Lees pagina voor

Omgevingsvisie

Iedere gemeente in Nederland maakt een omgevingsvisie. Hoe ziet de gemeente Wijchen eruit in 2035? Deze vraag staat centraal in onze omgevingsvisie.

In de omgevingsvisie leggen we vast hoe we onze gemeente ook in 2035 een fijne plek laten zijn om te wonen, werken, leven en genieten. Hiervoor gaan we graag in gesprek met inwoners, ondernemers, belangengroepen, stichtingen, verenigingen en andere betrokkenen. Op deze manier brengen we zoveel mogelijk wensen, meningen en ideeën in beeld. Zo kunnen we straks een passende omgevingsvisie schrijven. Denkt u met ons mee?

Dorpentour

In de week van 16 mei komt Wijchen2035 langs in Alverna, Balgoij, Batenburg, Bergharen, Hernen, Leur, Niftrik en Wijchen. Inwoners kunnen dan dichtbij huis, samen met buurtgenoten hun ideeën delen over wat voor soort gemeente Wijchen is en moet zijn in de toekomst. Lees meer over de Dorpentour Wijchen2035.

Swipocratie

Swipocratie is speciaal voor jongeren, maar is voor iedereen leuk om te doen. Je krijgt een foto en een korte tekst te zien. Door te swipen beantwoord je snel en simpel de vragen. Het beantwoorden van de vragen duurt 3 minuten. Swipe mee.

Swipe mee en geef je mening!

Online vragenlijst

Wilt u graag uitgebreid meedenken over de onderwerpen van de Omgevingsvisie? Ga dan aan de slag met de online vragenlijst. Het duurt ongeveer 15 tot 20 minuten om de vragenlijst in te vullen.

Online vragenlijst invullen

Samen bouwen aan de toekomst

Hoe ziet de gemeente Wijchen er in 2035? Bouw mee aan de toekomst van onze gemeente! Samen dromen tijdens een interactieve sessie. Kom naar de sessie op 7 juni van 19.30 uur tot 22.00 uur in het Mozaïek in Wijchen. Dan gaan we letterlijk bouwen aan de toekomst van onze gemeente. Hoe wilt u dat onze gemeente er in 2035 uitziet? Na een korte introductie gaat u samen met anderen aan de slag.

Wilt u meedoen de sessie? Meld u dan aan via omgevingsvisie@wijchen.nl.

Kleurplaat

Wij vinden het ook belangrijk om te horen wat kinderen belangrijk vinden. Daarom mogen ze hun ideale wijk tekenen. Hoe ziet hun ideale wijk in de toekomst eruit? Dit kunnen zij tekenen op de kleurplaat en toelichten met een kort verhaaltje. Deze kleurplaat kunt u printen door hem hier te downloaden. Ook wordt de kleurplaat gepubliceerd in de Wegwijs.

Kleurplaat Omgevingsvisie gemeente Wijchen (PDF, 62.5 kB)

U kunt de kleurplaat van uw kind(eren) mailen naar: omgevingsvisie@wijchen.nl. Of afgeven bij het Huis van de gemeente.

Meer informatie

Hoe ziet onze gemeente eruit in 2035? Deze vraag staat centraal in de omgevingsvisie. De omgevingsvisie gaat over de kwaliteiten, de groene omgeving en de leefbaarheid van de gemeente. Maar ook over nieuwe ontwikkelingen zoals woningbouw, bereikbaarheid en duurzame energie. De omgevingsvisie bekijkt deze onderwerpen in samenhang met elkaar en beschrijft de belangrijkste punten van het beleid voor een langere periode.

Planning

In 2021 zijn we gestart met de omgevingsvisie. Omdat het een groot project is, maken we de omgevingsvisie in 4 fasen:

Waarom een omgevingsvisie?

Iedere gemeente in Nederland moet op basis van de nieuwe Omgevingswet een omgevingsvisie opstellen. De omgevingsvisie geeft aan hoe we de totale fysieke leefomgeving voor een lange periode willen inrichten. Denk hierbij aan gebouwen, wegen, water, bodem, landschappen, natuur en erfgoed.

Volgens de Omgevingswet moet de omgevingsvisie in elk geval het volgende beschrijven: