Lees pagina voor

Afval

De DAR haalt het afval op in onze gemeente. Op de website van de DAR vindt u alle informatie over afval. Bijvoorbeeld over de afvalpas, de milieustraat, afval scheiden en klachten over het ophalen van afval.

Afval ophalen en wegbrengen

De Dar haalt vier verschillende soorten afval op: restafval (grijze container), GFT (groene container), papier (blauwe container) en plastic+ . We hebben steeds minder restafval. Restafvalcontainers staan steeds minder vaak aan de straat. Daarom haalt Dar vanaf 1 januari 2022 nog maar 1 keer in de 4 weken het restafval op.

De ophaaldagen in uw wijk vindt u in de:

Afvalkalender van de Dar

Heeft uw flat of appartement een ondergrondse container? Dan moet uw restafvalzak daarin. U opent de container met uw afvalpas.

Wilt u weten waar u bijvoorbeeld glas, luiers, kleding en elektrische apparaten naar toe kunt brengen? Of er een kringloopwinkel bij u in de buurt is? En wat u naar de milieustraat kunt brengen? In de afvalkalender van de Dar vindt u ook informatie over alle afvalsoorten.

Brengt u afval naar de milieustraat van de DAR? Neem dan uw afvalpas mee. Meer informatie over de milieustraat vindt u op de website van de Dar.

Afvalcontainers omruilen en aanvragen

U kunt uw containers omruilen voor een ander formaat. Dit kost eenmalig € 25,-. Bent u verhuisd en u komt in een woning waar al containers staan? Dan kunt u ze gratis omruilen tot 6 maanden na uw verhuizing. U vult online het formulier in. U geeft aan: welk formaat, uw adres en op welke datum u de containers klaarzet. U zet de containers op uw oprit of bij voordeur. Wij ruilen ze dan om.

Komt u in een nieuwbouwwoning en u heeft geen container? Dan kunt u deze online aanvragen. Vult u dan in welke containers u wilt hebben: grijze, groene en/of voor papier en het volume (groot of klein). Wij bezorgen ze binnen drie werkdagen.

U kunt ook een extra container aanvragen. Meer informatie over de kosten daarvan vindt u op de website van Munitax.

In 2022 mogen inwoners van de gemeente Wijchen één keer gratis hun container voor restafval omwisselen. Heeft u een kleine container van 140 liter dan kunt u deze omruilen voor een grote van 240 liter. En heeft u een grote dan kunt u deze omruilen voor een kleine.

Container omruilen of aanvragen

Is uw container weg of stuk?

Dan kunt u een nieuwe container online aanvragen.

Is uw container weg? Doe dan aangifte bij de politie. Een kopie van de aangifte stuurt u mee bij het online aanvragen van een nieuwe container.

Nieuwe container aanvragen

Wat kost het?

Voor het ophalen en verwerken van uw afval betaalt u afvalstoffenheffing. Munitax voert de belastingzaken voor de gemeente Wijchen uit. Meer informatie vindt u op de website van Munitax.

Luiers- en incontinentiemateriaal

Sinds 1 november 2021 haalt Dar luiers en incontinentiemateriaal gratis gescheiden op. Dit afval doet u in de speciale luierzakken. Deze zijn gratis en kunt u krijgen op verschillende plekken in de gemeente. Waar? Alle plekken vindt u op de website van de DAR.

Volle luierzakken brengt u naar de speciale luiercontainer bij u in de buurt. Hiervoor hoeft u niet te betalen. U gebruikt uw afvalpas om de luiercontainer te openen. Deze afvalpas gebruikt u ook als u milieustraat Bijsterhuizen bezoekt of de ondergrondse restafvalcontainer opent. Ieder adres heeft een afvalpas. Heeft u geen afvalpas meer? Vraag er een aan via de website van de DAR of telefonisch via 024 371 60 00.

U heeft toegang nodig om de luiercontainer te openen. Dat kunt u op 2 manieren regelen bij de DAR: