Lees pagina voor

Verlichting

Donker waar mogelijk, licht waar nodig

Duurzaamheid, energiebesparing, lichtvervuiling en flora en fauna zijn allemaal argumenten om spaarzaam om te gaan met verlichting buiten. De komende 4 jaar gaan we daarom in ieder geval alle lampen van de straatlantaarns vervangen voor LED. Ook gaan we de verlichting veel meer op maat maken. En dat betekent verlichting alleen daar waar het nodig is en op de gewenste tijdstippen. We kijken ook waar we het lichtniveau omlaag kunnen brengen.

Verkeers- en sociale veiligheid

Verlichting geeft een veilig gevoel op straat als het donker is. Tegenwoordig zijn er ook andere technieken die daarvoor kunnen zorgen. Denk aan lichtere wegdekken en markeringen. Daarnaast zijn er steeds slimmere technieken om te zorgen voor licht op maat, zoals een dim- en detectiesysteem. Met zo’n systeem staat de lamp uit wanneer er geen verkeer is. De lamp brandt als er een weggebruiker is. Alle nieuwe verlichting krijgt zo’n detectiesysteem.

Hoe gaan we dat aanpakken?

Per wijk of dorp gaan in de winterperiode de lantaarnpalen (eerder) uit. Dat doen we niet overal in 1 keer, maar dat verdelen we over 4 jaar. Dit jaar beginnen we als eerst in de wijken Hof van Hagevoort, Saltshof en Veenhof. De inwoners van die wijken krijgen eerst allemaal een brief hierover.

Op iedere lantaarnpaal komt een sticker. Op deze sticker staat dat de lamp niet kapot is, maar bewust uit is gedaan. Dit doen we een paar maanden. U kunt in deze periode aan ons doorgeven welke lantaarnpalen uit mogen blijven. Bijvoorbeeld omdat het heel fijn is dat die ’s nachts niet meer zo op het slaapkamerraam schijnt. Ook kunt u doorgeven welke aan moeten blijven. Bijvoorbeeld omdat deze lantaarnpaal zorgt voor een onveilig gevoel of een gevaarlijke situatie. In het voorjaar maken we het definitief, met behulp van uw reacties. Dan krijgen alle lantaarnpalen die blijven staan andere, energiezuinige LED lampen. We halen lantaarnpalen weg die niet meer nodig zijn.

Woont u in Hof van Hagevoort, Saltshof of Veenhof?

En wilt u doorgeven welke lantaarnpaal uit mag blijven of juist weer aan moet dan vult u het formulier in.

Formulier verlichting (Deze link gaat naar een externe website)

Heeft u vragen?

Als u vragen heeft dan mag u een e-mail sturen naar verlichting@drutenwijchen.nl