Lees pagina voor

Column: De kracht van woorden voor iedereen

31 januari 2024

Afgelopen week kreeg ik de eer om als wethouder tijdens De Nationale Voorleesdagen mijn opwachting te maken in Bergharen en Wijchen. Een bijzondere ervaring voor mij. Als vader van 3 meiden lees ik vaker voor maar te merken dat taal en fantasie zo zou boeien, ook bij andere kinderen, was mooi om te zien!

Bij kinderopvang De eerste stap in Bergharen ontmoette ik nieuwsgierige kleintjes. Met open mond en gespannen snoetjes luisterden ze aandachtig naar het verhaal van de vos en de eekhoorn. Mooi om te merken dat er onverstoorde aandacht was. De kleintjes zetten de woorden en plaatjes om in eigen fantasie.

Een investering in de toekomst

Ook in de bibliotheek van Wijchen las ik voor uit het boek "Help! Een verrassing" van Miriam Bos. Hier werd me ook duidelijk dat voorlezen meer is dan plezier. Het wekt nieuwsgierigheid op naar nieuwe werelden en vergroot de taalvaardigheid. Dat is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen.
Als wethouder zie ik de gelijkenissen tussen kinderen die geboeid worden door verhalen en volwassenen die begrijpelijke politiek nodig hebben.

Taal is niet voor iedereen vanzelfsprekend…

..dat realiseerde ik me tijdens mijn voorleesmomenten. Binnen Wijchen en haar kernen komt veel laaggeletterdheid voor. Het benadrukt dat het belangrijk is om politieke beslissingen op een begrijpelijke manier aan iedereen uit te leggen.

Mijn doel is om begrijpelijke politiek te bevorderen

De kracht van woorden en begrijpelijke politiek moeten geen ver-van-mijn-bed-show zijn, maar een verhaal dat iedereen kan begrijpen. Dat is wat ik mezelf heb gesteld, en dit doel kwam prachtig samen tijdens mijn voorleesmomenten.

Martijn Derks
Wethouder

Meer nieuws

Al het nieuws