Lees pagina voor

Trouwen

Jullie willen trouwen? Gefeliciteerd! Op deze pagina vinden jullie alle informatie. Wat geldt voor ‘huwelijk en trouwen’ geldt ook voor ‘geregistreerd partnerschap’.

Wat moeten jullie doen?

Stap 1: reserveer de trouwdatum

Hebben jullie al een trouwdatum in gedachten? Neem dan online contact met ons op. Is de door jullie gekozen datum vrij? Dan ontvangen jullie van ons een e-mail met daarin de bevestiging en het regelen van de melding van het huwelijk. Is de gekozen datum niet meer beschikbaar? Dan bellen wij jullie.

Stap 2: Doe een melding voorgenomen huwelijk

Jullie moeten een melding doen bij de ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente waar jullie willen trouwen. De melding moet minstens 4 weken en maximaal 1 jaar vóór de trouwdatum. Reserveer dus eerst jullie trouwdatum bij de gemeente. Wij sturen jullie daarna de formulieren voor melding voorgenomen huwelijk toe.
Wonen jullie allebei niet in Nederland? En heeft een van jullie niet de Nederlandse nationaliteit? Dan moet u in de gemeente Den Haag de melding doen.

Trouwen in de trouwzaal van het Kasteel

Willen jullie trouwen in het prachtige kasteel van Wijchen? Op de website van het kasteel lezen jullie alle informatie over ons mooie kasteel.
Op de website van de rijksoverheid vinden jullie meer informatie over trouwen.

Onze trouwambtenaren

In Wijchen zijn er 2 trouwambtenaren: José Verhoeven en Marjan Bernts. Zij verzorgen de huwelijken in ons prachtige kasteel. Maar... zij kunnen jullie ook trouwen op een andere locatie! En zij trouwen zelfs op een zondag of een feestdag en in de avonduren.
Voor de trouwdatum maakt de ambtenaar van de burgerlijke stand kennis met jullie in het kasteel of op locatie.

Wat bieden onze trouwambtenaren?

Trouwtijden

De tijden in het kasteel:

Een huwelijk in de avonduren, dat kan ook! Tussen 16.30 en 20.15 uur. Ook kunnen jullie trouwen op een zondag of feestdag.

Eigen ambtenaar van de burgerlijke stand

Willen jullie graag een eigen ambtenaar van de burgerlijke stand? Dat kan!

Wat moeten jullie doen?

Vul het formulier in en stuur het op naar de gemeente Wijchen. Is degene die jullie gaat trouwen nog geen ambtenaar van de burgerlijke stand in een andere gemeente? Dan is een beëdiging bij de rechtbank in Arnhem nodig. Dit duurt een tijdje. Dien jullie verzoek daarom minimaal 14 weken voor de trouwdatum in.

Formulier buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand (PDF, 115.5 kB)

Als we jullie papieren ontvangen hebben, sturen wij een brief. Keuren wij jullie verzoek goed? Dan krijgen jullie een rekening om de kosten te betalen. Jullie krijgen een rekening voor alle kosten van het huwelijk.

Trouwen op een zondag/feestdag of in de avonduren

Jullie kunnen ook trouwen op een zondag en feestdag of in de avonduren. In de avonduren kan dat tussen 16.30 en 20.15 uur.

Aanvraag trouwen op een zon-of feestdag/avonduren

Na ontvangst van het verzoek neemt de ambtenaar van de burgerlijke stand contact met jullie op.

Trouwen op een andere locatie

Willen jullie liever niet in het kasteel trouwen? Dat kan!

Jullie mogen overal trouwen. Er zijn wel een paar voorwaarden. Jullie kunnen bijvoorbeeld niet trouwen in een luchtballon, vliegtuig, onder water in het zwembad, op een weiland of in een coffeeshop.

Vragen jullie eerst bij de locatie na of de door jullie gekozen datum en tijdstip mogelijk is? Daarna kunnen jullie een verzoek indienen om te trouwen op locatie. De ambtenaar van de burgerlijke stand neemt dan contact met jullie op om de locatie te bekijken.

Wijst de ambtenaar van de burgerlijke stand het verzoek toe? Dan maken we afspraken tussen de eigenaar van de locatie, het bruidspaar en de gemeente. De afspraken leggen we in een standaardovereenkomst vast. Is de overeenkomst getekend? Dan stuurt de ambtenaar van de burgerlijke stand via de post een bevestiging naar jullie.

Aanvraag trouwen op locatie

Gratis trouwen

Wonen jullie in de gemeente Wijchen? Dan kunnen jullie ook gratis trouwen. Dat kan om 08.30 en 08.45 uur op de woensdagochtend. Dit huwelijk is in het Huis van de gemeente en duurt 5 minuten.  Jullie kunnen zelf maximaal 4 getuigen meenemen. Hebben jullie geen eigen getuigen dan tekenen 2 getuigen van de gemeente de akte. Dat kost € 14,85 per getuige.

Wat kost het?

Kosten kasteel Wijchen
Tijdstip Kosten
Maandag t/m vrijdag € 462,60
Zaterdag of in de avonduren € 578,10
Zondag of feestdag € 693,90

Kosten huwelijk op een andere locatie
Tijdstip Kosten
Maandag t/m zaterdag € 595,50
Zondag of feestdag € 751,55

Dit zijn de kosten die jullie aan de gemeente betalen. Het kan zijn dat jullie voor de huur van de locatie kosten moet betalen aan de eigenaar.

Kosten eigen ambtenaar van de burgerlijke stand
Soort ambtenaar Kosten
Beëdigde ambtenaar  € 115,65 extra
Niet-beëdigde ambtenaar  € 260,20 extra

Kosten trouwboekje
Trouwboekje Kosten
Normale omslag € 19,55
Normale omslag kalligrafie € 32,55
Rundlederen omslag € 29,95
Rundlederen omslag kalligrafie € 42,95
Bijschrijven kind in kalligrafisch trouwboekje € 10,00 per kind

Getuigen van de gemeente

Neemt u zelf geen getuigen mee bij huwelijksvoltrekking in het Huis van de gemeente?  Dan kost dat € 15,10 per getuige. Tijdens de gratis huwelijksvoltrekking op woensdagochtend kunt u alleen gebruik maken van de getuigen van de gemeente Wijchen.