Lees pagina voor

Hulp bij het huishouden

Huishoudelijke hulp is bijvoorbeeld hulp bij het schoonmaken, opruimen of de afwas doen. U kunt hiervoor zelf iemand inhuren. Heeft u hulp nodig door een ziekte of beperking? Dan is vaak een vergoeding mogelijk.

Wat moet u doen?

Heeft u geen hulp van uw kinderen, bekenden of familie? Dan kunt u contact opnemen met het Sociaal Team. Zij gaan met u het gesprek aan en zoeken samen met u naar een oplossing.

Mantelzorg

Vaak bieden familieleden of bekenden hulp. Als dit vrijwillig gebeurt, noemen we het mantelzorg. Is uw mantelzorger overbelast? Dan kan een medewerker van het sociaal team met u meekijken naar een oplossing. Meer informatie vindt u op onze pagina ondersteuning voor mantelzorg.

Hulp die u zelf kunt regelen

Heeft u hulp nodig bij het wassen en strijken, of koken en boodschappen doen? Dat kunt u zelf regelen! Meer informatie vindt u op onze pagina koken en boodschappen en de pagina wassen en strijken.

Heeft u recht op hulp?

Heeft u recht op hulp bij het huishouden? Dan kunt u kiezen tussen Zorg in natura of een Persoonsgebonden budget (Pgb). De medewerker van het sociaal team adviseert u bij uw keuze.

Zorg in natura

Bij Zorg in natura maakt u een keuze voor een professionele zorgaanbieder. De gemeente neemt contact op met de zorgaanbieder van uw keuze over uw zorgbehoefte. De zorgaanbieder regelt dat u de zorg krijgt die nodig is. En regelt ook de administratie rondom de zorgverlening.

De gemeente werkt samen met de volgende zorgaanbieders:

Stichting LuciVer (Deze link gaat naar een externe website) levert alleen hulp in de wooncomplexen La Verna, Portiuncula en Rivo Torto. Bewoners van deze wooncomplexen kunnen ook kiezen voor hulp door een andere aanbieder.

Persoonsgebonden budget (Pgb)

Kiest u voor een Pgb? Dan krijgt u een budget waarmee u zelf zorg koopt. De betalingen gaan dan via de Sociale Verzekeringsbank.