Lees pagina voor

Tweede Kamerverkiezing

Op woensdag 22 november 2023 is de Tweede Kamerverkiezing. 

Op deze pagina vindt u alles wat u moet weten over de verkiezingen in Wijchen. Bijvoorbeeld wat u mee moet nemen om te stemmen en waar de stembureaus zijn. Normaal is die verkiezing om de 4 jaar. Door de val van het kabinet zijn de verkiezingen eerder. De laatste Tweede Kamerverkiezing was in 2021.
Nederlanders met kiesrecht mogen kiezen wie hen vertegenwoordigen in de Tweede Kamer. De Tweede Kamer bestaat uit 150 leden. De Tweede Kamer controleert de regering en maakt nieuwe wetten. Na de Tweede Kamerverkiezing onderhandelen politieke partijen om een coalitie te vormen.
Meer informatie vindt u op de website van de kiesraad (Deze link gaat naar een externe website).

Ondersteuningsverklaring politieke partij

Met een ondersteuningsverklaring spreekt u uw steun uit voor het meedoen van een politieke partij aan de verkiezingen. Voor de Tweede Kamerverkiezing kunt u de ondersteuningsverklaring afleggen van maandag 25 september tot en met maandag 9 oktober. U kunt zonder afspraak tijdens de openingstijden van het Huis van de gemeente langskomen. U mag ook een afspraak maken dan helpen wij u meteen.

Afspraak maken (Deze link gaat naar een externe website)

Wat moet u meenemen?

U neemt een geldig legitimatiebewijs en de niet ingevulde ondersteuningsverklaring mee. Deze kunt u krijgen bij de politieke partij die u wilt ondersteunen. U kunt de ondersteuningsverklaring ook ophalen bij de balie of downloaden (PDF, 121.8 kB).

Voorwaarden

Hoe werkt het?

Wat moet u meenemen naar het stembureau?

Stemt u voor iemand anders: 

Waar kunt u stemmen op 22 november?

De stemlokalen zijn open van 7.30 uur tot 21.00 uur. Neem uw stempas en legitimatiebewijs mee. Dit mag op de dag van de verkiezing maximaal 5 jaar verlopen zijn.

Alle stemlokalen zijn toegankelijk voor kiezers met een lichamelijk beperking. Kunt u zelf niet stemmen door een lichamelijke beperking? Dan mag een stembureaulid u helpen. Heeft u hulp nodig bij het stemmen? Geef dit aan bij de voorzitter van het stembureau.

Stemlokalen
Stemlokaal  Adres  Plaats 
Huis van de gemeente Kasteellaan 27 Wijchen
Meander Passedwarsstraat 69 B Wijchen
Jeugdhuis Woezik Woeziksestraat 334 Wijchen
Paschalisschool Suikerbergseweg 2 Wijchen
LuciVer locatie La Verna Leemweg 134 Wijchen
Dorpshuis De Waaijershof Lagestraat 19 Niftrik
Wijkcentrum Wijchen Oost Urnenveldweg 10 Wijchen
Brede school Noorderlicht Roerdompstraat 76 Wijchen
Wijkcentrum Wijchen Zuid Zuiderpoort 56 Wijchen
Wijkcentrum Achterom I Homberg 2535 Wijchen
Wijkcentrum Wijchen West Blauwe Hof 4003 Wijchen
Wijkcentrum Achterom II Homberg 2535 Wijchen
Kindcentrum Westwijzer locatie Kraaijenberg Kraaijenberg 8020 Wijchen
Basisschool Zuiderpad locatie Huissteden Huissteden 1401 Wijchen
Kulturhus de Zandloper de Weem 1 Bergharen
Dorpshuis de Mijlpaal Tunnelpad 3 Hernen
Dorpshuis 't Ballegooijke Boomsestraat 2 B Balgoij
De Batenburcht Hoppenhofstraat 12 Bergharen
LTV Vormer Vormerseweg 25 Wijchen
Basisschool De Trinoom Diemewei 4505 Wijchen
Wijkcentrum De Brink Brink 27 Wijchen
Dorpshuis de Oase Graafseweg 570 Wijchen

Geen stempas ontvangen of stempas kwijt?

U moet stemmen in de gemeente waar u op 9 oktober woont. Zonder de stempas kunt u uw stem niet uitbrengen. Heeft u op 8 november de stempas nog niet ontvangen? Bent u uw stempas kwijt? Vraag dan een vervangende stempas aan.
Vraagt u een vervangende stempas aan dan kunt u alleen stemmen met de nieuwe stempas. Uw oude stempas is niet meer geldig.

