Lees pagina voor

Nieuw technieklokaal in Wijchen

5 juni 2024

Het college van Wijchen wil samen met betrokken partijen komend schooljaar in Wijchen een heel nieuw technieklokaal openen. Daarvoor vraagt het college via de perspectiefnota budget aan bij de gemeenteraad. Het is een gezamenlijk initiatief van onderwijs, bedrijfsleven gekoppeld aan SPARK! en gemeente Wijchen. Het moet een inspiratielab op het gebied van wetenschap en technologie worden. Dé plek in Wijchen om leerlingen van 10 tot 15 jaar hun interesses en talenten te laten ontdekken. En ook de instroom naar het technisch onderwijs te bevorderen. Een kind kan namelijk niet kiezen voor iets dat hij/zij niet kent. Win-win.

Wethouder Derks is enthousiast en laat weten: “Hoogwaardig techniekonderwijs is heel belangrijk voor de jeugd in Wijchen. In deze tijd van snelle technologische vooruitgang is het belangrijk dat Wijchense jongeren toegang hebben tot techniek. Ook voor de vele technische bedrijven in gemeente Wijchen is het waardevol dat techniek leeft onder de jeugd. De toekomst van de jeugd is ook hún toekomst”.

Standaard onderdeel van het onderwijsprogramma

Leerlingen uit het basisonderwijs en voortgezet onderwijs brengen met hun klas een bezoek aan het Technieklokaal. In groepjes van twee gaan de leerlingen een halve dag aan de slag met uitdagingen.

Samenwerking van partijen

Het technieklokaal ontstaat vanuit een samenwerking van Kans & Kleur, het Maaswaal College, het Wijchense bedrijfsleven gekoppeld aan SPARK!, de gemeente en het Junior Technovium Nijmegen. Het Junior Technovium Nijmegen verzorgt het onderwijsprogramma. Ook organiseren ze techniekpromotie-activiteiten zoals Techniekdag, First Lego League en MakersLab.

Locatie is aan de Nieuweweg

De locatie is gekozen. Het is een goed bereikbare plek, dicht bij scholen en bedrijven. Samen met bedrijven is deze plek uitgekozen. Binnen een paar weken wordt de keuze definitief gemaakt.

Financiële bijdrage

Het college doet een voorstel aan de gemeenteraad via de perspectiefnota voor de financiële bijdrage. Daar is een besluit vanuit de raad voor nodig. De onderwijspartners en het bedrijfsleven hebben al gezegd bij te dragen.

Meer nieuws

Al het nieuws