Lees pagina voor

Column: Duidelijke taal

24 april 2024

Soms vragen mensen mij waarom een burgemeester in de gemeente moet wonen waar ze werkt. Voor mij is de belangrijkste reden dat je daardoor het dagelijkse leven van je gemeente ervaart. En dat je naast zakelijke afspraken ook spontane gesprekken hebt met inwoners.

Zo zat ik laatst in de wachtkamer van de tandarts. Daar raakte ik in gesprek met een mevrouw. Ons gesprek ging over de kunst van duidelijk communiceren. Ze gaf aan dat de gemeente ook niet altijd even duidelijke en begrijpelijke brieven schrijft. Ik vond het een belangrijk gesprek zo midden op de dag, even tussendoor.

Als gemeente schrijven we namelijk best veel teksten. Niet alleen beleidsstukken voor de gemeenteraad of artikelen voor de krant. Maar ook brieven en mails, direct gericht aan inwoners. Bijvoorbeeld om hen te feliciteren met een bijzonder jubileum of met de geboorte van een kindje. Om bepaalde werkzaamheden aan te kondigen. Of om een verzoek af te wijzen. Waar deze teksten ook over gaan, het is onze verantwoordelijkheid dat onze inwoners ze begrijpen.

Ik ben dan ook blij dat dit de volle aandacht heeft binnen de gemeente. Medewerkers volgen hiervoor trainingen en krijgen tips en begeleiding. Dit gaat zeker niet van de ene op de andere dag perfect, maar wel steeds beter. Het belangrijkste is dat medewerkers zich hier bewust van zijn.

U kunt daarbij ook helpen. Begrijpt u een brief, e-mail of andere tekst van de gemeente niet? Heeft u nog tips voor verbetering? Laat het ons weten! U kunt een mail sturen aan taalcoach@drutenwijchen.nl

Renske Helmer-Englebert,
burgemeester

Meer nieuws

Al het nieuws