Lees pagina voor

TussenThuis verlicht druk op woningmarkt Wijchen

30 mei 2024

Plan voor tijdelijke woonruimte voor mensen met verblijfsvergunning

Het college van burgemeester en wethouders wil vanaf september tijdelijke woonruimte bieden aan 30 mensen met een verblijfsvergunning. Aan de Graafseweg in Wijchen komt hiervoor een locatie beschikbaar. Dit noemt de gemeente een TussenThuis, omdat de mensen hier tijdelijk blijven. Ze wachten op een definitieve woning in de gemeente. Het TussenThuis verlicht de druk op de lokale woningmarkt en blijft in elk geval 3 jaar.

De toekomstige inwoners van de gemeente Wijchen hebben de asielprocedure in een azc doorlopen en een verblijfsvergunning gekregen. Zij mogen in Nederland blijven en zijn gekoppeld aan de gemeente Wijchen.

Taakstelling

De Rijksoverheid bepaalt hoeveel mensen met een verblijfsvergunning elke gemeente moet huisvesten. Gemeente Wijchen gaat niet méér statushouders huisvesten dan ze verplicht is volgens deze taakstelling. Het totaal aantal mensen dat in Wijchen komt wonen verandert dus niet. Wethouder Geert Gerrits legt uit: “Er zijn weinig woningen beschikbaar. Daarom hebben we gezocht naar een oplossing om de druk op de woningmarkt te verlichten. Met het TussenThuis kunnen we tijdelijke woonruimte bieden. Zo heeft Talis meer tijd om een passende woning te vinden in onze wijken. En blijft er ook meer woonruimte over voor andere mensen die op zoek zijn naar een betaalbare woning.”

Kamerbewoning

Het TussenThuis bestaat uit vier gebouwen. De bewoners krijgen een eigen kamer met bed, kast en bureau. Ze maken gebruik van een gezamenlijke woonkamer, keuken, badkamer en toilet. Er komt een huismeester voor het beheer. De bewoners starten meteen met hun inburgering. En als het mogelijk is ook met (vrijwilligers)werk. Hierdoor kunnen zij sneller meedoen in de Wijchense samenleving.

Omgevingsvergunning

Om het TussenThuis mogelijk te maken is er een omgevingsvergunning nodig. Deze is in voorbereiding. Hierover moet eerst het college van B en W, en daarna de gemeenteraad nog een besluit nemen. Als het volgens planning verloopt, kunnen de eerste bewoners in september komen.

Samenwerking met Talis

Deze locatie blijft in elk geval 3 jaar in gebruik als TussenThuis. De gemeente onderzoekt samen met Talis of ze deze locatie ook daarna blijven gebruiken als aanvulling op de sociale huurwoningen in onze gemeente.

Meer nieuws

Al het nieuws