Tweede Kamerverkiezing

Op woensdag 29 oktober 2025 is de Tweede Kamerverkiezing.

Op deze pagina vindt u alles wat u moet weten over de verkiezingen in Wijchen. Bijvoorbeeld wat u mee moet nemen om te stemmen en waar de stembureaus zijn. Normaal is die verkiezing om de 4 jaar. Door de val van het kabinet zijn de verkiezingen eerder. De laatste Tweede Kamerverkiezing was in 2023.

Nederlanders met kiesrecht mogen kiezen wie hen vertegenwoordigen in de Tweede Kamer. De Tweede Kamer bestaat uit 150 leden. De Tweede Kamer controleert de regering en maakt nieuwe wetten. Na de Tweede Kamerverkiezing onderhandelen politieke partijen om een coalitie te vormen.

Meer informatie vindt u op de website van de kiesraad (Deze link gaat naar een externe website).

Wat moet u meenemen naar het stembureau?

Stemt u voor iemand anders: 

Waar kunt u stemmen op 29 oktober?

De stemlokalen zijn open van 7.30 uur tot 21.00 uur. Neem uw stempas en legitimatiebewijs mee. Dit mag op de dag van de verkiezing maximaal 5 jaar verlopen zijn.

Alle stemlokalen zijn toegankelijk voor kiezers met een lichamelijk beperking. Alleen bij T.P.V. Vormer is de oprit voor mindervalide te steil. Kunt u zelf niet stemmen door een lichamelijke beperking? Dan mag een stembureaulid u helpen. Heeft u hulp nodig bij het stemmen? Geef dit aan bij de voorzitter van het stembureau.

Stemlokalen
Stemlokaal Adres Plaats
Huis van de gemeente Kasteellaan 27 Wijchen
Meander Passedwarsstraat 69 B Wijchen
Jeugdhuis Woezik Woeziksestraat 334 Wijchen
Paschalisschool Suikerbergseweg 2 Wijchen
La Verna Leemweg 134 Wijchen
Dorpshuis De Waaijershof Lagestraat 19 Niftrik
Wijkcentrum Wijchen Oost Urnenveldweg 10 Wijchen
Brede school Noorderlicht Roerdompstraat 76 Wijchen
Wijkcentrum Wijchen Zuid I Zuiderpoort 56 Wijchen
Wijkcentrum Wijchen Zuid II Zuiderpoort 56 Wijchen
Wijkcentrum Achterom I Homberg 2535 Wijchen
Wijkcentrum Achterom II Homberg 2535 Wijchen
De Schakel PiusXXIIe straat Wijchen
Kulturhus de Zandloper de Weem 1 Bergharen
Dorpshuis de Mijlpaal Tunnelpad 3 Hernen
Dorpshuis 't Ballegooijke Boomsestraat 2 B Balgoij
De Batenburcht Hoppenhofstraat 12 Batenburg
T.P.V. Vormer Vormerseweg 25 Wijchen
Basisschool De Trinoom Diemewei 4505 Wijchen
Wijkcentrum De Brink Brink 27 Wijchen
Dorpshuis de Oase Graafseweg 570 Wijchen

Geen stempas ontvangen of stempas kwijt?

U moet stemmen in de gemeente waar u op 15 september woont. Zonder de stempas kunt u uw stem niet uitbrengen. Uiterlijk 15 oktober ontvangt u de stempas. Heeft u op 15 oktober de stempas nog niet ontvangen? Bent u uw stempas kwijt? Vraag dan een vervangende stempas aan.
Vraagt u een vervangende stempas aan dan kunt u alleen stemmen met de nieuwe stempas. Uw oude stempas is niet meer geldig.

Digitaal aanvragen

U kunt online een vervangende stempas aanvragen door het formulier met DigiD in te vullen. Dit kan tot 24 oktober 17.00 uur. We sturen de stempas met de post naar u toe.

Vervangende stempas aanvragen (Deze link gaat naar een externe website)

Persoonlijk ophalen

Wilt u liever uw vervangende stempas ophalen? Dat kan tot 28 oktober 12.00 uur bij het Huis van de gemeente, Kasteellaan 27. Maak een afspraak en neem uw legitimatiebewijs mee.

Afspraak maken (Deze link gaat naar een externe website)

Schriftelijk aanvragen

U kunt ook schriftelijk een vervangende stempas aanvragen. Gebruik het formulier verzoek vervangende stempas. Het schriftelijk verzoek moet uiterlijk 24 oktober 17.00 uur bij de gemeente binnen zijn. Het ingevulde en ondertekende formulier stuurt u per post naar:

Gemeente Wijchen
Team Verkiezingen
Postbus 9000
6600 HA Wijchen

We sturen de stempas met de post naar u toe.

