Lees pagina voor

Planten, ziekten en bestrijding

In de gemeente Wijchen komen een aantal planten voor die we bestrijden omdat ze voor overlast zorgen.

De plant kan:

Ziet u een van deze soorten in de openbare ruimte? Geef dit dan door via het meldingsformulier. Staat een van deze planten in uw eigen tuin? Dan bent u zelf verantwoordelijk voor de bestrijding.

Hieronder leest u de kenmerken van deze planten en hoe u ze kunt bestrijden.

Japanse Duizendknoop

De Japanse Duizendknoop is extreem woekerende plant. Hij kan 2 meter hoog worden. Hij heeft grote groene bladeren en witte bloemen. De plant heeft diepe wortels in de grond. De plant kan door scheuren in de fundering in huizen binnen groeien. Hij groeit door asfalt heen en breekt zelfs betonplaten.

Bestrijding

Er zijn drie manieren om de plant te bestrijden:

Hooikoortsplant Ambrosia

Een ander woord voor Ambrosia is de hooikoortsplant. Hij kan 50 cm hoog worden. Hij heeft licht witte bloemen. Tijdens de bloei komen er veel pollen vrij. Deze pollen zorgen voor hooikoortsklachten.

Bestrijding

Ambrosia groeit voornamelijk op plaatsen waar vogelvoer is gestrooid. Bijvoorbeeld in vetbollen en strooivoer. Ook kippen- of duivenvoer kunnen zaden van Ambrosia bevatten.

Jacobskruiskruid

De plant is giftig. De plant kan 30 tot 90 cm hoog worden. Je kunt hem herkennen aan de helder gele bloemen. Het Jacobskruiskruid is giftig voor bijvoorbeeld paarden, pony's, ezels, koeien, varkens, geiten en schapen. Het dier kan eraan doodgaan.

Bestrijding

Jacobskruiskruid komt in de gemeente Wijchen niet veel voor. Het bestrijden gaat als volgt:

Watercrassula

Dit is een kleine waterplant. U vindt hem in sloten of vijvers. In 2015 vonden we de Watercrassula in de watergangen rondom Kerkeveld ter hoogte van de wijken De Lingert en De Flier en op twee plaatsen langs het Wijchens Meer.

Bestrijding en voorkomen verspreiding

De plant komt waarschijnlijk uit een vijver van een bewoner die de vijver heeft geleegd of schoongemaakt. Ons advies is: leeg nooit uw vijver in een openbare sloot of vijver. De kosten van bestrijding van deze plant zijn hoog. De gemeente is samen met het Waterschap op zoek naar een geschikte manier van bestrijden voor deze plant.

Reuzenberenklauw

Deze plant heeft een stof die ervoor kan zorgen dat uw huid irriteert. Het is te vergelijken met verbranding. Het sap van de reuzenberenklauw is vooral gevaarlijk voor kinderen. De reuzenberenklauw is een grote plant van soms wel 4 meter hoog, met witte bloemen in een scherm. De gewone berenklauw wordt 2 meter hoog. De plant staat meestal langs spoorlijnen en autowegen en in de bermen.

Overlast reuzenberenklauw

Aanraking van de plant of het snoeiafval, kan zorgen voor een rode huid. Zeker in combinatie met zonlicht. Ook kan het jeuken en kunnen er blaren komen. De klachten ontstaan niet direct. Wrijft u met besmette handen in de ogen? Dan kan dit leiden tot tijdelijke of zelfs blijvende blindheid.

Bestrijding

De gemeente bestrijdt de reuzenberenklauw:

We bestrijden de reuzenberenklauw door een combinatie van maaien, afsteken en uitsteken.
Wilt u een berenklauw uit uw eigen tuin verwijderen? Draag dan beschermende kleding en handschoenen. Verwijder de plant voor de bloei en kap deze bij de grond of steek de plant af onder de grond. Het groenafval kunt u in uw groencontainer doen. De bloemen en zaden van de berenklauw kunt u het beste weggooien in de grijze container.