Column: Boos
9 april 2025
De laatste tijd lees ik steeds weer in de kranten en op social media over boosheid bij veel mensen als het gaat om duurzaamheid. Boosheid en veel twijfel. Over zonnepanelen en het stoppen van het salderen. Over elektrische auto’s die (veel) wegenbelasting moeten betalen. Over warmtenetten die te duur zijn. Over de energieproblemen door de overbelaste netten. Over lelijke transformatorhuisjes die erbij moeten komen. Over windmolens en zonneparken die we niet willen.
Als wethouder van duurzaamheid raakt me dit. Ik zet me in voor een wereld waar we schone energie opwekken. Waarin onze kinderen en kleinkinderen een goede toekomst hebben en het klimaat niet verder achteruitgaat. En daardoor denk ik bij het lezen van al die boze reacties: “Mensen, wat is er toch aan de hand?”.
Ik besef me dat onze leefomgeving verandert. Een transformatorhuisje in uw buurt kunt u zien. Is dat nu zo erg? Want door deze huisjes krijgen we voldoende elektriciteit. Hierdoor wonen we prettig. Die energie wekken we op met zon en wind. En dus komen er de komende jaren windmolens in onze omgeving. In Beuningen en Bijsterhuizen. En misschien ook nog wel elders, dat wordt nog bekeken.
En ja, zonnepanelen leverden geld op als de energie die niet gebruikt werd, aan het elektriciteitsnet teruggeleverd werd. Daar hebben veel mensen jaren van geprofiteerd. Maar als deze regeling er niet meer is, zijn er nog steeds veel andere manieren om geld te besparen op uw energierekening. Gebruik bijvoorbeeld zoveel mogelijk energie overdag, wanneer de zon schijnt.
We zijn in Nederland tegenwoordig snel boos. Over van alles. Maar boosheid over veranderingen die nodig zijn, helpt niet. Twijfel is begrijpelijk. Vragen stellen, helpt dan. Wij proberen u zo goed mogelijk te informeren. Door bijvoorbeeld onze energiecoaches die ook thuis adviseren. En door informatie over duurzaamheid te geven op onze pagina Energie.
En kent u onze campagne Pak jouw moment al? Hiermee willen we u inspireren over hoe uzelf momenten kiest, waarop u uw energie handig gebruikt. Dit kunnen kleine of grote momenten zijn. En met al die momenten bij elkaar werken we samen aan 20% minder energieverbruik. Want dat doel wil ik, als wethouder, samen met u voor 2030 halen. Dus word niet boos. Maar denk in mogelijkheden. En bij twijfel vraag het ons.
Bea Schouten,
wethouder