Lees pagina voor

Verkiezing van de leden van het Europees Parlement

Donderdag 6 juni 2024 vindt de verkiezing van de leden van het Europese Parlement plaats. Op deze pagina vindt u alle informatie die u nodig heeft om te stemmen.

De verkiezing van de leden van het Europese Parlement vindt 1 keer in de 5 jaar plaats. Met uw stem heeft u invloed op de beslissingen van het Europees Parlement. U stemt op een kandidaat van een van de Nederlandse partijen die aan de Europese verkiezingen deelnemen. Meer informatie over deze verkiezingen vindt u op de website van de Kiesraad (Deze link gaat naar een externe website).

Wie mag stemmen?

In de Kieswet staat wie er mag stemmen.

Voor de verkiezing van het Europees Parlement mag u stemmen als u:
• 18 jaar of ouder bent op de verkiezingsdag en
• de Nederlandse nationaliteit óf de nationaliteit van een andere lidstaat van de Europese Unie
• niet bent uitgesloten van het kiesrecht

Wat moet u meenemen naar het stembureau?

Stemt u voor iemand anders

Geen stempas ontvangen of stempas kwijt?

U moet stemmen in de gemeente waar u op 23 april woont. Zonder de stempas kunt u uw stem niet uitbrengen. In de week van 29 april ontvangt u de stempas. Heeft u de stempas niet ontvangen? Bent u uw stempas kwijt? Vraag dan een vervangende stempas aan. Vraagt u een vervangende stempas aan dan kunt u alleen stemmen met de nieuwe stempas. Uw oude stempas is niet meer geldig.

Digitaal aanvragen

U kunt online een vervangende stempas aanvragen door het formulier met DigiD in te vullen. Dit kan tot 3 juni 17.00 uur. We sturen de stempas met de post naar u toe.

Vervangende stempas aanvragen (Deze link gaat naar een externe website)

Persoonlijk ophalen

Wilt u liever uw vervangende stempas ophalen? Dat kan tot woensdag 5 juni 12.00 uur bij het Huis van de gemeente, Kasteellaan 27. Maak een afspraak en neem uw legitimatiebewijs mee.

Afspraak maken (Deze link gaat naar een externe website)

Schriftelijk aanvragen

U kunt ook schriftelijk een vervangende stempas aanvragen. Gebruik het formulier verzoek vervangende stempas (PDF, 704.7 kB). Het schriftelijk verzoek moet uiterlijk maandag 3 juni 17.00 uur bij de gemeente binnen zijn.

Het ingevulde en ondertekende formulier stuurt u per post naar:
Gemeente Wijchen
Team Verkiezingen
Postbus 9000
6600 HA Wijchen

We sturen de stempas met de post naar u toe.

Hoe kan iemand anders voor u stemmen?

Als u zelf niet kunt stemmen, dan kunt u iemand anders voor u laten stemmen. U laat iemand anders voor u stemmen door die persoon te machtigen. Dat noemen we stemmen bij volmacht. Die persoon noemen we dan de gemachtigde.

Onderhandse volmacht op de achterkant van de stempas

U mag de onderhandse volmacht niet invullen op een stembureau en de volmacht daar aan iemand anders geven. Vul de achterkant van uw stempas dus thuis in. U kunt alleen iemand machtigen die in Wijchen mag stemmen.
U vult de achterkant van uw stempas in. U en de gemachtigde zetten allebei de handtekening op de stempas. De gemachtigde neemt uw stempas mee naar het stembureau. Bij het stemmen moet de gemachtigde een (kopie van) uw identiteitsbewijs laten zien. Dit mag op de dag van de verkiezing maximaal 5 jaar verlopen zijn. De gemachtigde mag dat ook op een smartphone of tablet laten zien.

Digitaal aanvragen

U vraagt digitaal een volmacht aan bij de gemeente waar u op 23 april woont. Een volmacht vraagt u bijvoorbeeld digitaal aan als u iemand wilt machtigen voordat u de stempas heeft ontvangen. Bijvoorbeeld omdat u op vakantie gaat.

U kunt online een volmacht aanvragen door het formulier met DigiD in te vullen. Dit kan tot 3 juni 17.00 uur. De gemachtigde ontvangt daarna met de post het volmachtbewijs. De gemachtigde hoeft geen kopie van uw identiteitsbewijs aan de voorzitter van het stembureau te laten zien.

Volmacht aanvragen (Deze link gaat naar een externe website)

Schriftelijk volmacht aanvragen

U vraagt een schriftelijke volmacht aan bij de gemeente waar u op 23 april woont. Een schriftelijke volmacht gebruikt u bijvoorbeeld als u iemand wilt machtigen voordat u de stempas heeft ontvangen. Bijvoorbeeld omdat u op vakantie gaat.
U kunt het formulier schriftelijk volmacht downloaden (PDF, 205.0 kB) en invullen. Dit kan tot 3 juni 17.00 uur. U kunt het formulier ook ophalen in het Huis van de gemeente, Kasteellaan 27.

