In Wijchen hebben we te maken met plaagdieren (ongedierte). Dit zijn ratten, muizen, wespen, bijen en bladluizen. Voor verschillende van deze genoemde dieren is een actieve bestrijding gewenst. Op deze pagina kunt u informatie vinden hoe u overlast van deze plaagdieren kunt voorkomen of verhelpen.

Wat moet ik doen?

Bestrijden van ratten 

Voor rattenbestrijding kunnen inwoners de gemeente inschakelen. Bedrijven en veehouderijen moeten zelf zorgen voor bestrijding door een professioneel bedrijf.

Ga ratten niet zelf bestrijden, maar laat dit door een professioneel bedrijf doen. Als u ratten in of om uw woning heeft gezien, dan kunt u dit melden via het meldingsformulier. Wilt u hierbij uw telefoonnummer opgeven zodat de ongediertebestrijders contact met u op kunnen nemen? De gemeente schakelt dan een gespecialiseerd bedrijf in om de ratten te bestrijden. De kosten voor rattenbestrijding zijn dan ook voor de gemeente. De kosten voor het herstellen van gebreken zijn voor rekening van de eigenaar van het pand. Het volledig bestrijden van ratten is niet mogelijk. We proberen zoveel mogelijk de overlast te beperken.

Bestrijding van bijen, wespen en hommels

Als u overlast  heeft van een bijen- of wespennest in de openbare ruimte, dan kunt u dit melden via het meldingsformulier. De gemeente schakelt als zij dat nodig vindt een gespecialiseerd bedrijf in om deze dieren te bestrijden of weg te halen.

Heeft u op uw eigen terrein een nest bijen of wespen? Dan adviseren wij u een lokaal ongediertebestrijdingsbedrijf in te schakelen om de overlast te bestrijden.

Bestrijding van bladluis

Bladluizen zijn kleine groene insecten. Zij zitten voornamelijk in lindebomen en eikenbomen welke overlast geven in de vorm van plak op de stoep of auto’s.

Wij bespuiten in de maanden mei en juni de bomen waarbij eerder ook bladluis gevonden is. Dit doen wij met een biologisch bestrijdingsmiddel: Eco-insect. Of wij hangen zakjes met lieveheersbeestjes in de boom die de bladluizen opeten. Als na een warme periode er opnieuw overlast is van luizenplak, bespuiten wij de bomen voor een tweede keer. Op de lijst met plaatsen bladluisbestrijding kunt u zien waar we de bladluizen bestrijden.

Bestrijding van andere beestjes

Voor overlast van andere beestjes verwijzen we u naar de ongediertebestrijder. Op de website van de GGD Gelderland-Zuid kunt u meer informatie vinden over het voorkomen en bestrijden van bedwantsen.