Op één van de foto’s zie je ook de prachtige deuren en kozijnen van de eerste verdieping die schoon zijn gestraald. En wat kwam er een berg stof vanaf! Mooi dat deze in zijn ere zijn hersteld.

  De bekisting voor de looproute in de kelder was al eerder klaar. Nu tijd voor het storten van het beton. Vanaf de voortuin pompte Verbo Betonpomp & Betonservice uit Wijchen het beton naar de kelder. Een trilnaald haalt de luchtbellen uit het gestorte beton.

 11. Afgerond: Bouwbord geplaatst

  Er zit een gat in de vloer voor de deur naar de raadszaal toe. Je kijkt hier de kelder in. De stenen boog in de kelder is gerestaureerd en daarvoor moesten ze ook van bovenaf erbij kunnen. Vakwerk! Maar wie zijn die experts die de elektrotechnische, werktuigkundige en bouwkundige werkzaamheden uitvoeren? Bij een renovatieproject kan een bouwbord natuurlijk niet ontbreken om te zien wie er allemaal aan meewerkt. Het zeventiende-eeuwse kasteel herstellen ze met een grootscheepse opknapbeurt in zijn oude staat.

 12. Afgerond: Unieke doorkijkjes

  Op de eerste foto zie je van bovenaf de werkzaamheden op de tweede etage van het kasteel. Inmiddels is er een gat in het dak gemaakt. Dit is om de overkapping van de binnenplaats voor te bereiden. Dit gat levert unieke doorkijkjes op. Door het gat aan de binnenkant heb je een mooi zicht op de toren.

  Op de 1e verdieping vorderen de werkzaamheden voor het systeem van de luchtbehandeling. Overal in het kasteel en door alle wanden zie je de glimmende buizen terug. Een mooie blik op de voortgang van de werkzaamheden in het kasteel😃

 13. Nog te doen: Kom binnen

  Kom binnen en laat je met deze foto’s weer meenemen in de laatste renovatie ontwikkelingen van kasteel #Wijchen. We lopen naar de Bronckhorstzaal en zien dat de deuren tussen deze zaal en de raadszaal gerenoveerd worden. Wat valt er verder op? Oh ja, op verschillende verdiepingen zijn ze al ver gevorderd met het plaatsen van de luchtbuizen, maar ook met het isoleren ervan voor geluid en warmte. Op de eerste etage zijn de schuur- en schilderwerkzaamheden in volle gang. En meten is weten dus de plattegrond is ook van de partij😃

 14. Nog te doen: Stucen en schilderen

  De voorbereidingen van het dak boven de binnenplaats zijn nog in volle gang. Maar ook in de andere ruimtes werken ze hard door. Het herstelde gewelf in de kelder kreeg een stuc-laag. Deze laag is ook te zien langs de ramen en delen van de muur. De tegeltjes voor de ontvangruimte op de 1e verdieping liggen al klaar. En de schilders schilderen vrolijk door in de grote ruimtes van het kasteel. Wat een verschil met de schilderwerkzaamheden thuis

 15. Nog te doen: College bekijkt de vorderingen en medewerkers kasteel krijgen een warme maaltijd

  Op dinsdag 25 mei bracht het college van Wijchen een bezoek aan het kasteel. Ze kregen een rondleiding om de vorderingen van de renovatie te bekijken. Veilig, met speciale schoenen en helm aan. Op donderdag 27 mei schonk wethouder Nick Derks soep in voor alle medewerkers die in het kasteel aan het werk waren. Lekkere warme snacks hoorden daar natuurlijk ook bij.