Het ingevulde en ondertekende formulier stuurt u per post naar:
Gemeente Wijchen
Team Verkiezingen
Postbus 9000
6600 HA Wijchen

Wilt u in een andere gemeente stemmen?

Kunt u niet in uw eigen gemeente stemmen? Dan kunt u een kiezerspas aanvragen. Deze kiezerspas kunt u online aanvragen met DigiD of het aanvraagformulier downloaden en per post opsturen. Komt u liever naar de balie? Dat kan ook. Heeft u al een stempas ontvangen? Neem deze dan mee naar het Huis van de gemeente of stuur deze mee met het aanvraagformulier.
Met een kiezerspas kunt u stemmen in een andere gemeente in Nederland. U kunt alleen met deze kiezerspas stemmen. U krijgt geen nieuwe pas als u de kiezerspas kwijt raakt.
Op het stembureau moet u de kiezerspas en uw identiteitsdocument laten zien.

Digitaal aanvragen

U kunt online een kiezerspas aanvragen door het formulier met DigiD in te vullen. Dit kan tot 3 juni 17.00 uur. We sturen de kiezerspas met de post naar u toe.

Kiezerspas aanvragen (Deze link gaat naar een externe website)

Persoonlijk ophalen

Wilt u liever uw kiezerspas ophalen? Dat kan tot woensdag 5 juni 12.00 uur bij het Huis van de gemeente, Kasteellaan 27. Maak een afspraak en neem uw legitimatiebewijs mee. Heeft u de stempas al ontvangen? Neem deze dan mee.

Afspraak maken (Deze link gaat naar een externe website)

Schriftelijk aanvragen

U kunt ook schriftelijk een kiezerspas aanvragen. Gebruik het formulier verzoek kiezerspas (PDF, 603.9 kB). Het schriftelijk verzoek moet voor maandag 3 juni 17.00 uur bij de gemeente binnen zijn. Heeft u de stempas al ontvangen? Stuur deze dan mee.

Het ingevulde en ondertekende formulier stuurt u per post naar:
Gemeente Wijchen
Team Verkiezingen
Postbus 9000
6600 HA Wijchen

We sturen de kiezerspas met de post naar u toe.

Bent u verhuisd? Of gaat u verhuizen?

Verhuizen naar een andere gemeente

Verhuist u na 22 april van Wijchen naar een andere gemeente? Dan krijgt u op uw oude adres nog een stempas van de gemeente Wijchen. Daarmee kunt u niet in uw nieuwe gemeente stemmen. Wilt u toch in de nieuwe gemeente stemmen? De stempas kunt u omzetten in een kiezerspas. Meer informatie daarover vindt u op deze pagina bij de vraag: Wilt u in een andere gemeente stemmen?

Verhuizen naar Wijchen

Verhuist u na 22 april van een andere gemeente naar Wijchen?  Dan krijgt u op uw oude adres nog een stempas . Daarmee kunt u niet in Wijchen stemmen. U kunt stemmen in uw oude gemeente.  Wilt u toch in Wijchen stemmen? De stempas kunt u omzetten in een kiezerspas. Meer informatie daarover leest u op de website van uw oude gemeente.

Waar kunt u stemmen op 6 juni?

De stemlokalen zijn open van 7.30 uur tot 21.00 uur. Neem uw stempas en legitimatiebewijs mee. Dit mag op de dag van de verkiezing maximaal 5 jaar verlopen zijn.

Alle stemlokalen zijn toegankelijk voor kiezers met een lichamelijk beperking. Alleen bij T.P.V. Vormer is de oprit voor mindervalide te steil. Kunt u zelf niet stemmen door een lichamelijke beperking? Dan mag een stembureaulid u helpen. Heeft u hulp nodig bij het stemmen? Geef dit aan bij de voorzitter van het stembureau.

Stemlokalen
Stemlokaal Adres Plaats
Huis van de gemeente Kasteellaan 27 Wijchen
Meander Passedwarsstraat 69 B Wijchen
Jeugdhuis Woezik Woeziksestraat 334 Wijchen
Paschalisschool Suikerbergseweg 2 Wijchen
LuciVer locatie La Verna Leemweg 134 Wijchen
Dorpshuis De Waaijershof Lagestraat 19 Niftrik
Wijkcentrum Wijchen Oost Urnenveldweg 10 Wijchen
Brede school Noorderlicht Roerdompstraat 76 Wijchen
Wijkcentrum Wijchen Zuid Zuiderpoort 56 Wijchen
Sporthal Achterom I Homberg 2535 Wijchen
Wijkcentrum Wijchen West Blauwe Hof 4003 Wijchen
Sporthal Achterom II Homberg 2535 Wijchen
Basisschool Zuiderpad locatie Huissteden Huissteden 1401 Wijchen
Kulturhus de Zandloper de Weem 1 Bergharen
Dorpshuis de Mijlpaal Tunnelpad 3 Hernen
Dorpshuis 't Ballegooijke Boomsestraat 2 B Balgoij
De Batenburcht Hoppenhofstraat 12 Batenburg
T.P.V. Vormer Vormerseweg 25 Wijchen
Basisschool De Trinoom Diemewei 4505 Wijchen
Wijkcentrum De Brink Brink 27 Wijchen
Dorpshuis de Oase Graafseweg 570 Wijchen

Informatie voor blinden of slechtzienden

Wilt u de kandidatenlijst in braille lezen? Dat kan op afspraak tijdens de openingstijden in het Huis van de gemeente.

