Lees pagina voor

Verlichting

Donker waar mogelijk, licht waar nodig

Duurzaamheid, energiebesparing, lichtvervuiling en flora en fauna zijn allemaal argumenten om spaarzaam om te gaan met verlichting buiten. De komende 4 jaar gaan we daarom in ieder geval alle lampen van de straatlantaarns vervangen voor LED. Ook gaan we de verlichting veel meer op maat maken. En dat betekent verlichting alleen daar waar het nodig is en op de gewenste tijdstippen. We kijken ook waar we het lichtniveau omlaag kunnen brengen.

Verkeers- en sociale veiligheid

Verlichting geeft een veilig gevoel op straat als het donker is. Tegenwoordig zijn er ook andere technieken die daarvoor kunnen zorgen. Denk aan lichtere wegdekken en markeringen. Daarnaast zijn er steeds slimmere technieken om te zorgen voor licht op maat, zoals een dim- en detectiesysteem. Met zo’n systeem staat de lamp uit wanneer er geen verkeer is. De lamp brandt als er een weggebruiker is. Alle nieuwe verlichting krijgt zo’n detectiesysteem.

Hoe gaan we dat aanpakken?

Per wijk of dorp gaan in de winterperiode de lantaarnpalen (eerder) uit. Dat doen we niet overal in 1 keer, maar dat verdelen we over 4 jaar. Dit jaar beginnen we als eerst in de wijken Hof van Hagevoort, Saltshof en Veenhof. De inwoners van die wijken krijgen eerst allemaal een brief hierover.

Op iedere lantaarnpaal komt een sticker. Op deze sticker staat dat de lamp niet kapot is, maar bewust uit is gedaan. Dit doen we een paar maanden. U kunt in deze periode aan ons doorgeven welke lantaarnpalen uit mogen blijven. Bijvoorbeeld omdat het heel fijn is dat die ’s nachts niet meer zo op het slaapkamerraam schijnt. Ook kunt u doorgeven welke aan moeten blijven. Bijvoorbeeld omdat deze lantaarnpaal zorgt voor een onveilig gevoel of een gevaarlijke situatie. In het voorjaar maken we het definitief, met behulp van uw reacties. Dan krijgen alle lantaarnpalen die blijven staan andere, energiezuinige LED lampen. We halen lantaarnpalen weg die niet meer nodig zijn.

Wethouder Twan van Bronkhorst legt bij EenVandaag (Deze link gaat naar een externe website) uit hoe de gemeente dit project aanpakt.

Bekijk de video met uitleg (Deze link gaat naar een externe website)

Woont u in Hof van Hagevoort, Saltshof of Veenhof?

De proef (pilot) in de wijken Saltshof, Veenhof en Hof van Hagevoort is afgelopen Het licht gaat nog niet direct aan. Alle ontvangen reacties gaan we beoordelen. We kijken naar:

Daarna maken we een keuze. De lampen die voor altijd uitgaan, blijven uit. De andere lampen gaan weer aan. Wij verwachten dat dit proces een maand zal duren. Wij laten u op deze pagina en via ons nieuws weten welke keuzes gemaakt zijn.

Let op: Wij hebben gemerkt dat er in de laatste week van maart op meerdere locaties door onbekenden lantaarnpalen aangezet waren die onderdeel zijn van de pilot. Daardoor kunt u een vertekend beeld gekregen hebben van de pilot. Inmiddels is het hersteld. We vertrouwen erop dat het nu zo blijft tot het definitieve besluit genomen is op basis van de evaluatie.

Heeft u vragen?

Als u vragen heeft dan mag u een e-mail sturen naar verlichting@drutenwijchen.nl