Verlichting
Donker waar mogelijk, licht waar nodig
De openbare verlichting in ons gebied is hier en daar verouderd. Daarom vervangen en verbeteren we de verlichting. We vervangen in ieder geval tussen 2023 en 2027 alle lampen van de straatlantaarns door LED. Daarna passen we tot 2030 de verlichting aan aan wat echt nodig is en op tijdstippen dat het nodig is.
Dat bespaart energie en is dus duurzamer. Het voorkomt ook lichtvervuiling. Die ontstaat als er ’s nachts onnodig veel kunstlicht brandt. Daar hebben planten en dieren last van, maar ook bij mensen kan het tot hoofdpijn en andere klachten leiden. Allemaal argumenten om spaarzaam om te gaan met verlichting buiten.
Verkeers- en sociale veiligheid
Verlichting geeft een veilig gevoel op straat als het donker is. Tegenwoordig zijn er ook andere mogelijkheden die daarvoor kunnen zorgen. Denk aan lichtere wegdekken en markeringen. Daarnaast zijn er steeds slimmere technieken om te zorgen voor licht op maat, zoals met sensoren. Met zo’n systeem staat de lamp uit wanneer er geen verkeer is. De lamp brandt alleen als er een weggebruiker is.
Hoe gaan we het aanpakken?
Het nieuwe openbare verlichtingsplan wordt niet in 1 keer overal tegelijkertijd uitgevoerd. We verdelen de werkzaamheden over 4 jaar. We pakken de verlichting aan per wijk of dorp aan de hand van een stappenplan.
Het stappenplan
Om de uitrol van het nieuwe verlichtingsplan goed te laten verlopen, doorlopen we de volgende stappen:
- Inventarisatie: we kijken welke verlichting nodig is in een gebied en wanneer die moet branden
- Overleg met leefbaarheidsgroep: we bespreken het concept-verlichtingsplan
- Vaststellen van het concept-verlichtingsplan
- Bewonersbijeenkomst: omwonenden geven hun mening over de nieuwe verlichting
- Waar wenselijk stellen we het concept-verlichtingsplan bij met inbreng van omwonenden
- Aanbesteding en uitvoering: fase van offertes en opdrachtverstrekking. De aannemer gaat aan de slag
- (Eventuele) kleine aanpassingen aan de hand van ervaringen
Met een pilot in de wijken Saltshof, Veenhof en Hof van Hagevoort is het nieuwe verlichtingsplan getest.
Pilot openbare verlichting Hof van Hagevoort, Saltshof en Veenhof
Om ervoor te zorgen dat we de openbare verlichting op de juiste manier aanpassen, is begin 2024 een proef gedaan in de wijken Hof van Hagevoort, Saltshof en Veenhof. Er zijn tests uitgevoerd met het aan- en uitzetten van lantaarnpalen. Zo is een lichtplan ontstaan voor deze wijken. Inwoners zijn over de proef geïnformeerd met brieven op hun adres. Om te voorkomen dat inwoners tijdens de proefperiode zouden denken dat een lantaarnpaal kapot was, kreeg iedere lantaarnpaal een sticker. Daarop stond dat de lamp niet kapot was, maar bewust uit was gedaan.
Vanaf half september 2024 richt de gemeente vier straten in als zogenaamde ‘ervaringsstraat’. Het gaat om de Woeziksestraat, de Heuvelstraat, de 22e en de 32e Saltshof. In deze straten passen we de verlichting aan volgens het nieuwe plan. Inwoners kunnen dan ervaren hoe de verlichting er uit gaat zien en hoe dat aanvoelt. Daarna zetten we in de rest van de wijk de lantaarnpalen aan die niet verplaatst worden, volgens het nieuwe verlichtingsplan. Aansluitend bekijken we per straat of alles op orde is. Dit kan leiden tot kleine aanpassingen als dat nodig is.
Bekijk onderstaande kaarten
Totaaloverzicht (PDF, 620.2 kB)
Hof van Hagevoort (PDF, 128.0 kB)
Betekenis
- Blauw: lantaarn blijft staan. Hoogte van de mast kan wijzigen.
- Oranje: lantaarn wordt verwijderd
- Paars: nieuwe locatie voor verlichting
Heeft u vragen?
Als u vragen heeft, stuur dan een e-mail naar gemeente@drutenwijchen.nl
Wethouder Twan van Bronkhorst legt bij EenVandaag (Deze link gaat naar een externe website) uit hoe de gemeente dit project aanpakt.
Bekijk de video met uitleg (Deze link gaat naar een externe website)
Heeft u vragen?
Als u vragen heeft dan mag u een e-mail sturen naar verlichting@drutenwijchen.nl