Hoe kan iemand anders voor u stemmen?

Als u zelf niet kunt stemmen, dan kunt u iemand anders voor u laten stemmen. U laat iemand anders voor u stemmen door die persoon te machtigen. Dat noemen we stemmen bij volmacht. Die persoon noemen we dan de gemachtigde.

Onderhandse volmacht op de achterkant van de stempas

U mag de onderhandse volmacht niet invullen op een stembureau en de volmacht daar aan iemand anders geven. Vul de achterkant van uw stempas dus thuis in.
U vult de achterkant van uw stempas in. U en de gemachtigde zetten allebei de handtekening op de stempas. De gemachtigde en u wonen in dezelfde gemeente. De gemachtigde neemt uw stempas mee naar het stembureau. Bij het stemmen moet de gemachtigde een (kopie van) uw identiteitsbewijs laten zien. Dit mag op de dag van de verkiezing maximaal 5 jaar verlopen zijn. De gemachtigde mag dat ook op een smartphone of tablet laten zien.

Digitaal aanvragen

U vraagt digitaal een volmacht aan bij de gemeente waar u op 15 september woont. Een volmacht vraagt u bijvoorbeeld digitaal aan als u iemand wilt machtigen voordat u de stempas heeft ontvangen. Bijvoorbeeld omdat u op vakantie gaat.

U kunt online een volmacht aanvragen door het formulier met DigiD in te vullen. Dit kan tot 24 oktober 17.00 uur. De gemachtigde ontvangt daarna met de post het volmachtbewijs. De gemachtigde hoeft geen kopie van uw identiteitsbewijs aan de voorzitter van het stembureau te laten zien.

Volmacht aanvragen (Deze link gaat naar een externe website)

Schriftelijk volmacht aanvragen

U vraagt een schriftelijke volmacht aan bij de gemeente waar u op 15 september woont. Een schriftelijke volmacht gebruikt u bijvoorbeeld als u iemand wilt machtigen voordat u de stempas heeft ontvangen. Bijvoorbeeld omdat u op vakantie gaat.

U kunt het formulier schriftelijk volmacht (PDF, 70.1 kB) downloaden en invullen. U kunt het formulier ook ophalen in het Huis van de gemeente, Kasteellaan 27. Dit kan tot 24 oktober 12.30 uur.

Het ingevulde en ondertekende formulier stuurt u per post naar:

Gemeente Wijchen
Team Verkiezingen
Postbus 9000
6600 HA Wijchen

Wilt u in een andere gemeente stemmen?

Kunt u niet in uw eigen gemeente stemmen? Dan kunt u een kiezerspas aanvragen. Deze kiezerspas kunt u online aanvragen met DigiD of het aanvraagformulier downloaden en per post opsturen. Komt u liever naar de balie? Dat kan ook. Heeft u al een stempas ontvangen? Neem deze dan mee naar het Huis van de gemeente of stuur deze mee met het aanvraagformulier.

Met een kiezerspas kunt u stemmen in een andere gemeente in Nederland. U kunt alleen met deze kiezerspas stemmen. U krijgt geen nieuwe pas als u de kiezerspas kwijt raakt.

Op het stembureau moet u de kiezerspas en uw identiteitsdocument laten zien.

Digitaal aanvragen

U kunt online een kiezerspas aanvragen door het formulier met DigiD in te vullen. Dit kan tot 24 oktober 17.00 uur. We sturen de kiezerspas met de post naar u toe.

Kiezerspas aanvragen (Deze link gaat naar een externe website)

Persoonlijk ophalen

Wilt u liever uw kiezerspas ophalen? Dat kan tot 28 oktober 12.00 uur bij het Huis van de gemeente, Kasteellaan 27. Maak een afspraak en neem uw legitimatiebewijs mee. Heeft u de stempas al ontvangen? Neem deze dan mee.

Afspraak maken (Deze link gaat naar een externe website)

Schriftelijk aanvragen

U kunt ook schriftelijk een kiezerspas aanvragen. Gebruik het formulier verzoek kiezerspas. Het schriftelijk verzoek moet voor 24 oktober 17.00 uur bij de gemeente binnen zijn. Heeft u de stempas al ontvangen? Stuur deze dan mee. Het ingevulde en ondertekende formulier stuurt u per post naar:

Gemeente Wijchen
Team Verkiezingen
Postbus 9000
6600 HA Wijchen

We sturen de kiezerspas met de post naar u toe.

