Soms hoor en lees ik opmerkingen over dat Wijchen opgeheven wordt wanneer het komt tot een fusie met Druten. Dat is natuurlijk niet waar. Wijchen blijft gewoon Wijchen. Wel ontstaat er een nieuwe gemeente met nieuwe gemeentegrenzen. Is dat voor het eerst dat we zoiets doen? Nee hoor. 


In 1818 werden de gemeenten Niftrik en Wijchen samengevoegd tot één gemeente Wijchen. Niftrik was toen niet heel veel kleiner dan Wijchen. In 1980 werd Balgoij toegevoegd aan de gemeente Wijchen. En in 1984 volgenden de gemeenten Batenburg en Bergharen (Hernen Leur). En daarmee was de huidige gemeente Wijchen een feit. Het samengaan in een nieuwe gemeente is dus niet iets wat nog nooit vertoond is. Het gebeurt ook volop om ons heen. Zo gaan binnenkort St Anthonis, Boxmeer, Cuijk en Mill samen tot de nieuwe gemeente Land van Cuijk en gaan Landerd en Uden samen in de nieuwe gemeente Maashorst. In 1990 waren er nog 672 gemeenten, nu in 2020 zijn dat er 355.


Waarom is dat? Gemeenten nemen die stap om beter voorbereid te zijn op een toekomst. Een toekomst met steeds ingewikkelder wordende taken. Het getuigt van moed, vind ik, als een gemeentebestuur zegt; wij zijn te klein geworden om onze taken voor u als inwoner goed te doen. We kunnen daarom beter samengaan met de buurman. 

En voor Wijchen komt daar nog eens bij; we willen een sterke zelfbewuste dorpengemeente blijven naast de sterke stad. Een sterke stad verdient een sterke buurman en geen verdeelde buurt. 


De inwoners van onze kleine kernen zeggen met trots dat ze in bijvoorbeeld Balgoij leven. Dat geeft aan dat het die kernen gelukt is om een eigen sfeer en identiteit te houden. Wat dacht u van Alverna? Altijd onderdeel geweest van Wijchen en toch een eigen identiteit en sfeer ontwikkeld. De identiteit van ons Wijchen wordt niet gemaakt door de gemeentegrenzen, maar door de mensen die er leven. Door sterk te zijn in de regio, kunnen wij zelf bepalen hoe we samenleven in Alverna, Balgoij, Batenburg, Bergharen, Niftrik, Hernen, Leur, Woezik en Wijchen. En hopelijk straks met Druten.

Paul Loermans
wethouder