Hoe vraagt u een vervangende stempas aan?

In oktober vindt u alle informatie op deze pagina. Over digitaal, persoonlijk aan de balie of schriftelijk aanvragen van een vervangende stempas.

Hoe kan iemand anders voor u stemmen?

Als u zelf niet kunt stemmen, dan kunt u iemand anders voor u laten stemmen. U laat iemand anders voor u stemmen door die persoon te machtigen. Dat noemen we stemmen bij volmacht. Die persoon noemen we dan de gemachtigde.

Onderhandse volmacht op de achterkant van de stempas

U mag de onderhandse volmacht niet invullen op een stembureau en de volmacht daar aan iemand anders geven. Vul de achterkant van uw stempas dus thuis in.
U vult de achterkant van uw stempas in. U en de gemachtigde zetten allebei de handtekening op de stempas. De gemachtigde neemt uw stempas mee naar het stembureau. Bij het stemmen moet de gemachtigde een (kopie van) uw identiteitsbewijs laten zien. Dit mag op de dag van de verkiezing maximaal 5 jaar verlopen zijn. De gemachtigde mag dat ook op een smartphone of tablet laten zien.

Digitaal aanvragen

U vraagt digitaal een volmacht aan bij de gemeente waar u op 9 oktober woont. Een volmacht vraagt u bijvoorbeeld digitaal als u iemand wilt machtigen voordat u de stempas heeft ontvangen. Bijvoorbeeld omdat u op vakantie gaat.
Na 9 oktober vindt u hier alle informatie over het digitaal aanvragen.

Schriftelijk volmacht aanvragen

U vraagt een schriftelijke volmacht aan bij de gemeente waar u op 9 oktober woont. Een schriftelijke volmacht gebruikt u bijvoorbeeld als u iemand wilt machtigen voordat u de stempas heeft ontvangen. Bijvoorbeeld omdat u op vakantie gaat.
U kunt het formulier schriftelijk volmacht (PDF, 172.7 kB) downloaden en invullen. U kunt het formulier ook ophalen in het Huis van de gemeente, Kasteellaan 27.

Het ingevulde en ondertekende formulier stuurt u per post naar:

Gemeente Wijchen
Team Verkiezingen
Postbus 9000
6600 HA Wijchen

Wilt u in een andere gemeente stemmen?

Kunt u niet in uw eigen gemeente stemmen? Dan kunt u een kiezerspas aanvragen. Deze kiezerspas kunt u online aanvragen met DigiD of het aanvraagformulier downloaden en per post opsturen. Komt u liever naar de balie? Dat kan ook. Heeft u al een stempas ontvangen? Neem deze dan mee naar het Huis van de gemeente of stuur deze mee met het aanvraagformulier.
Met een kiezerspas kunt u stemmen in een andere gemeente in Nederland. U kunt alleen met deze kiezerspas stemmen. U krijgt geen nieuwe pas als u de kiezerspas kwijt raakt.
Op het stembureau moet u de kiezerspas en uw identiteitsdocument laten zien.

Digitaal aanvragen

U kunt in oktober online een kiezerspas aanvragen door het formulier met DigiD in te vullen. Na 9 oktober volgt alle informatie. We sturen de kiezerspas met de post naar u toe. 

Persoonlijk ophalen

Wilt u liever uw kiezerspas ophalen? Dat kan in oktober op afspraak bij het Huis van de gemeente, Kasteellaan 27. Na 9 oktober volgt alle informatie.

Schriftelijk aanvragen

U kunt ook schriftelijk een kiezerspas aanvragen. Gebruik het formulier verzoek kiezerspas (PDF, 603.9 kB). Het schriftelijk verzoek moet voor vrijdag 17 november 17.00 uur bij de gemeente binnen zijn. Heeft u de stempas al ontvangen? Stuur deze dan mee. Het ingevulde en ondertekende formulier stuurt u per post naar:

Gemeente Wijchen
Team Verkiezingen
Postbus 9000
6600 HA Wijchen

We sturen de kiezerspas met de post naar u toe.

Bent u verhuisd? Of gaat u verhuizen?

Verhuizen naar een andere gemeente

Verhuist u na 9 oktober van Wijchen naar een andere gemeente? Dan krijgt u op uw oude adres nog een stempas van de gemeente Wijchen. Daarmee kunt u niet in uw nieuwe gemeente stemmen. Wilt u toch in de nieuwe gemeente stemmen? De stempas kunt u omzetten in een kiezerspas. Meer informatie daarover vindt u op deze pagina bij de vraag: Wilt u in een andere gemeente stemmen?

