Met een rijbewijs kunt u in Nederland met een motorvoertuig op de openbare weg rijden. U heeft niet alleen voor een personenauto een rijbewijs nodig. Ook als u wilt rijden op een vrachtwagen, een brommer of een trekker is een rijbewijs verplicht.

Wat moet ik doen?

Let op: vanaf zaterdag 26 mei 2018 hebben de rijbewijzen een nieuwe chip. In de toekomst kunt u met deze chip inloggen op DigiD. De Dienst Wegverkeer (RDW) moet nog bekendmaken vanaf wanneer de chip te gebruiken is. Wilt u een nieuw rijbewijs zonder deze chip? Dan moet u 5 dagen voordat u uw rijbewijs vernieuwt een brief sturen naar de RDW. Kijk voor meer informatie op de website van RDW.

U moet een afspraak maken voor het aanvragen van een rijbewijs. Dit kan heel eenvoudig online.

Rijbewijs aanvragen

Gezondheidsverklaring aanvragen

Rijbewijs vermist en nieuwe aanvragen

Vernieuwen

 • U vraagt uw rijbewijs persoonlijk aan bij de gemeente.
 • Meestal ligt het rijbewijs na 5 werkdagen klaar bij de gemeente. Kunt u hier niet op wachten? Doe dan een spoedaanvraag.
 • U moet uw rijbewijs persoonlijk komen afhalen.
 • Haal uw rijbewijs binnen 3 maanden op. Daarna vervalt uw rijbewijs en moet u een nieuwe aanvragen.

Kwijt of gestolen

Als uw Nederlandse rijbewijs, paspoort of identiteitskaart verloren of gestolen is, kunt u dit melden bij uw eigen gemeente. U hoeft niet meer eerst naar de politie om aangifte te doen. In plaats daarvan vult u bij de gemeente een formulier in, waarin u uitlegt op welke wijze u het oude document bent kwijtgeraakt. Nadat uw identiteit is vastgesteld, kunt u direct een nieuw document aanvragen en betalen. Neem daarvoor uw eventuele andere identiteitsdocumenten (Nederlands rijbewijs, paspoort of identiteitskaart) mee. Bent u uw rijbewijs in het buitenland kwijtgeraakt? Doe meteen aangifte bij de plaatselijke politie. In Nederland hoeft u geen aangifte te doen bij de Nederlandse politie. Met het buitenlandse proces-verbaal kunt u bij de gemeente een paspoort of identiteitskaart aanvragen.

Bij diefstal, zakkenrollerij, overval en andere misdrijven is het verstandig om ook aangifte van dit misdrijf te doen bij de politie.

Fraude wordt streng aangepakt

 • Misbruik van identiteitsdocumenten is verboden.
 • Soms wordt een paspoort, rijbewijs of identiteitskaart onterecht als vermist of gestolen opgegeven.
 • Mensen gebruiken deze documenten om zich als een ander voor te doen. Dit is een misdrijf.
 • Om fraude te voorkomen controleert de medewerker van de gemeente uw melding van vermissing of diefstal.
 • Bij vermoeden van misbruik of fraude zal de gemeente u doorverwijzen naar de politie voor nader onderzoek.
 • U vraagt een nieuw rijbewijs persoonlijk aan bij de gemeente.
 • U moet uw rijbewijs persoonlijk komen ophalen. Dit moet binnen 3 maanden na uw aanvraag.

Gezondheidsverklaring

U koopt een gezondheidsverklaring via Mijn CBR. U heeft daarvoor uw DigiD nodig. Of u koopt een papieren gezondheidsverklaring bij de gemeente of uw rijschool. Een gezondheidsverklaring hoeft u niet zelf op te halen, iemand anders kan dat ook voor u doen.

Wat moet ik betalen?

Een rijbewijs kost € 40,65. 

Voor een spoedaanvraag zijn de extra kosten € 34,10. Als u een gezondheidsverklaring nodig heeft dan kost dit € 37,80.

U kunt bij ons pinnen, dit heeft onze voorkeur. Contant betalen kan ook.

Hoelang duurt het?

Aanvraag rijbewijs

Meestal kunt u uw rijbewijs na 5 werkdagen afhalen bij de gemeente. Hebt u een spoedaanvraag gedaan, dan kunt u het rijbewijs meestal al de volgende werkdag ophalen.

Gezondheidsverklaring

Nadat het CBR uw gezondheidsverklaring heeft ontvangen, krijgt u zo snel mogelijk schriftelijk reactie. Het CBR doet er alles aan binnen 4 weken te reageren.

Wat heb ik nodig?

