Lees pagina voor

Hart voor mantelzorg : Zorg jij voor een ander? Dan zorgen wij voor jou!

13 februari 2024

Zorg je voor een ander? Het kan zoveel voldoening geven. Maar zorg als mantelzorger vooral ook goed voor jezelf. Dan blijft een handje helpen namelijk leuk en kan je blijven klaarstaan voor iemand die je lief is. Trek dus vooral aan de bel als het je te veel wordt. Wanneer je jezelf mantelzorger mag noemen? Waar je precies terecht kunt? En wat voor hulp er is? Dat vertelt consulent mantelzorg van het Sociaal Wijkteam Willianne van Huisseling, samen met sociaal werker Noor Jansen en jongerenwerker Leah van Hall van MeerVoormekaar.

Wat is een mantelzorger?

“Het woord mantelzorger is ooit bedacht door een professor in de gezondheidszorg. Hij wilde hiermee zeggen dat mensen 'onder de mantel der liefde' voor elkaar zorgen. Een mooie gedachte, maar op den duur kan die mantel je te zwaar worden. Dat komt doordat mantelzorgen je vaak geleidelijk meer en meer belast. Het is daardoor ook moeilijk om op een gegeven moment ‘nee’ te zeggen. Juist omdat je helpt vanuit die mantel der liefde”, benadrukt Willianne. “Er komen als het ware steeds druppels bij, terwijl de emmer al lang vol zit.”

Wanneer ben je eigenlijk mantelzorger?

Leah: “Mensen hebben vaak niet eens door dat ze mantelzorger zijn of een mantelzorger hebben. Dat komt ook doordat vanuit hulpverleners de aandacht vooral uitgaat naar degene die iets mankeert.” “En omdat het heel vanzelfsprekend is dat je voor een ander zorgt”, gaat Willianne verder. “Ik weet nog dat ik mijn moeder op een dag voorstelde om de mantelzorgwaardering aan te vragen. Dit is een jaarlijks extraatje van de gemeente voor mantelzorgers waarmee ze bijvoorbeeld een keer iets leuks kunnen gaan doen. Mijn moeder zei toen verbaasd: ‘Maar ik ben toch geen mantelzorger? Papa en ik zijn getrouwd. En dat ben je in voor- en tegenspoed!’ Zo redeneren mensen vaak. Toch ben je dan wel degelijk mantelzorger.”

Kunnen kinderen dan ook mantelzorger zijn?

“Natuurlijk”, roept Willianne, “Mantelzorgers zijn er van alle leeftijden en met allerlei culturele achtergronden. En veel mensen combineren het mantelzorgen met een baan of school.” Noor onderstreept: “Als je het hebt over mantelzorgers wordt vaak alleen gedacht aan volwassenen die voor ouderen zorgen, maar er zijn ook veel jonge mantelzorgers. Soms van nog maar een jaar of elf. Kinderen die bijvoorbeeld een broer of zusje met een beperking hebben en hun ouders een handje helpen op allerlei momenten. Stiekem hebben zij een hele hoop zorgtaken. Als je zelf nog volop in ontwikkeling bent kan dat een hele kluif zijn.”

Hoe komen jullie erachter wie hulp nodig heeft?

Doordat mensen zelf vaak niet beseffen dat ze mantelzorger zijn, is het voor de gemeente moeilijk om mantelzorgers in beeld te krijgen. Vandaar dat Willianne, Noor en Leah hopen dat deze mensen de weg naar hulp steeds beter zelf weten te vinden. De gemeente Wijchen spant zich actief in om dit zo gemakkelijk mogelijk te maken. Willianne: “We attenderen steeds meer zorgverleners er bijvoorbeeld op ook aandacht te hebben voor mantelzorgers.” Noor vult aan: “We zorgen er ook voor dat scholen zich bewuster worden van waar jonge mantelzorgers mee te maken krijgen, zodat ze daar rekening mee kunnen houden. Aan elke basisschool is een jongerenwerker verbonden.” “Daarnaast doen we actief oproepen”, benadrukt Leah. “Als MeerVoormekaar nodigden we laatst bijvoorbeeld jonge mantelzorgers uit om bij ons langs te komen. We hadden een cadeaubon voor ze klaarliggen. Op het ophaalmoment was er voor hen een lekker stuk pizza. Daarvan hebben we samen zitten smullen. Zo komen niet alleen wij met mantelzorgers in contact, maar vinden ze elkaar ook.”