Afspraak maken (Deze link gaat naar een externe website)

Wilt u zelfstandig stemmen?

Dat kan in de gemeente Nijmegen in het stembureau Zelfregiecentrum, Sint Jorisstraat 72. U kunt daar gebruik maken van een stemmal en een soundbox.

Voorbeelden stempas, kiezerspas en schriftelijke volmacht

Op de website van de Rijksoverheid (Deze link gaat naar een externe website) vindt u digitale voorbeelden van de stempas, kiezerspas en volmacht.

Openbare zitting vaststellen uitslag gemeentelijk stembureau

Op vrijdag 7 juni vinden de hertellingen plaats. Dit gebeurt in een openbare zitting in de brandweerkazerne, Bronckhorstlaan 5, 6602 BG in Wijchen. Vanaf 10.00 uur tot einde van de tellingen.

Op maandag 10 juni maakt het gemeentelijk stembureau de uitslag bekend. Dit gebeurt tijdens een openbare zitting van het Gemeentelijk Stembureau in de brandweerkazerne, Bronckhorstlaan 5, 6602 BG in Wijchen.

Hoe gaat het in zijn werk?

Voor het bekend maken van de uitslag controleren we alle processen-verbalen. Bij optelfouten of onverklaarde verschillen vindt er van de lijst(en) of stembureau(s) een hertelling plaats. Dit doen de leden en ondersteuners van het Gemeentelijk Stembureau.
Eventuele fouten verbeteren we. Daarna voeren wij de stemmen in. Het proces-verbaal met de uitslag printen we en lezen we voor. De leden van het Gemeentelijk Stembureau zetten hun handtekening op het proces-verbaal.

Wilt u bij de zitting aanwezig zijn?

U mag bij deze openbare zitting aanwezig zijn. U kunt bezwaren inbrengen. Deze bezwaren zetten wij in het proces-verbaal. Het proces-verbaal kunt u na de zitting op afspraak bekijken. Bel dan tijdens kantooruren met het team verkiezingen: 088 432 70 00 om een afspraak te maken.
De verkiezingsuitslag zetten we na de zitting zo snel mogelijk op de website.

2e Zitting gemeentelijk stembureau

Het centraal stembureau (CS) controleert de uitslagen van de gemeentelijke stembureaus. Het CS kan de gemeente verzoeken een 2e zitting te houden om onduidelijkheden in lijsten en bezwaren van kiezers die er zijn te onderzoeken. Krijgt het CS een verzoek? Dan is de 2e zitting van de gemeente Wijchen op maandag 17 juni om 10.00 in de brandweerkazerne, Bronckhorstlaan 5, 6602 BG in Wijchen.

Wilt u meehelpen als stembureaulid? Of als teller?

Wilt u helpen als stembureaulid of stemmenteller bij verkiezingen? Voor de verkiezing van de leden van het Europees Parlement kunt u zich aanmelden voor donderdag 6 juni en vrijdag 7 juni 2024. Vindt u het leuk om mensen te woord te staan? U nuttig te maken voor de gemeente en te helpen bij de verkiezingen? Bent u 18 jaar of ouder? Werkt u netjes? Dan is de gemeente naar u op zoek!

Samen met de andere leden van het stembureau zorgt u dat de verkiezingen goed en zo veilig mogelijk verlopen. Een lid van het stembureau helpt bijvoorbeeld bij het wijzen van kiezers op belangrijke informatie bij de ingang. Of het controleren van de identiteit van kiezers aan tafel. Of het beantwoorden van vragen. Een teller helpt mee met het tellen van de stemmen.
Voor de verkiezing van de leden van het Europees Parlement kunt u zich aanmelden voor donderdag 6 juni en vrijdag 7 juni 2024. U krijgt er ook een vergoeding voor.

De vergoedingen en werktijden zijn:

Voor de verkiezingen volgt u een gratis (digitale) cursus bij de gemeente. Zo begint u goed voorbereid aan uw werk op het stembureau.

Aanmelden

Voor het aanmelden heeft u nodig: uw emailadres, uw bankgegevens (IBAN), uw burgerservicenummer (BSN) en uw mobiele telefoon.

Nieuwe aanmelding (Deze link gaat naar een externe website)