Wat te doen bij noodsituaties
In Nederland zijn we goed voorbereid op noodsituaties of grote incidenten. Toch kan er altijd onverwacht iets ernstigs gebeuren. Denk aan een grote brand, extreem weer of andere bijzondere omstandigheden. Het is dan belangrijk dat je weet wat je moet doen en dat je goed bent voorbereid. Zorg dat je ook weet waar je meer informatie kan vinden tijdens een crisis.
Infographic 'Ben je goed voorbereid op noodsituaties?' (PDF, 637.1 kB)
Wat is een ramp of crisis?
Een crisis of ramp is een noodsituatie die onveilig voor jou en andere mensen kan zijn. Vaak moet je in actie komen om te zorgen dat je veilig blijft of wordt. In dat geval is het belangrijk dat je weet wat je kunt doen.
Noodpakket
Bij een ramp is er geen tijd meer om naar de winkel te gaan. Met een noodpakket heb je in geval van nood altijd de juiste spullen in huis. Een noodpakket is niet verplicht, maar wel handig. Bewaar de spullen op een goed bereikbare plek. Gebruik een waterdichte verpakking zoals een rugzak, die je ook gemakkelijk kunt meenemen als je plotseling weg moet. Controleer de noodvoorraad elk half jaar. Kijk of alles compleet en nog houdbaar is. Kijk ook naar uw persoonlijke situatie. Denk bijvoorbeeld aan babyvoeding, medicijnen en eten en drinken voor je (huis)dieren. Op de website van het Rode Kruis (Deze link gaat naar een externe website) staan meer praktische tips.
Wat moet ik doen als de sirene/luchtalarm gaat?
Gaat de sirene? En is het niet 12.00 uur op de eerste maandag van de maand? Dan gaat de sirene om je te waarschuwen voor gevaar. Ga dan zo snel mogelijk naar binnen, sluit ramen en deuren en zet ventilatie uit. Volg het nieuws op de televisie, radio of internet. Zie je andere mensen die de sirene niet horen? Waarschuw ze en help andere mensen en dieren.
Wat is NL-Alert?
NL-Alert is het alarmmiddel van de overheid. Een NL-Alert is een bericht op je mobiele telefoon. Je krijgt dit bericht alleen als er een incident bij jou in de buurt plaatsvindt. In het NL-Alert staat wat er aan de hand is, wat je moet doen en waar je meer informatie kan vinden. Ontvang je een NL-Alert? Lees meteen het bericht, kom in actie en help anderen daarbij. NL-Alert werkt ook als het mobiele telefoonnetwerk overbelast is. Kijk voor meer informatie op de website NL-alert.nl (Deze link gaat naar een externe website).
Blijf op de hoogte tijdens noodsituaties
Omroep Gelderland is in Gelderland-Zuid de officiële rampenzender (89.10 fm). Hierop hoor je wat er mis is en welk gevaar er dreigt. Volg alle instructies op. Als de sirene stopt, is het gevaar misschien nog niet voorbij. Pas als je op Omroep Gelderland hoort dat de situatie weer veilig is, weet je dat de crisis voorbij is.
Tijdens een incident, crisis of ramp vind je actuele informatie op de website van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid. (Deze link gaat naar een externe website)De Veiligheidsregio informeert ook via hun sociale media. Ook op onze eigen website en sociale media kanalen vind je informatie over het incident.
Handige telefoonnummers
Organisatie | Telefoonnummer |
---|---|
Bij spoed (politie, ambulance en brandweer) | 112 |
Geen spoed, wel politie | 0900 8844 |
Geen spoed, wel brandweer | 0900 0904 |
Gemeente Wijchen | 088 432 70 00 |
Meld Misdaad Anoniem (M.) | 0800 7000 |
Meldpunt Zorgwekkend Gedrag | 0800 1205 |
Noodsituatie: rol van de gemeente en samenwerking
In geval van een incident, crisis of ramp hebben we als gemeente een aantal taken uit te voeren. Denk aan de zorg voor het milieu, gebouwen en de openbare ruimte. Ook de zorg voor mensen hoort daarbij. Bijvoorbeeld in de vorm van eerste noodopvang voor mensen die direct uit hun woning moeten. In Nederland werken gemeenten samen met de veiligheidsregio's. De gemeente Wijchen valt, samen met 13 andere gemeenten, onder de veiligheidsregio Gelderland-Zuid (VRGZ). Hierin komen brandweer, ambulancezorg en crisisbeheersing samen. Als er een crisis of incident is in een van de gemeenten, heeft de VRGZ een regionaal crisisteam dat 24/7 inzetbaar is in een gemeente die door een crisis getroffen is.