Lees pagina voor

Column: Internationaal stemmen

29 mei 2024

Voor wie langs het Huis van de gemeente komt en zich afvraagt waarom de Europese vlag wappert, is het antwoord snel gegeven: de Europese verkiezingen op donderdag 6 juni. U vraagt zich misschien ook af: waarom zou ik naar de stembus gaan? Wat merk ik of wat merken de dorpen van gemeente Wijchen ervan?

U gaat niet zomaar even langs in Brussel om een aanvraag voor het één of ander te doen. Toch hebben genoeg beslissingen van de Europese Unie invloed op uw dagelijkse leven en misschien op uw bedrijf. Veel regels die ze in Brussel vaststellen, worden vertaald naar Nederlandse wetten en regels. Dat gaat van het gebruik van plastic rietjes tot aan voedselveiligheid, klimaat en vluchtelingen. En sinds kort ook over kunstmatige intelligentie (AI).

Europa geeft ook subsidies. Wist u bijvoorbeeld dat wij als gemeente Wijchen een LEADER-subsidie hebben gekregen? Daarmee versterken we de leefbaarheid en de veerkracht van ons platteland. En kunnen we belangrijke projecten ondersteunen.

De Europese Unie is een samenwerking tussen landen. Want sommige vraagstukken gaan over grenzen heen. Door samen te werken, pakken we problemen effectiever aan en vinden we oplossingen die voor iedereen werken.

Gebruik uw stem op donderdag 6 juni en bepaal mee welke koers Europa vaart. Stem internationaal om onze nationale stem te laten horen.

Renske Helmer-Englebert,
Burgemeester

Meer nieuws

Al het nieuws