Lees pagina voor

Aanvragen gehandicaptenparkeerkaart

Kunt u minder dan 100 meter lopen of bent u door uw handicap afhankelijk van anderen voor vervoer? Dan komt u misschien in aanmerking voor een algemene gehandicaptenparkeerkaart. Met een gehandicaptenparkeerkaart kunt u parkeren op de gehandicaptenparkeerplaatsen in Nederland en de meeste Europese landen.
De parkeerkaart staat op naam van een persoon. De kaart staat niet op kenteken. U kunt de kaart voor elke auto gebruiken. De parkeerkaart is maximaal 5 jaar geldig.

Welke gehandicaptenparkeerkaarten kunt u aanvragen?

Bestuurderskaart:

Passagierskaart:

Combinatiekaart:

Er is een groot verschil tussen een kaart voor bestuurder of passagier. De voorwaarden voor een kaart voor passagier zijn heel streng. Daardoor is de kans op een kaart voor een passagier erg klein.

Aanvragen

U kunt een gehandicaptenparkeerplaats op 2 verschillende manieren aanvragen:
U kunt deze online aanvragen. U logt in met uw DigiD.

Heeft u geen DigiD code? Of doet u uw aanvraag liever niet digitaal?
Dan kunt u de gehandicaptenparkeerkaart ook op papier aanvragen.

Aanvraagformulier gehandicaptenparkeerkaart (PDF, 135.4 kB)

Vervolg na uw aanvraag?

Voor de beoordeling van uw aanvraag moet u naar een spreekuur bij de gemeente Wijchen komen. Er wordt telefonisch contact met u opgenomen om hiervoor een afspraak met u te maken. U krijgt hiervan een schriftelijke bevestiging.

Wilt u alvast een officiële pasfoto mee te nemen naar het spreekuur. Vraagt u een gehandicaptenparkeerkaart op bestuurder aan? Wilt u dan uw geldig rijbewijs mee nemen naar het spreekuur.

Als het niet mogelijk is om uw situatie te beoordelen dan vragen wij een medisch advies aan bij een onafhankelijke adviesinstantie.
Als wij een medisch advies opvragen, krijgt u een oproep om bij een keuringsarts te komen. Als u daar niet komt opdagen moet u € 155,80 betalen.

Verlenging van uw kaart?

Wat kost het?

Het aanvragen van de gehandicaptenparkeerkaart kost in Wijchen € 64,70. U betaalt deze kosten ook als wij uw aanvraag afwijzen en u de parkeerkaart niet krijgt. Voor het indienen van een aanvraag voor vervanging van een gehandicaptenparkeerkaart door bijvoorbeeld diefstal of verlies of voor het verlengen van de parkeerkaart betaalt u
€ 32,30.

Wat te doen bij verlies?

U dient aangifte te doen bij de politie.
Daarna dient u een verklaring van verlies in te vullen en deze met een nieuw recente pasfoto in te leveren.
Er zijn kosten verbonden aan het afgeven van een duplicaat-parkeerkaart.