Het project ‘Hart van Zuid’ onderzoekt hoe Wijchen-Zuid en het voorzieningencentrum Hart van Zuid een prettige woon- en leefomgeving blijft voor de komende dertig jaar. Een fijne omgeving waar het ook in de toekomst prettig wonen en leven is. Waar inwoners elkaar ontmoeten, winkelen, zorg kunnen krijgen en naar school kunnen gaan. Het is belangrijk dat mensen zich thuis voelen.

De resultaten van de bewonersenquête laten zien dat er een stevige uitdaging ligt voor de wijken en voor het voorzieningencentrum. Maar liefst 800 inwoners vulden de vragenlijst in.

 

Gebiedsvisie: een belangrijke stap voor de toekomst

Op 7 september hebben burgemeester en wethouders ja gezegd tegen de gebiedsvisie. Hierin staan de plannen voor een nieuw, vitaal en bruisend voorzieningenhart in Wijchen-Zuid.

“Met de nieuwe inrichting van dit gebied zorgen we ervoor dat Wijchen-Zuid ook in de toekomst een fijne en levendige woonomgeving blijft, voor jong en oud” zegt wethouder ruimtelijke ordening Geert Gerrits. “Bereikbaarheid en veiligheid zijn belangrijke aandachtspunten.”

Aantrekkelijke voorzieningen

Volgens de visie krijgt het nieuwe centrum een nieuw multifunctioneel wijkcentrum, een sporthal, een winkelcentrum, zorgvoorzieningen, een ontmoetingsplein en een basisschool, pal naast het groen. Ook is het plan om minimaal 100 nieuwe woningen te bouwen, waaronder zorgwoningen.
Om de plannen uit te voeren, moet er ruimte komen in het gebied. Dat betekent dat de bestaande school, het wijkcentrum, de sportzaal en een gebouw met 34 woningen misschien gesloopt moeten worden.

Hoe verder

De gemeenteraad neemt waarschijnlijk in de tweede helft van oktober een besluit over de gebiedsvisie. Komt er groen licht, dan gaan de betrokken organisaties de visie verder uitwerken tot een haalbaar plan. Dat gebeurt samen met de inwoners van Wijchen-Zuid en andere belanghebbenden. Hopelijk ligt er dan in het najaar van 2022 een mooi plan voor Wijchen-Zuid. Waar inwoners, winkeliers en alle andere betrokkenen blij van worden!

Klik op één van de afbeeldingen voor een grotere versie.  
 

Samenwerking

Hart van Zuid is een gezamenlijk project van inwoners, Stichting Kans & Kleur, Wijkvereniging Wijchen Zuid, Ondernemersvereniging en winkelcentrum Zuiderpoort, Rialto, Woningcorporatie Talis, kinderopvang De Eerste Stap, ZZG Zorggroep, MeerVoormekaar en de gemeente Wijchen.

Wilt u meer informatie of heeft u vragen?

 

Documenten

Kaart Hart van Zuid

U kun hier ook de grotere kaart bekijken.