Lees pagina voor

Uitreiking Koninklijke onderscheiding voor de heer P.A.J. Guelen

27 mei 2024

De heer P.A.J. Guelen uit Wijchen is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Hij kreeg zijn onderscheiding voor zijn verdiensten op het terrein van software voor slim en duurzaam gebouwbeheer als directeur van Planon, werknemerswelzijn en maatschappelijke betrokkenheid. Zaterdagavond 25 mei speldde burgemeester R. Helmer-Englebert het lintje op.

Dat gebeurde tijdens het afscheidsfeest dat voor de pensionering van de heer Guelen georganiseerd was. Het feestelijke programma in De Vereeniging in Nijmegen werd kort onderbroken voor de toespraak van burgemeester Helmer-Englebert. Daarna werd het bijzondere versiersel opgespeld.

De graad 'Officier' staat voor bijzondere verdiensten met een internationale uitstraling of een grote nationale impact. Dit is een uitzonderlijke benoeming. Maar 4 inwoners van de gemeente Wijchen zijn eerder benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Verdiensten
De heer Guelen richtte in 1982 het eenmansbedrijf Planon (PLANmatig ONderhoud) in Wijchen op. Als eerste opdracht schreef hij de software voor het onderhoudsplan voor de Nijmeegse vestiging van Philips. Er bleek behoefte aan een uitgebreidere versie van de software. Dit leidde tot het besluit een deel van zijn huis als kantoor in te richten. Daarna nam hij de eerste medewerker aan.

In de 10 daarop volgende jaren groeide het bedrijf uit tot marktleider in Nederland met zo’n twintig medewerkers. Eind jaren '90 breidde Planon uit naar het buitenland. Inmiddels heeft het bedrijf, naast het hoofdkantoor in Nijmegen, wereldwijd 15 vestigingen. Planon telt nu ongeveer duizend medewerkers. En is uitgegroeid tot wereldmarktleider op het gebied van software voor slim en duurzaam gebouwbeheer. De software wordt geleverd in veertig landen.

In 2021 initieerde de heer Guelen de verbouwing van het hoofdkantoor van Planon. En breidde dit uit tot een Innovation Campus. Een onderdeel hiervan is een Living Lab waar in samenwerking met universiteiten en start-ups innovatieve gebouwtechnologieën getest worden. Jonge ondernemers in de softwaresector krijgen hier de kans om hun bedrijf op te bouwen, en verder te ontwikkelen. Daardoor is de Planon Group een belangrijk onderdeel van het sterke innovatieklimaat in en rond Nijmegen. 
Ook is er een nadrukkelijk vitaliteitsprogramma voor de medewerkers. Denk aan fysieke fitheid, gezonde voeding en zelfs financiële fitheid. In 2022 ontving Planon als eerste Nederlands bedrijf een WELL v2-certificering voor de Innovation Campus. Omdat de campus aan de meest vooraanstaande bouwnormen en criteria voor een gezond gebouw voldoet.

Daarnaast zet de heer Guelen zich actief in voor lokale sportclubs en evenementen. Niet alleen door middel van sponsoring, maar hij is ook actief betrokken. Onder zijn inspirerende leiding weet hij anderen te enthousiasmeren. Zo initieerde hij De Magic Mile. Met de bewoners uit zijn straat zorgt hij dat tijdens de Dag van Wijchen (Vierdaagse) langs een traject van 1600 meter dezelfde muziek klinkt. En de route vrolijk versierd is.

Sinds 2007 steunt decorandus Stichting RRDF. Doel van de stichting is de allerarmsten in India te helpen. De heer Guelen financierde met zijn bedrijf een totale slum (deel van sloppenwijk). En liet er een school bouwen met maaltijden voor de kinderen, gezondheidszorg en arbeidsmogelijkheden. Hij bezocht het project verschillende keren. Sinds 2018 neemt hij deel aan het Clever Kids Program dat kinderen aanmoedigt om door te leren. Met zijn steun krijgen elk jaar zo’n 228 kinderen de kans op goede scholing en een betere toekomst.

Voor de verdiensten gerelateerd aan de hoofdfunctie als directeur van Planon, alsook de overige maatschappelijke nevenactiviteiten, ontving de heer P.A.J. Guelen op zaterdag 25 mei de Koninklijke onderscheiding.

Meer nieuws

Al het nieuws