In de gemeente Wijchen kunt u heerlijk wandelen en fietsen.

Fiets- en voetveren

Steeds meer mensen wandelen, fietsen en skeeleren. Ze maken gebruik van paden, routes, wegen en van rivierdijken. In ons waterrijke rivierengebied zijn de fiets- en voetveren een onmisbare schakel in het netwerk van fiets- en wandelmogelijkheden. 

Twee veerverbindingen

De gemeenten Wijchen en Oss hebben twee oude veerverbindingen nieuw leven ingeblazen. Voor de toeristen is dit erg interessant. Zo vaart het veertje bij Batenburg weer sinds 2007. Bij Niftrik is het pontje sinds 2011 opnieuw in de vaart genomen.

Door de fiets- en voetveren over de Maas bij Batenburg en Niftrik kunt u de vele fiets- en wandelroutes combineren of in korten. Op beide veerpontjes kunt u uw fiets meenemen.

Vaartijden

De vaartijden van de veren zijn onder voorbehoud in verband met te hoge of te lage waterstanden of andere stremmingen. Hier vindt u informatie over vaarschema's en stremmingen.

Wandelen

In de gemeente Wijchen is het heerlijk om te wandelen. Er is veel mooie natuur te vinden. In de Overasseltse- en Hatertse Vennen en de Berendonck. In de bossen van Hernen en Leur. Langs de Maas in Balgoij, Niftrik en Batenburg. Maar ook in de dorpen en het stadje Batenburg is het prettig wandelen.

Plan uw eigen wandelroute

Plan uw eigen wandelroute heel makkelijk via het wandelknooppuntennetwerk. Op de digitale kaart vindt u alles wat u nodig hebt. Kies de knooppunten die u wilt volgen, zo maakt u een route op maat. Op de kaart zijn natuurlijk horecagelegenheden aangegeven waar u onderweg even kunt pauzeren. Ook kunt u op de kaart interessante plaatsen vinden om onderweg te bekijken.

Bestaande wandelroutes

U kunt natuurlijk ook een van de mooie bestaande wandelroutes lopen. Deze vindt u op wandelen in het Rijk van Nijmegen. De gemeente Wijchen heeft zelf ook een aantal wandelroutes uitgegeven:

Wandelen in Wijchen

De route 'Wandelen in Wijchen' leidt u langs mooie historische en culturele plekken in het centrum van Wijchen. Zo ontdekt u de rijke geschiedenis van het centrum. Zoals het Kasteel van Wijchen, de Wijchense molen, klooster Tienakker en het Romeinse grafveld. De route is gemarkeerd met zuilen. Deze geven in het kort weer wat de historische waarde is van de plek waar u langs wandelt. De route begint en eindigt bij het NS station van Wijchen.

Wandelen in Batenburg

Batenburg bestond al in de Romeinse tijd. Volgens de overlevering zou een Keltische prins, met de naam Bato, de stad hebben gesticht. De Romeinen veroverden Batenburg later en bouwden er een tempel. Op de fundamenten van deze tempel zou in 327 het eerste kasteel zijn gebouwd. Batenburg is een wandeling waard. Het is een prachtig stadje met een rijke geschiedenis.

Er is een wandelroute die gaat door het oude gedeelte van dit stadje. Hier staan veel monumenten en is dan ook door het Rijk aangewezen als beschermd stadsgezicht. De route staat in het boekje 'Wandelen in Batenburg'. Ook staat er in het boekje informatie over de geschiedenis van Batenburg.

Kijk op Kunst wandelroute in Wijchen

Het boekje 'Kijk op kunst' neemt u via één wandel- en drie fietsroutes mee langs alle kunstwerken die Wijchen rijk is. 'Kijk op kunst' is uw gids langs kunst in Wijchen. De gids vertelt u per kunstwerk wie de kunstenaar is en wat het verhaal is achter het kunstwerk. Maak op een makkelijke manier kennis met kunst in al haar facetten: modern en klassiek, kleurrijk en sober. Daarnaast voeren de routes u langs mooie, bezienswaardige plaatsen in de gemeente Wijchen. De wandelroute begint en eindigt bij het NS station van Wijchen.

Deze 3 wandelroutes zijn te krijgen bij de VVV Wijchen. Het boekje 'Kijk op kunst' kunt u ook krijgen bij het museum Kasteel Wijchen.

Fietsen

In de gemeente Wijchen kunt u heerlijk fietsen. U kunt fietsen door het bos, in de polders of langs de Maas. Maar ook door de verschillende dorpen en het stadje Batenburg. Met de toeristische veerpontjes bij Batenburg en Niftrik kunt u de Maas over naar Brabant en weer terug. U kunt ook een van de mooie bestaande routes fietsen in onze gemeente. Deze vindt u op fietsen in het Rijk van NijmegenU kunt natuurlijk ook uw eigen fietsroute maken met behulp van het fietsroutenetwerk. 