 • een pasfoto die voldoet aan de pasfoto-eisen
 • uw oude rijbewijs
 • een geldig identiteitsbewijs of verblijfsdocument (als uw oude rijbewijs niet meer geldig is)
 • bij vermissing/diefstal maakt de gemeente een vermissingsverklaring op

Handig om te weten

Vernieuwen

Medische keuring

In bepaalde situaties moet u eerst medisch gekeurd worden (door middel van een gezondheidsverklaring) voordat u uw rijbewijs kunt verlengen:

 • Uw rijbewijs verloopt op of na uw 75e verjaardag. Daarna moet u elke 5 jaar gekeurd worden.
 • U wilt een nieuw rijbewijs voor vrachtwagen of bus (categorie C of D).
 • U hebt een lichamelijke of geestelijke beperking.

Geldigheid rijbewijs

Een nieuw rijbewijs is 10 jaar geldig. Er zijn enkele uitzonderingen:

 • Rijbewijs voor vrachtwagen of bus: 5 jaar geldig.
 • U bent tussen de 65 en 70 jaar: rijbewijs geldig tot 75e verjaardag.
 • U bent ouder dan 70 jaar: rijbewijs 5 jaar geldig.
 • U bent medisch gekeurd vanwege een lichamelijke of geestelijke beperking: korter dan 10 jaar geldig, tot het moment dat u weer geschikt bent om te rijden.

Gezondheidsverklaring

Een gezondheidsverklaring is een formulier met vragen over uw geestelijke en lichamelijke gezondheid. Wij adviseren de medische keuring op tijd te laten plaatsvinden. Het kan zo'n vier weken tot enkele maanden duren voordat u van het CBR schriftelijk bericht ontvangt dat u bent goedgekeurd.

Gezondheidsverklaring personen jonger dan 75

In de volgende gevallen hebt u een gezondheidsverklaring nodig:

 • U doet rijexamen in de categorie A, B, BE of T.
 • U hebt al een rijbewijs in de categorie A, B of BE, maar u moet tussentijds medisch gekeurd worden.

Gezondheidsverklaring personen ouder dan 75

 • U hebt de gezondheidsverklaring altijd nodig als u ouder bent dan 75 jaar.
 • Bent u ouder dan 70 jaar en verloopt uw rijbewijs na uw 75e verjaardag? Dan hebt u ook de gezondheidsverklaring nodig.

Gezondheidsverklaring rijbewijs C of D

Wilt u een rijbewijs in de categorie C of D? Dan hebt u altijd een gezondheidsverklaring nodig. Ook als u uw rijbewijs wilt verlengen.

Brexit en uw rijbewijs

Als er geen overeenkomst tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk is op 29 maart 2019, dan hoort het Verenigd Koninkrijk niet meer bij de EU-EVA-landen. Als u een rijbewijs uit het Verenigd Koninkrijk heeft en u woont in Nederland, dan kunt u verdere informatie vinden op de website van de RDW.

Aanvullende informatie

Rijbewijzen hebben een nieuwe chip. Met deze chip kunt u inloggen op DigiD. Als u een nieuw rijbewijs zonder deze chip wilt, moet u een brief sturen naar de RDW. Doe dit 5 dagen voordat u uw rijbewijs vernieuwt. Kijk voor meer informatie op de website van de RDW.

Beginnersrijbewijs

Iedereen die een eerste rijbewijs haalt, is een beginner. Het maakt niet uit hoe oud u bent. Of voor welk soort voertuig het rijbewijs geldt. Hoe lang u een beginnende bestuurder bent, hangt af van uw leeftijd.

 • Als u 18 jaar of ouder bent, bent u 5 jaar beginnend bestuurder.
 • 17-jarigen zijn 7 jaar beginnend bestuurder.

Beginnende bestuurders krijgen een beginnersrijbewijs. Dit is een gewoon rijbewijs, maar met een strafpuntensysteem voor zware overtredingen in het verkeer. Kijk voor meer informatie op de site van de Rijksoverheid.

Let op: Je kunt zonder begeleiderspas geen rijbewijs aanvragen. Bij het aanvragen van je rijbewijs controleert de gemeente of jij een begeleiderspas hebt aangevraagd. Deze kun je aanvragen bij 2todrive

Militair rijbewijs

Een Nederlands militair rijbewijs is buiten de militaire organisatie niet geldig. Wel kunt u het militair rijbewijs bij de gemeente omwisselen voor een normaal rijbewijs. U moet dat binnen 3 jaar doen, nadat het militair rijbewijs is afgegeven.

Buitenlands rijbewijs

Met een geldig buitenlands rijbewijs mag u een bepaalde tijd in Nederland blijven rijden. Dit hangt af van het land waar uw rijbewijs is afgegeven. Kijk voor meer informatie hierover op de website van de RDW.

Als u uw buitenlandse rijbewijs wilt omwisselen voor een Nederlands rijbewijs, kan dat in bepaalde gevallen. Bekijk de voorwaarden van de RDW.

Code 95

Als u voor uw werk met een bus of vrachtwagen wilt rijden, moet u de code 95 op uw rijbewijs laten bijschrijven. Dit kunt u doen nadat u bent geslaagd voor de examens en toetsen. Meer informatie over code 95 vindt u bij het CBR.