Lees pagina voor

Oude gemeentehuis Wijchen wordt opvanglocatie voor Oekraïners

13 april 2022

Het oude gemeentekantoor aan de Kasteellaan wordt een tijdelijke opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen. Het leegstaande gebouw wordt de aankomende weken aangepast, zodat mensen er veilig en prettig kunnen wonen. In totaal kunnen we er voorlopig 150 vluchtelingen opvangen.

Voorzieningen

Van alle door ons doorgegeven opvanglocaties aan de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid, was het oude gemeentehuis het meest geschikt. In het gebouw zijn al veel voorzieningen aanwezig, zoals af te sluiten kamers, een grote gezamenlijke keuken, ruimtes om te ontmoeten en toiletten. Op verzoek van de VRGZ heeft de burgemeester besloten om het pand tijdelijk voor zes maanden beschikbaar te stellen als opvanglocatie. Dit heeft geen gevolgen voor de plannen van ‘Tussen Kasteel en Wijchens Meer’.

Burgemeester Marijke van Beek: “Het is verschrikkelijk wat de mensen in Oekraïne overkomt. In onze gemeente hebben al Oekraïense vluchtelingen onderdak gevonden bij gastgezinnen. Heel fijn dat we met ons oude gemeentehuis een grotere groep mensen een fijn en veilig onderdak kunnen bieden, op deze plek midden in ons dorp.”

Opvang in fases

Als eerste maken we een gedeelte van de begane grond gereed. Hier kunnen zo’n 60-70 mensen wonen. We kiezen voor deze aanpak omdat we zo snel ruimte beschikbaar hebben. En ook omdat we nog niet weten hoeveel vluchtelingen er wanneer naar Wijchen komen. Op deze manier kunnen we zo snel en goed mogelijk een opvang gereed hebben.

Ook zorgen we er de komende tijd voor dat alle nodige voorzieningen aanwezig zijn. Van douches tot aan meubilair en gebruiksartikelen. Maar ook dat er aanspreekpunten zijn, voedsel aanwezig is, de was gedaan kan worden, er eventuele beveiliging is op de locatie, er coördinatie is van alle hulp en nog veel meer.

Krachten bundelen

Omwonenden van het oude gemeentehuis, particulieren en bedrijven, hebben persoonlijk bericht ontvangen met een uitnodiging voor een inloopbijeenkomst.  Samen met welzijnsorganisatie MeerVoormekaar, vrijwilligers en andere partners doen we er alles aan om de vluchtelingen een veilige en fijne plek te bieden.

Burgemeester Marijke van Beek: “Het is belangrijk dat de vluchtelingen uit Oekraïne hun weg kunnen vinden en zoveel mogelijk kunnen meedraaien in de maatschappij. Dit betekent dat niet alleen de huisvesting goed geregeld moet worden, maar ook toegang tot onderwijs, gezondheidszorg, dagbesteding of werk. We ontvangen veel berichten over allerlei lokale initiatieven om hulp te bieden. Wij zijn hier heel dankbaar voor. Dit toont de medemenselijkheid en saamhorigheid van onze inwoners.”

Iedereen die (ook) hulp wil bieden, kan dit doen via het e-mailadres oekraine@drutenwijchen.nl.

Meer nieuws

Al het nieuws