Hieronder geven we u een aantal tips om te fietsen in de gemeente Wijchen. Al deze fietsroutes kunt u krijgen bij de VVV Wijchen. Het boekje 'Kijk op kunst' kunt u ook krijgen bij het museum Kasteel Wijchen.

Fietsen lang de route van de ridders

In de gemeente Wijchen hebben ooit vijf kastelen gestaan. De kastelen in Wijchen en Hernen zijn nog in volle glorie te bewonderen. Van het kasteel in Batenburg is een imposante ruïne overgebleven. De 'Route van de Ridders' gaat langs deze kastelen. Ook komt u langs Balgoij en Leur waar vroeger kastelen gestaan hebben. Borden met informatie markeren de plek en geven alle bijzonderheden aan. Daarnaast komt de route langs andere gebouwen en plekjes met een interessante geschiedenis uit de tijd van de ridders. De 'Route van de Ridders' is ongeveer 30 km lang. Het startpunt is het kasteel in Wijchen.

Het Landschap Vertelt - Fietsroutes

Er zijn 8 historische verhalen die zich afspelen in het Rijk van Nijmegen te beluisteren op de site spannende geschiedenis. In 2012 zijn de verhalen opgeschreven in een fietsrouteboekje. Twee fietsroutes verbinden de plekken waar de verhalen zich afspelen. Zo kunt u van verhaal naar verhaal fietsen. Onderweg luistert u naar de prachtige verhalen via uw smartphone. De routes zijn te downloaden op fietsen in het Rijk van Nijmegen.

Kijk op Kunst - Fietsroutes in Wijchen

Het boekje 'Kijk op kunst' neemt u via één wandel- en drie fietsroutes mee langs alle kunstwerken die Wijchen rijk is. 'Kijk op kunst' is uw gids langs kunst in Wijchen. De gids vertelt u per kunstwerk wie de kunstenaar is en wat het verhaal is achter het kunstwerk. Maak op een makkelijke manier kennis met kunst in al haar facetten: modern en klassiek, kleurrijk en sober. Daarnaast voeren de routes u langs mooie, bezienswaardige plaatsen in de gemeente Wijchen. De routes beginnen en eindigen bij het NS station van Wijchen. 

Kunstroute

U kunt ook zelf een fietsroute langs de kunstwerken in de buitenruimte opstellen

Wijchense Plattelandsroute

Welkom in 'Gastvrij' Land van Maas en Waal! Deze fietstocht leidt u door het Wijchense landschap vol verrassingen. De Wijchense plattelandsroute maakt een rondje om Wijchen heen. De route komt langs de Berendonck. Daar kunt u met goed weer lekker aan het water liggen of een duik nemen. U fietst heerlijk door de bossen rond de Hatertse Vennen. U fietst langs de Maas en komt zo in het pittoreske Batenburg. Natuurlijk liggen kasteel Wijchen en kasteel Hernen op deze mooie route.

Dijkgeheimen

Twee fietsroutes door het Land van Maas en Waal. Ze gaan langs prachtige stadjes aan het water, kastelen, boerderijen en oude steenfabrieken. Hoofdrolspelers zijn dijken, gemalen en sluizen. En mysterieuze dijkmagazijnen, die tijdens de route tot leven komen…  

U bekijkt het rivierenlandschap door de ogen van arbeiders in de steenfabrieken van vroeger. Of door de ogen van gravende muskusratten, oplettende dijkbeheerders, mensen in watersnood of machtige kasteelheren.  

Start- en eindpunt van de routes is Bezoekerscentrum Land van de Heerlijkheden in Leur. Van daaruit voert route 1 (50 km) via Hernen en Batenburg naar Maasbommel, Druten, Winssen en terug naar Leur. Route 2 (57 km) leidt naar Niftrik, Nederasselt, Overasselt, de Hatertse Vennen, Wijchen en Beuningen en eindigt in Leur.

Dijkgeheimen als app

Dijkgeheimen is er ook als gratis app, met weervrouw Margot Ribberink. U ziet foto’s en filmpjes, en duikt net even dieper in de dijkgeheimen dan in de fietsfolder. Sprak u al eerder met een muskusrattenvanger of met een stoker in een oud stoomgemaal?

Ga naar de App Store of Google Play en download de gratis AbelLife app. Zoek binnen de gratis routes op Leur-Dijkgeheimen.