Bent u verhuisd? Of gaat u verhuizen?

Verhuizen naar een andere gemeente

Verhuist u na 15 september van Wijchen naar een andere gemeente? Dan krijgt u op uw oude adres nog een stempas van de gemeente Wijchen. Daarmee kunt u niet in uw nieuwe gemeente stemmen. Wilt u toch in de nieuwe gemeente stemmen? De stempas kunt u omzetten in een kiezerspas. Meer informatie daarover vindt u op deze pagina bij de vraag: Wilt u in een andere gemeente stemmen?

Verhuizen naar Wijchen

Verhuist u na 15 september van een andere gemeente naar Wijchen?  Dan krijgt u op uw oude adres nog een stempas . Daarmee kunt u niet in Wijchen stemmen. U kunt stemmen in uw oude gemeente.  Wilt u toch in Wijchen stemmen? De stempas kunt u omzetten in een kiezerspas. Meer informatie daarover leest u op de website van uw oude gemeente.

Informatie voor blinden of slechtzienden

Wilt u de kandidatenlijst in braille lezen? Dat kan tijdens de openingstijden in het Huis van de gemeente.

Afspraak maken (Deze link gaat naar een externe website)

Zelfstandig stemmen in Nijmegen

Wilt u zelfstandig stemmen? Dat kan in de gemeente Nijmegen in het stembureau Zelfregiecentrum, Sint Jorisstraat 72. U kunt daar gebruik maken van een stemmal en een soundbox.

Aanvragen briefstembewijs bij verblijf in het buitenland

Op 29 oktober vindt de Tweede Kamerverkiezing plaats. Kiezers die tijdelijk in het buitenland zijn, en in de gemeente Wijchen staan ingeschreven, kunnen aanvragen per brief te stemmen. Dat gaat via de gemeente Den Haag.

Stemmen en tijdelijk verblijf in het buitenland

Er zijn 2 mogelijkheden om te stemmen voor kiezers die tijdelijk in het buitenland zijn, bijvoorbeeld voor werk of studie.

  1. De kiezer stemt via een schriftelijke volmacht. Hoe u een schriftelijke volmacht aanvraagt leest u bij “Hoe kan iemand anders voor u stemmen”.
  2. De kiezer stemt zelf per brief. De kiezer vraagt dit aan bij de gemeente Den Haag via de webpagina Tijdelijk in het buitenland tijdens de Tweede Kamerverkiezing (Deze link gaat naar een externe website). Voorwaarde is dat u een buitenlands postadres heeft. Aanvragen kan tot uiterlijk woensdag 1 oktober.

Wie mag stemmen?

In de Kieswet staat wie er mag stemmen.

Voor de Tweede Kamer mag u stemmen als u:

Openbare zitting vaststellen uitslag gemeentelijk stembureau

Op donderdag 30 oktober maakt het Gemeentelijk stembureau (GSB) de uitslag bekend. Dit gebeurt tijdens een openbare zitting van het Gemeentelijk Stembureau in de brandweerkazerne, Bronckhorstlaan 5, 6602 BG in Wijchen. Vanaf 10.00 uur tot het einde van de hertellingen.

Hoe gaat het in zijn werk?

Voor het bekend maken van de uitslag controleren we alle processen-verbalen. Bij optelfouten of onverklaarde verschillen vindt er van de lijst(en) of stembureau(s) een hertelling plaats. Dit doen de leden en ondersteuners van het Gemeentelijk Stembureau.
Eventuele fouten verbeteren we. Daarna voeren wij de stemmen in. Het proces-verbaal met de uitslag printen we en lezen we voor. De leden van het Gemeentelijk Stembureau zetten hun handtekening op het proces-verbaal.

Wilt u bij de zitting aanwezig zijn?

U mag bij deze openbare zitting aanwezig zijn. U kunt bezwaren inbrengen. Deze bezwaren zetten wij in het proces-verbaal. Het proces-verbaal kunt u na de zitting op afspraak bekijken. Bel dan tijdens kantooruren met het team verkiezingen: 088 432 70 00 om een afspraak te maken.
De verkiezingsuitslag zetten we na de zitting zo snel mogelijk op de website.

