Lees pagina voor

Column: Fietsen

1 mei 2024

Er is al veel gezegd en geschreven over waarom we beter en vaker de fiets kunnen nemen. Het leidt tot een gezonder leven, fietsen is ontspannend en zorgt voor minder uitstoot van broeikasgassen. Veel mensen begrijpen dat wel.

De fiets is veranderd. De standaardfiets met of zonder versnellingen, zoals we die jarenlang kenden, heeft er veel varianten bijgekregen. Met een accu of transportbak, variaties in snelheid en natuurlijk de fatbike. Daarmee is fietsen interessant voor jong en oud en voor allerlei doelen: sportief, recreatief, woon/werk, alternatief voor de auto of zomaar een gemakkelijk en stoer vervoermiddel.

Als gemeente juichen we het fietsgebruik toe. Daarom leggen we zoveel mogelijk directe fietsroutes aan naar de belangrijkste bestemmingen en tussen onze dorpskernen. En die maken we veiliger en comfortabeler. Waar mogelijk ontwikkelen we fietsstraten, waar auto’s te gast zijn. We bekijken ook alle fietsroutes opnieuw en nemen passende maatregelen als dat ergens nodig is.

Binnen het project Tussen Kasteel en Wijchens Meer bekijken we of Wijchen toe is aan een bewaakte fietsstalling. En we realiseren het laatste deel van het fietspad langs de Ravensteinseweg naar Niftrik. De fietsroute tussen Balgoij en Batenburg wordt verder uitgewerkt. Regionaal zijn “doortraproutes” in ontwikkeling die over de provinciegrens heengaan.

We denken en hopen zo dat u meer gaat trappen en de auto vaker kunt laten staan. Samen wat duurzamer onderweg, dat is goed voor uzelf en voor ons allemaal. Dat noem je nou een win-winsituatie.

Twan van Bronkhorst
Wethouder

Meer nieuws

Al het nieuws