Lees pagina voor

Standplaatsvergunning

Als u spullen of etenswaren wil verkopen vanuit een kraam of verkoopwagen, dan vraagt u een standplaatsvergunning aan bij de gemeente. U mag dan met uw kraam of wagen op een openbare plek in de open lucht staan. Bijvoorbeeld op of aan de openbare weg.

U dient ingeschreven te zijn bij de Kamer van Koophandel.

In de gemeente Wijchen is het toegestaan om op de volgende locaties een langdurende standplaats in te nemen:

Het innemen van een kortdurende standplaats is toegestaan op de volgende locaties:

Per locatie wordt slechts één standplaatsvergunning per dagdeel verleend.

Wat kost het?

Aan het in behandeling nemen van een aanvraag voor een standplaatsvergunning zijn kosten verbonden, de zogenoemde leges. Ook dient u rekening te houden met kosten voor het gebruik van gemeentegrond, de zogenoemde precario.

Kosten standplaats
Standplaats Kosten
Commerciële standplaats € 75,05
Precariokosten per m2 ingenomen grond per dag € 55,45 per jaar
Voor een niet-commerciële standplaats tijdens de Nijmeegse vierdaagse € 33,15

Hoelang duurt het?

U ontvangt binnen 8 weken bericht of u de vergunning krijgt. Als er een wachtlijst is of heeft de gemeente een maximum ingesteld dan kan het langer duren voordat u de vergunning krijgt.

Bezwaar maken

Als u het niet eens bent met de beslissing van de gemeente dan kunt u binnen 6 weken bezwaar maken.

Vragen?

Bij vragen helpen de medewerkers van team APV u graag verder. Zij zijn telefonisch te bereiken via 088 432 79 88. U kunt hen het beste bereiken van maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 12.00 uur en tussen 14.00 en 16.00 uur. Op vrijdagochtend tussen 10.00 en 12.00 uur. U kunt natuurlijk altijd een e-mail sturen naar apv@wijchen.nl.

Meer informatie

Procedure:
In het najaar maken wij alle beschikbare standplaatsen bekend via de gemeentelijke website, in weekbladen De Wegwijs en de Maas&Waler en op de website van de Vereniging voor ambulante handel. Deze beschikbare standplaatsen worden dan voor 2 weken opgesteld. Wilt u gebruik maken van een beschikbare standplaats dan dient u voor de einddatum een volledige aanvraag in te dienen. Indien er meer aanvragen binnenkomen voor dezelfde locatie en op dezelfde of overlappende dagen dan zal er onder de volledig ingediende aanvragen worden geloot. Indien u uitgeloot wordt kunt u geen standplaatsvergunning krijgen voor de aangevraagde locatie en zullen er geen leges voor de aanvraag in rekening worden gebracht.

De standplaatsvergunning gaat op zijn vroegst in op 1 januari van het nieuwe jaar.

Zijn er binnen de opengestelde publicatieperiode geen aanvragen ontvangen voor de betreffende locaties dan worden deze aangemerkt als vrije standplaatslocaties.
Voor vrije standplaatsen kunnen op elk moment van het jaar een standplaatsvergunning worden aangevraagd. Deze aanvragen worden beoordeeld op volgorde van binnenkomst.

Schriftelijk aanvragen

Wilt u liever een schriftelijke aanvraag indienen?

Formulier standplaatsvergunning (PDF, 204.0 kB)

Stuur het op naar: Postbus 9000, 6600 HA Wijchen