Lees pagina voor

Column: Vaccineren doet u niet alleen voor uw eigen kind

8 mei 2024

Sinds 2 maanden ben ik oma van een hele lieve kleindochter, Mira. Ze woont in Den Haag. Helaas een beetje ver weg, maar ik probeer er regelmatig heen te gaan. Haar moeder - mijn dochter - is nu nog met verlof, maar vanaf half juni gaat Mira naar een kinderdagverblijf. En dat is natuurlijk best spannend de eerste keer. Maar mijn dochter is daarnaast ook ongerust. Dat komt omdat de vaccinatiegraad in Den Haag ver onder de 95% is gezakt. De kans dat jonge kinderen ziektes krijgen, zoals de mazelen, is hierdoor veel groter geworden. En zij kunnen hierdoor ernstig ziek worden en zelfs overlijden. Wat als Mira straks ziek wordt door een ander kindje dat niet gevaccineerd is?

Deze zorg hebben niet alleen mijn dochter en ik. Want in heel het land worden minder kinderen gevaccineerd. Vorige week stond in de krant: het RIVM start weer met bij elkaar komen. Net als toen voor corona, maar nu voor de mazelen. Want er zijn nu te veel gevallen van mazelen, waardoor er de vrees is voor een grote uitbraak.

Mensen, hoe kan dit toch? Waar komt de twijfel over beschermen van kinderen tegen ernstige ziekten toch vandaan? Juist door kinderen te vaccineren kwamen ernstige ziekten zoals mazelen, polio en kinkhoest niet of nauwelijks meer voor. Denken ouders misschien daardoor dat het niet meer bestaat? Maar helaas blijkt dit voor de mazelen en kinkhoest nu toch écht anders te zijn!

We weten natuurlijk dat mensen steeds meer vragen stellen en een eigen mening vormen. En dat is goed. Want over vaccineren is op het internet veel te lezen. Hierdoor kan het moeilijk zijn alle informatie goed te wegen waardoor u gaat twijfelen. Dus laat u dan ook goed informeren en stel uw vragen aan de jeugdarts op het consultatiebureau. Hij geeft u graag onafhankelijke informatie.

Gelukkig is in gemeente Wijchen bijna 95% van de kinderen gevaccineerd. En daar ben ik als wethouder heel blij om. Want dan krijgen ziektes hier niet zo snel een kans om uit te breken. Maar het aantal kinderen dat gevaccineerd is, daalt ook in onze gemeente. En ik wens, als oma, niet alleen Mira een veilige omgeving toe. Straks op het kinderdagverblijf of over een paar jaar op school. Maar ook uw eigen kindje en alle andere kinderen.

Bea Schouten
Wethouder

Meer nieuws

Al het nieuws