Lees pagina voor

Omgevingsvisie

Iedere gemeente in Nederland maakt een omgevingsvisie. Hoe ziet de gemeente Wijchen eruit in 2035? Deze vraag staat centraal in onze omgevingsvisie.

In de omgevingsvisie leggen we vast hoe we onze gemeente ook in 2035 een fijne plek laten zijn om te wonen, werken, leven en genieten. Hiervoor gingen we graag in gesprek met inwoners, ondernemers, belangengroepen, stichtingen, verenigingen en andere betrokkenen. Op deze manier brachten we zoveel mogelijk wensen, meningen en ideeën in beeld. Nu gaan we aan de slag met het schrijven van een passende omgevingsvisie.

Meer informatie

Hoe ziet onze gemeente eruit in 2035? Deze vraag staat centraal in de omgevingsvisie. De omgevingsvisie gaat over de kwaliteiten, de groene omgeving en de leefbaarheid van de gemeente. Maar ook over nieuwe ontwikkelingen zoals woningbouw, bereikbaarheid en duurzame energie. De omgevingsvisie bekijkt deze onderwerpen in samenhang met elkaar en beschrijft de belangrijkste punten van het beleid voor een langere periode.

Planning

In 2021 zijn we gestart met de omgevingsvisie. Omdat het een groot project is, maken we de omgevingsvisie in 4 fasen:

Waarom een omgevingsvisie?

Iedere gemeente in Nederland moet op basis van de nieuwe Omgevingswet een omgevingsvisie opstellen. De omgevingsvisie geeft aan hoe we de totale fysieke leefomgeving voor een lange periode willen inrichten. Denk hierbij aan gebouwen, wegen, water, bodem, landschappen, natuur en erfgoed.

Volgens de Omgevingswet moet de omgevingsvisie in elk geval het volgende beschrijven: