Lees pagina voor

Bijna 18 jaar

Ben je bijna jarig en word je 18? Gefeliciteerd! Een leeftijd waarop je nieuwe mogelijkheden en vrijheden krijgt. Wij helpen je graag bij deze overgang.

Daarom hebben we een aantal belangrijke onderwerpen op een rijtje gezet. Ontdek wat je moet doen en waar je recht op hebt.

DigiD aanvragen

Met een DigiD krijg je toegang tot een wereld vol digitale mogelijkheden. Met je DigiD laat je zien wie je bent als je op internet iets regelt. Bij de overheid, het onderwijs en de zorg. Op de website van DigiD (Deze link gaat naar een externe website) lees je hier meer over.

Tegemoetkoming scholieren

Wist je dat je als scholier mogelijk recht hebt op een financiële tegemoetkoming? Deze financiële ondersteuning kan je helpen bij je studiekosten. Zorg dat je dit op tijd uitzoekt. Op de website van de DUO (Deze link gaat naar een externe website) vind je meer informatie.

Studiefinanciering

Ga je studeren of studeer je al? Dan wil je natuurlijk weten hoe je je studie kunt betalen. Ontdek hier alles over studiefinanciering. Meer informatie staat op de website van DUO (Deze link gaat naar een externe website).

Studenten OV-chipkaart / studentenreisproduct

Reis goedkoop en gemakkelijk met het openbaar vervoer. Met een studentenreisproduct ben je vrij om het land te ontdekken. En natuurlijk te reizen naar waar je studeert. Ontdek of jij een studenten OV-Chipkaart kunt aanvragen. Op de website van de DUO (Deze link gaat naar een externe website) lees je meer over het studentenreisproduct.

Studenten(spaar)rekening

Wil je een overzicht hebben van je inkomsten en uitgaven? En sparen voor die geweldige reis of heb je andere leuke plannen? Het is verstandig om een speciale studentenrekening te openen. Op de website van de consumentenbond (Deze link gaat naar een externe website) lees je hier meer over.

Zorgverzekering

Zorg is belangrijk, dus zorg ervoor dat je goed verzekerd bent. Kies een zorgverzekering die past bij wat jij wilt. Op de website van de studentenwegwijzer (Deze link gaat naar een externe website) vind je meer informatie over zorgverzekeringen.

Zorgtoeslag

Wist je dat je mogelijk recht hebt op zorgtoeslag? Dit kan je helpen om de kosten van je zorgverzekering te verlichten. Op de website van de belastingdienst (Deze link gaat naar een externe website) lees je wanneer je hier recht op hebt.

Verkiezingen

Ga stemmen! Jouw stem telt! Ga stemmen bij de gemeentelijke, provinciale of landelijke verkiezingen. Meer informatie vind je op de website van de Kiesraad (Deze link gaat naar een externe website).

Jongerenwerkers

Heb je hulp nodig? De jongerenwerkers van Meervoormekaar staan voor je klaar. Meer informatie vind je op de website van Meervoormekaar (Deze link gaat naar een externe website)

Wil je meer weten over wat er verandert als je 18 bent? Op de website van de Rijksoverheid (Deze link gaat naar een externe website) vind je meer informatie.