Stilstand is achteruitgang. Dat heb ik geleerd tijdens de vele bedrijfsbezoeken die ik bij Wijchense ondernemers afleg. Dit geldt voor de slager op de hoek, die hippe kledingwinkel in het centrum van Wijchen en de meubelmaker op het bedrijventerrein. Om relevant te blijven, moeten ondernemers alert blijven en inspelen op een snel veranderende wereld. Dit geldt ook voor gemeente Wijchen.

Toen in maart van dit jaar de gevolgen van COVID-19 Wijchen bereikten, hield ik mijn hart vast. Honderden ondernemers werden direct geraakt door het virus: opdrachten vielen weg, winkels moesten tijdelijk sluiten en de horeca bloedde financieel leeg. Het was een bizarre en onzekere tijd. Helaas is het virus nog niet klaar met ons en blijft het alle hens aan dek voor ondernemers en gemeente Wijchen.

Naast de coronahulp aan ondernemers zijn er ook andere uitdagingen. Zo krijgt onze gemeente steeds meer taken en minder knaken. Denk aan taken zoals de uitvoering van de jeugdhulp en de zorg. Tegelijkertijd krijgen kleine gemeenten als Wijchen steeds minder geld. Daarnaast wordt steeds meer regionaal georganiseerd en besloten. Zoals op de thema’s file-aanpak, de ontwikkeling van bedrijventerreinen en het bouwen van woningen. Als een grotere gefuseerde gemeente zijn we de derde gemeente in regio Arnhem – Nijmegen en hebben we meer invloed.

Als gefuseerde gemeente kunnen wij ook de toekomstige uitdagingen de baas en hebben we meer invloed in de regio. Laten we samen inspelen op een snel veranderende wereld en de komende weken het gesprek aangaan. Kortom, er is werk aan de winkel!

Nick Derks

wethouder