Lees pagina voor

Warmtenet ARN mogelijk voor Heumen, Beuningen en Wijchen

9 april 2024

De gemeenten Wijchen, Beuningen en Heumen zijn samen nagegaan of het mogelijk is om een warmtenet te ontwikkelen voor woningen in hun gebied. Dit warmtenet maakt gebruik van de warmte die Afvalenergiecentrale ARN produceert bij de verbranding van niet-recyclebaar huishoudelijk en bedrijfsafval.

Duurzame warmte

Rijk, provincies en gemeenten hebben in het Klimaatakkoord afgesproken dat alle gemeenten in 2050 de overstap hebben gemaakt naar duurzame warmte. Dat is warmte die niet wordt opgewekt met gas, olie, kolen of andere fossiele stoffen. Die zorgen namelijk voor heel veel CO2-uitstoot en dat is slecht voor het klimaat.

Onderzoek gedaan

In 2021 is al onderzocht of de warmte van de ARN ingezet kan worden voor een warmtenet. Dat bleek kansrijk voor de gemeenten Beuningen, Heumen en Wijchen. De drie gemeenten besloten toen tot een gezamenlijk vervolgonderzoek om te onderzoeken hoe de warmte van de ARN optimaal benut kan worden.

Dat onderzoek is recent afgerond. Het voorkeursscenario laat zien dat verschillende wijken en buurten in alle drie de gemeenten kunnen worden aangesloten op een warmtenet. Volgens dit scenario kan per gemeente een afzonderlijk warmtetracé worden ontwikkeld, in verschillende fasen. Er wordt rekening gehouden met een minimaal en een maximaal warmteaanbod vanuit de ARN. Voor de eerste fase is voldoende warmte beschikbaar bij de ARN.

Vanaf nu gaan de gemeenten afzonderlijk verder met de onderzoeken naar hun warmtetracés. Wel sturen zij een gezamenlijke brief naar de ARN voor een warmtereservering. Hiermee laten ze de ARN weten dat ze mogelijk van plan zijn om de beschikbare warmte op termijn te gebruiken voor een warmtenet.

Meer nieuws

Al het nieuws