Lees pagina voor

Landelijk Noodfonds Energie voor huishoudens met een hoge energierekening

28 februari 2023

Huishoudens met een hoge energierekening kunnen terecht bij een speciaal nationaal noodfonds. Dit noodfonds heet het Tijdelijk Noodfonds Energie. Het fonds betaalt deze winter een deel van de energierekening. Dit nieuwe noodfonds is een aanvulling op bestaande maatregelen, zoals de energietoeslag. Voor de aanvraag heeft u een DigiD account nodig.

Wie kan steun aanvragen bij het Noodfonds Energie?

De volgende huishoudens kunnen steun krijgen van het Noodfonds:

  • Het huishouden heeft een bruto-inkomen van maximaal 200% van het sociaal minimum. Dan is het bruto-inkomen per maand lager dan € 2.980 (alleenstaand) of € 4.180 (samenwonend). De bedragen zijn inclusief 8% vakantiegeld.
  • Huishoudens hebben zelf een contract op eigen naam voor gas, stroom en/of stadswarmte bij een energieleverancier. Het maakt niet uit bij welke energieleverancier. Het mag geen zakelijk energiecontract zijn. De energierekening moet (afhankelijk van het inkomen) hoger zijn dan 10 tot 13% van het gezamenlijk bruto-inkomen.
  • Ook jongeren die zelfstandig wonen en jonger dan 21 jaar zijn kunnen een aanvraag indienen. 
  • Ook zzp’ers kunnen een aanvraag indienen voor het noodfonds. Het energiecontract moet op eigen naam staan en het mag geen zakelijk energiecontract zijn. 

Hoe aanvragen?

U kunt het noodfonds vanaf nu aanvragen tot en met 30 april 2023. Uw aanvraag dient u in op de website van het Noodfonds Energie (Deze link gaat naar een externe website). Hier vindt u ook de antwoorden op veelgestelde vragen. Kijk eerst of uw aanvraag kans maakt. Dit doet u via de Noodfonds-check op de website van Geldfit (Deze link gaat naar een externe website).

Aanvragen kan alleen digitaal

Inwoners kunnen alleen digitaal met behulp van hun DigiD een aanvraag doen voor het noodfonds. Dit is voor sommige mensen lastig of niet mogelijk. Als u hulp nodig hebt kunt u een beroep doen op het Administratie en Formulierenteam via de website van MeerVoormekaar (Deze link gaat naar een externe website). Ook kunt u terecht bij de bibliotheek bij het Informatiepunt Digitale Overheid.

Meer nieuws

Al het nieuws