Moet je aan voorwaarden voldoen om hulp te krijgen?

“Voor de meeste ondersteuning niet. Maar bijvoorbeeld wel als je wilt dat een betaalde professional mantelzorgtaken een tijdje van je overneemt. Dat kun je regelen via je zorgverzekeraar. Die stelt doorgaans als voorwaarde dat je minimaal drie maanden gemiddeld acht uur per week voor iemand zorgt”, legt Willianne uit. “Veel mensen denken dan meteen, dat haal ik nooit. Maar zet maar eens op een rij wat je in een week voor iemand doet. De boodschappen, telebankieren, de post sorteren, koken, mee naar de huisarts. Voor je het weet zit je aan die acht uur. Mijn advies is met MeerVoormekaar of het Sociaal Wijkteam eens te kijken wat in jouw situatie passend is.”

Wat voor ondersteuning is er?

Volgens Willianne is er in Wijchen veel aanbod voor mantelzorgers. “Wie nu precies wat doet is alleen moeilijk op een rijtje te krijgen. Wij kunnen je dat wel precies vertellen, bijvoorbeeld tijdens het inloopspreekuur van het Sociaal Wijkteam in ‘t Mozaïek. We kunnen je dan ook uitleggen hoe alles wettelijk geregeld is en welke stappen je voor sommige voorzieningen moet zetten. Loop ook gerust binnen als je je zorgen maakt. Hoe eerder je contact zoekt met het Sociaal Wijkteam of MeerVoormekaar, hoe eerder we je kunnen helpen.”

Enkele belangrijkste voorzieningen op een rij

Online vragen stellen Via vraagpunt@meervoormekaar.nl kun je vragen mailen die je als mantelzorger hebt. MeerVoormekaar geeft je dan antwoord.
Bezoek en opvangservice Een service van MeerVoormekaar om taken van mantelzorgers te verlichten. Een vrijwilliger komt langs om degene voor wie je zorgt een paar uur gezelschap te houden. Zo heb je zelf even je handen vrij.
Dagbegeleiding Dagbegeleiding zorgt voor een zinvolle invulling van de dag.
Hierdoor krijg je als mantelzorger weer meer tijd voor jezelf.
MeerVoormekaar is in samenwerking met de gemeente Wijchen gestart met een proef: dagbegeleiding in de Oase en ’t Achterom waar je zonder indicatie terecht kunt. Zo wordt er snel en plekje voor je geregeld. Wil je hier meer over weten? Mail dan naar vraagpunt@meervoormekaar.nl.
Inloopspreekuur Mantelzorg Elke eerste dinsdag van de maand tussen 15.00 en 16.30 uur ben je welkom in het Mozaïek voor uw vragen, informatie of advies en een luisterend oor. Past dit niet in jouw planning mail jouw vraag dan naar mantelzorg@wijchen.nl bel met het Sociaal Team 088 432 74 32.
Activiteiten voor mantelzorgers Zoals speciale cursussen en trainingen (o.a. mindfulness), activiteiten speciaal voor jonge mantelzorgers en de viering van de Dag van de Mantelzorg. Bij MeerVoormekaar kunnen ze je er alles over vertellen.
Koffie met Leonie Voor een luisterend oor en een praatje. Alle even weken van 10.00 tot 12.00 uur in Villa Sterrenbosch. Iedere woensdag van 10.00 tot 11.45 uur in zaal het Kompas in de Meander en vrijdag van 13.00 tot 15.00 uur in de Oase in Alverna.
Zorg op maat Hiervoor kun je aankloppen bij het Sociaal Team in ’t Mozaïek. Je kunt er elke ochtend van 9.00 tot 12.30 uur en op dinsdag- en donderdagmiddag tot 16.00 uur bij de Inloop terecht of bel het Sociaal Team 088 432 74 32.
De mantelzorgwaardering Een jaarlijks extraatje van de gemeente van 150 euro, speciaal voor mantelzorgers. Degene die je verzorgt kan dit aanvragen. Het bedrag mogen jullie besteden zoals jullie zelf willen. Je moet hiervoor minimaal drie maanden, acht uur per week iemand bijstaan. Aanvragen kan via het Sociaal Team.
Het Alzheimer Café Het Alzheimer Café is een trefpunt voor mensen met dementie, hun partners, familieleden en vrienden. Elke derde woensdag van de maand vanaf 19.00 uur in ’t Kompas.

Meer nieuws

Al het nieuws