Op veel plaatsen in de gemeente Wijchen leven ganzen in grote of kleine groepen. Veel inwoners vinden dat mooi en genieten ervan. Maar soms zorgen de ganzen ook voor overlast door dreigend gedrag of poep op wandelpaden.

Voer de ganzen niet en houd afstand

De belangrijkste tip om overlast te voorkomen: voer de ganzen niet. Ze komen dan minder naar u toe. En ze voelen zich dan niet of minder bedreigd. Ganzen kunnen prima voor zichzelf zorgen.

Voeren is niet nodig en heeft verschillende nadelen:

  • brood trekt muizen en ratten aan. Dit tast ook de kwaliteit van het water aan;
  • ganzen bewegen minder omdat ze te makkelijk aan eten komen;
  • veel voedsel trekt meer ganzen aan.

Houd ook zoveel mogelijk afstand van de ganzen als u langs wandelt of fietst. Ze voelen zich dan minder snel bedreigd. En reageren ook minder agressief. 

Waarom voelt een gans zich bedreigd?

Als ganzen eenmaal een paar zijn, blijven zij hun hele leven bij elkaar. Tot eind juni maken zij hun nesten, leggen ze eieren en broeden ze deze uit. Ook blijven de ganzen veel op dezelfde plek. Ganzen kunnen zich bedreigd voelen als er mensen, ook kinderen, in de buurt komen. Zeker in de broedperiode en als ze jongen hebben. Ganzen willen hun nest en hun jongen beschermen en reageren dan agressief. Van huis uit zijn deze dieren niet kwaadaardig. Maar ze kunnen wel onvoorspelbaar reageren. Ook komen ze soms naar mensen toe en bedelen ze om voedsel. Zeker als ze gewend zijn iets te krijgen. Dit kan bedreigend overkomen.