2e en 3e Zitting gemeentelijk stembureau

Het centraal stembureau (CS) controleert de uitslagen van de gemeentelijke stembureaus. Het CS kan de gemeente verzoeken een 2e zitting te houden om eventuele onduidelijkheden in lijsten en bezwaren van kiezers te onderzoeken. Indien er bezwaren zijn zal er woensdag 5 november een 2e zitting van het Gemeentelijk stembureau zijn. Er kunnen ook nog terug verwijzingen komen vanuit de 2e kamer. Dan zal er een 3e zitting nodig zijn op vrijdag 7 november. Meer informatie over tijdstippen en locaties over de zittingen van het GSB volgen in een later stadium.

Ondersteuningsverklaring

Met een ondersteuningsverklaring spreekt u uw steun uit voor het meedoen van een politieke partij aan de verkiezingen.

Voor de verkiezing van de leden van de Tweede Kamer kunt u ondersteuningsverklaringen afleggen van 1 september tot en met 15 september. U kunt zonder afspraak tijdens de openingstijden van het Huis van de gemeente langskomen. U mag ook een afspraak maken dan helpen wij u meteen.

Afspraak maken (Deze link gaat naar een externe website)

Wat moet u meenemen?

U neemt een geldig legitimatiebewijs en een niet ingevulde ondersteuningsverklaring mee. Deze kunt u krijgen bij de politieke partij die u wilt ondersteunen. U kunt de ondersteuningsverklaring ook ophalen bij de balie of downloaden (PDF).

Voorwaarden

Hoe werkt het

Help mee tijdens de verkiezingen!

Wilt u helpen als stembureaulid of stemmenteller bij verkiezingen? Voor de Tweede Kamerverkiezing kunt u zich aanmelden voor woensdag 29 en donderdag 30 oktober 2025. Vindt u het leuk om mensen te woord te staan? U nuttig te maken voor de gemeente en te helpen bij de verkiezingen? Bent u 18 jaar of ouder? Werkt u netjes? Dan is de gemeente naar u op zoek!

Samen met de andere leden van het stembureau zorgt u dat de verkiezingen goed en zo veilig mogelijk verlopen. U krijgt er ook een vergoeding voor.

Wilt u meehelpen met de verkiezing? Als stembureaulid of teller?

Een lid van het stembureau helpt bijvoorbeeld bij het wijzen van kiezers op belangrijke informatie bij de ingang. Of het controleren van de identiteit van kiezers aan tafel. Of het beantwoorden van vragen. Een teller helpt mee met het tellen van de stemmen.
Voor de Tweede Kamerverkiezing kunt u zich aanmelden voor woensdag 29 en/of donderdag 30 oktober 2025.

Vergoedingen en werktijden

Voor de verkiezingen volgt u een gratis (digitale) cursus bij de gemeente. Zo begint u goed voorbereid aan uw werk op het stembureau.

Aanmelden

Voor het aanmelden heeft u nodig: uw emailadres, uw bankgegevens (IBAN), uw burgerservicenummer (BSN) en uw mobiele telefoon.

Aanmelden stembureaulid of teller (Deze link gaat naar een externe website)

Verschillende rollen en leden van het stembureau

Voorzitter van het stembureau

Als voorzitter van het stembureau zorg je ervoor dat op de verkiezingsdag alles goed gaat in het stembureau.

Wat ga je doen?

Waar ben je verantwoordelijk voor?

Wat krijgt je vergoed?

Je ontvangt € 195,- en € 30,- voor een maaltijd.

Stembureaulid

Als lid van het stembureau help je mee om de verkiezingsdag goed te laten verlopen, samen met de andere stembureauleden.

Wat ga je doen?

Waar ben je verantwoordelijk voor?

Wat krijgt je vergoed?

Je ontvangt € 155,- en € 30,- voor een maaltijd.

Telcoördinator

Als telcoördinator zorg je dat de telling op de avond van de verkiezingen goed gaat

Wat ga je doen?

Waar ben je verantwoordelijk voor?

Wat krijgt je vergoed?

Je ontvangt € 75,-

Teller bij het stembureau

Als teller help je mee met het tellen van de stemmen na sluiting van het stembureau.

Wat ga je doen?

Waar ben je verantwoordelijk voor?

Wat krijgt je vergoed?

Je ontvangt € 55,-

Aanmelden

Voor het aanmelden heeft u nodig: uw emailadres, uw bankgegevens (IBAN), uw burgerservicenummer (BSN) en uw mobiele telefoon.

Aanmelden stembureaulid of teller (Deze link gaat naar een externe website)