Verhuizen naar Wijchen

Verhuist u na 9 oktober van een andere gemeente naar Wijchen?  Dan krijgt u op uw oude adres nog een stempas . Daarmee kunt u niet in Wijchen stemmen. U kunt stemmen in uw oude gemeente.  Wilt u toch in Wijchen stemmen? De stempas kunt u omzetten in een kiezerspas. Meer informatie daarover leest u op de website van uw oude gemeente.

Informatie voor blinden of slechtzienden

Wilt u de kandidatenlijst laten voorlezen? In oktober plaatsen wij hier de kandidatenlijst.

Wilt u de kandidatenlijst in braille lezen? Dat kan in oktober op afspraak in het Huis van de gemeente.  Na 9 oktober volgt meer informatie.

Zelfstandig stemmen in Nijmegen

Wilt u zelfstandig stemmen? Dat kan in de gemeente Nijmegen in het stembureau Zelfregiecentrum, Sint Jorisstraat 72. U kunt daar gebruik maken van een stemmal en een soundbox.

Stemmen per brief

U woont in Wijchen maar bent met de Tweede Kamer verkiezing in het buitenland? Bijvoorbeeld voor werk of studie. U wilt toch graag zelf stemmen?  Dat kan! U kunt stemmen per brief. Dit vraagt u aan bij de gemeente Den Haag. Daarvoor heeft u een buitenlands postadres nodig. U kunt tot 25 oktober 2023 een briefstembewijs aanvragen.

Alle informatie vindt u op de website van de gemeente Den Haag (Deze link gaat naar een externe website).

Wie mag stemmen?

In de Kieswet staat wie er mag stemmen.

Voor de Tweede Kamer mag u stemmen als u:

Wilt u meehelpen met de verkiezing? Als stembureaulid of teller?

Wilt u helpen als stembureaulid of stemmenteller bij verkiezingen? Voor de Tweede Kamerverkiezing kunt u zich aanmelden voor woensdag 22 en donderdag 23 november 2023. Vindt u het leuk om mensen te woord te staan? U nuttig te maken voor de gemeente en te helpen bij de verkiezingen? Bent u 18 jaar of ouder? Werkt u netjes? Dan is de gemeente naar u op zoek!

Samen met de andere leden van het stembureau zorgt u dat de verkiezingen goed en zo veilig mogelijk verlopen. Een lid van het stembureau helpt bijvoorbeeld bij het wijzen van kiezers op belangrijke informatie bij de ingang. Of het controleren van de identiteit van kiezers aan tafel. Of het beantwoorden van vragen. Een teller helpt mee met het tellen van de stemmen.
Voor de Tweede Kamerverkiezing kunt u zich aanmelden voor woensdag 22 en/of donderdag 23 november 2023. U krijgt er ook een vergoeding voor.

Vergoedingen en werktijden

Voor de verkiezingen volgt u een gratis (digitale) cursus bij de gemeente. Zo begint u goed voorbereid aan uw werk op het stembureau.

Aanmelden

Voor het aanmelden heeft u nodig: uw emailadres, uw bankgegevens (IBAN), uw burgerservicenummer (BSN) en uw mobiele telefoon.

Aanmelden stembureaulid of teller (Deze link gaat naar een externe website)
 

Verkiezingsposters

Om gebruik te maken van de aanplakborden van de gemeente Wijchen volgt onderstaande informatie.

Aanleveren posters voor de verkiezingsborden Wijchen

Het netto formaat waarop u de posters aanlevert is 420 x 594 mm (A2 formaat).
Gebruik als bestandsformaat PDF, zonder afloop, snij- en/of drukkersmarkeringen.
Het bestand op ware grootte moet een resolutie van minimaal 72 dpi hebben, kleurruimte is RGB of full Colour: geen steunkleuren.

Uiterste aanleverdatum

Het bestand dient u uiterlijk 29 september 2023 aan te leveren via verkiezingen@wijchen.nl.
Is het bestand groter dan 10 MB? Stuur dan een link via de website www.wetransfer.com of een vergelijkbare dienst.
In de week van 1 oktober 2023 zal de drukker van de ingeleverde posters een grote poster maken.

Heeft u verder nog vragen, mail dan naar info@studiovanwanten.nl.