Lees pagina voor

Column: Handjes

7 februari 2024

Afgelopen jaar kwamen er vakmensen over de vloer tijdens de verbouwing van ons huis. Ook maakte ik kennis met vakmensen die werken in de openbare ruimte, en op het gebied van handhaving en openbare orde.

De krapte op de arbeidsmarkt komt regelmatig voorbij tijdens overleggen. Dit raakt niet alleen de gemeente, maar ook onze ondernemers. Het valt mij op dat men dan al snel zegt: “We hebben meer handjes nodig”.

Maar hebben we voor dit werk inderdaad ‘handjes’ nodig? Is dat hoe we tegenwoordig spreken over praktisch uitvoerend werk? Mensen bedoelen het niet zo, maar hiermee degraderen we vakmensen feitelijk tot een lichaamsdeel. Terwijl we nooit zeggen: “We hebben meer hersentjes nodig” als we nieuwe managers zoeken of onderzoekers.

Laten we hier met z’n allen eens wat beter bij stilstaan. Laat het respect dat iedereen heeft voor vakmanschap doorklinken in de woorden die je gebruikt. Voor elke openstaande vacature zoeken we ménsen. Geen lichaamsdelen. Volgens mij doet ieder zijn werk met hoofd, hart en handen.

Ik hoop dat ik de komende dagen wél veel handjes zie tijdens carnaval. Ik wens iedereen die weer verkleed op pad gaat heel veel plezier! “En al die handjes, de lucht in….”

Renske Helmer-Englebert,
burgemeester

Meer nieuws

Al het nieuws