Lees pagina voor

Een groener Wijchen

We hebben steeds vaker te maken met hoosbuien en met perioden van extreme hitte. We gaan samen met u aan de slag om de gemeente beter bestand te maken tegen de klimaatveranderingen. U kan zelf al heel veel doen in uw tuin of op uw balkon om wateroverlast te voorkomen.

Het belangrijkste is om tegels te vervangen voor groen. Dat helpt om het water sneller de grond in te laten zakken. En het is ook verkoelend. Tegels houden warmte vast, terwijl bomen, planten of struiken juist verkoeling geven. Win win dus!

Groenmarkt

Op zaterdag 13 mei stonden we op de Markt in Wijchen met onze groenmarkt. De aftrap van de campagne Een groener Wijchen. Een zeer geslaagde aftrap. Het was prachtig weer en heel veel mensen kwamen een tegel inleveren in ruil voor plantjes.

Iedereen die langs kwam, kon bovendien kans maken op 1 van de 10 regentonnen. Ruim 65 mensen lieten een kaartje met hun motivatie achter waarom en hoe zij hun tuin of balkon gaan vergroenen. Uit die kaartjes heeft wethouder Bea Schouten 10 winnaars getrokken. Zij hebben persoonlijk bericht ontvangen en mogen hun regenton komen ophalen. Van harte gefeliciteerd!

"Een groene oase maken waar vogels, vlinders, bijen en andere dieren heel graag komen", zo staat op 1 van de winnende kaartjes.

Groenmarkt in de gemeente Wijchen

NK Tegelwippen

Tegel eruit, groen erin. Doe ook mee en help de natuur! Door de verstening verdwijnen steeds meer dier- en plantsoorten. Elke vierkante meter stenen die vervangen wordt door planten helpt bij het herstel van de natuur. Gaat u stenen uit de tuin halen en groen toevoegen? Geef dan op www.nk-tegelwippen.nl (Deze link gaat naar een externe website) door hoeveel tegels u uit uw tuin haalde. De wedstrijd loopt tot eind oktober.

Wij komen naar u toe

Ieder jaar gaan we de dorpen en wijken in. Samen met de bewoners gaan we aan de slag. Zo zorgen we voor Een groener Wijchen. Weten wanneer we in uw dorp of wijk zijn? Kijkt u dan in het schema. Een paar weken voordat we komen, krijgt u meer informatie over dag en tijd. En ook wat we samen gaan doen.

Schema wanneer in welke wijk?
Maand Gebied
September 2023 Wijchen Noord
Achterlo
Oktober 2023 Bergharen
Hernen
Leur
2024 Wijchen Zuid
Kerkeveld
Huurlingsedam
Alverna
Woezik
Bedrijventerrein Zesweg
2025 Wijchen West
Centrum Oost
Bedrijventerrein Oost
Niftrik
Balgoij
Batenburg

Heeft u nog vragen?

Dan kunt u ons een e-mail sturen: eengroenerwijchen@drutenwijchen.nl