Door een WhatsApp-groep te starten maken buurtbewoners samen de buurt veiliger. In zo'n groep zitten buurtbewoners en één of meer beheerders. Buurtbewoners brengen elkaar zo snel op de hoogte van een inbraak of verdachte persoon in de buurt. In onze gemeente zijn al verschillende WhatsApp Buurtpreventiegroepen. De gemeente en de politie zijn erg blij met deze groepen. Helpt u ook mee?

Wilt u mee helpen?

Wilt u meehelpen met het veiliger maken van uw buurt? Doe dan mee met de groep in uw buurt. Dat kan heel makkelijk en snel. Op www.wabp.nl zoekt u de groep in uw buurt. U vult uw postcode in en ziet de groepen die in uw buurt actief zijn. U kiest de groep waaraan u wilt deelnemen uit. U vult daar uw gegevens in en u krijgt een uitnodiging van de beheerder van de groep.

Zoek een groep in uw buurt

Wilt u een nieuwe groep starten?

Is er nog geen WhatsApp Buurtpreventiegroep bij u in de buurt? Op de www.wabp.nl kunt u informatie vinden en een nieuwe groep starten.

U bent dan de beheerder van een groep. Als beheerder voegt u mensen toe aan de groep. U heeft contact met de wijkagent en de contactpersoon van de gemeente. Ook heeft u contact met beheerders van andere WhatsApp Buurtpreventiegroepen in onze gemeente. De gemeente organiseert elk jaar een veiligheidsavond voor de beheerders van de WhatsApp Buurtpreventiegroepen. We bespreken hoe het gaat bij de verschillende groepen. Ook bespreken we een onderwerp over veiligheid wat op dat moment speelt in de gemeente.

Start een nieuwe groep

Bent u beheerder van een WhatsApp-buurtgroep? Of gaat u er binnenkort een starten? Laat dit ons dan weten door een e-mail te sturen naar wabuurtpreventie@drutenwijchen.nl. Wij nemen graag contact met u op.

Regels en informatie

  • Het is belangrijk om goed samen te werken in de WhatsApp Buurtpreventiegroep. Daarom zijn er een aantal regels waaraan u zich moet houden.
  • Op www.wabp.nl vindt u veel praktische informatie en tips over WhatsApp Buurt Preventie. 

Wie helpen de groepen?

De gemeente is verantwoordelijk voor de leefbaarheid en veiligheid in uw wijk. De welzijnsorganisatie MeerVoormekaar helpt de gemeente daarbij. Zij helpen de verschillende groepen met praktische zaken zoals:

  • De gemeente heeft een aantal borden. Deze staan op verschillende plekken in de gemeente. Bijvoorbeeld bij inritten naar een wijk. Samen met de beheerders van de groepen kijken we of de borden nog op de goede plek staan. 
  • Er zijn stickers om op uw afvalcontainer of brievenbus plakken. 
  • Er is een folder om de WhatsApp Buurtpreventiegroepen bekend te maken in de wijk. Deze folder is ook geschikt om als plaatje te delen via WhatsApp.
  • Het zoeken van nieuwe leden en groepen.

Wilt u stickers, folders of hulp bij het zoeken van nieuwe leden? Als beheerder van de groep kunt u een e-mail sturen naar: wabuurtpreventie@drutenwijchen.nl. Wij helpen u graag en nemen contact met u op.

Heeft u vragen?

Stuur een e-mail naar wabuurtpreventie@drutenwijchen.nl.

Aanmelden bij burgernet

Burgernet is een landelijk netwerk van de politie en gemeenten. De politie zet Burgernet in bij diefstal of inbraak, doorrijden na een aanrijding, beroving, en personen die vermist zijn.
Mensen die zijn aangemeld bij Burgernet krijgen informatie over gezochte personen of voertuigen in hun buurt. Deze informatie komt binnen via de BurgernetApp, SMS of een spraakbericht. Het is dus handig dat deelnemers van de WhatsApp Buurtpreventiegroepen ook meedoen met Burgernet. Aanmelden bij Burgernet kan via www.burgernet.nl