Lees pagina voor

Vanaf 2024 haalt Dar het hele jaar door iedere 2 weken gft-afval op

8 november 2023

Op dinsdag 7 november besloten de colleges van de gemeenten Druten en Wijchen om de wekelijkse zomerinzameling van gft-afval af te schaffen. Afgelopen zomer kon Dar niet genoeg personeel vinden om iedere week het gft-afval op te halen. Ook in de toekomst verwacht Dar niet genoeg personeel te vinden. Het gft-afval wordt dus vanaf 2024 het hele jaar door iedere 2 weken opgehaald.  

Als een van de weinige gemeenten in Nederland kenden de gemeenten Druten en Wijchen een wekelijkse zomerinzameling van gft-afval. Dat betekende dat Dar in de maanden juni, juli en augustus het gft-afval iedere week kwam ophalen. De gemeenten boden dit als service aan, omdat een gft-container in de warme zomermaanden voor overlast kan zorgen. Denk aan stank en maden. Er werd in die maanden niet méér gft-afval ingezameld.

Twan van Bronkhorst, wethouder van Wijchen: “Er is het afgelopen jaar intensief en op verschillende niveaus over de wekelijkse zomerinzameling van gft-afval gesproken. Het bleek uiteindelijk voor Dar niet langer verantwoord te zijn om deze extra service aan te blijven bieden. Voor de 3 zomermaanden chauffeurs vinden, die ook voldoende gekwalificeerd zijn, is onmogelijk gebleken.”

Wat betekent dit voor de kosten?

“Omdat het gft-afval vanaf 2024 minder vaak wordt opgehaald, gaan we als gemeenten minder betalen”, legt Ronald Thoonen, wethouder van Druten, uit. “De gemeenten verwerken dit in de afvalstoffenheffing. Dat betekent dat er een bedrag van die afvalstoffenheffing afgaat. En dat zien mensen al terug in de rekening voor 2024. Dus we hebben het meteen kunnen verrekenen.”

Vragen of meer informatie?

Voor meer informatie over het scheiden en ophalen van gft-afval, kunnen inwoners terecht op de website van de Dar (Deze link gaat naar een externe website). Zij kunnen ook contact opnemen met het klantencontactcentrum van Dar via info@dar.nl of 024 371 60 00.

Meer nieuws

Al het nieuws