Lees pagina voor

Aankomst, registratie en verblijf

Op de website van de Rijksoverheid (Deze link gaat naar een externe website) vindt u alle informatie. En ook veel gestelde vragen over aankomst, registratie en verblijf. Denk aan inschrijven in de basisregistratie (BRP), wat te doen met huisdieren en inburgeren.

De vragen die op deze pagina staan, zijn speciaal voor de gemeente Wijchen of staan niet op de site van de Rijksoverheid.

Hoe schrijft een vluchteling zich in bij de gemeente Wijchen?

Het is belangrijk dat Oekraïense vluchtelingen zich inschrijven in de Basisregistratie Personen (BRP) in de gemeente waar zij tijdelijk wonen. Zo blijven ze in beeld en kunnen ze gebruik maken van bijvoorbeeld zorg, onderwijs en andere begeleiding. Ook krijgen zij zo een Burgerservicenummer (BSN). Daarmee kunnen ze bijvoorbeeld een bankrekening openen en leefgeld krijgen.

Belt u ons even om een afspraak te maken voor de inschrijving? Ons nummer is: 088 432 70 00.

Belangrijke informatie voor het inschrijven:

De laatste informatie over inschrijven vindt u op de website van de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (Deze link gaat naar een externe website).

Hoe lang mogen Oekraïense vluchtelingen in Nederland blijven?

Vluchtelingen uit Oekraïne kunnen tijdelijk bescherming krijgen in Nederland. Hiervoor is de Richtlijn Tijdelijke Bescherming van de Europese Unie.  Op de website van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) (Deze link gaat naar een externe website) vindt u alle informatie hierover.

Hier leest u ook hoe u aan een Bewijs van verblijf (Deze link gaat naar een externe website) kunt komen en wat de voorwaarden zijn. En wat nodig is om bijvoorbeeld te reizen in Europa of van en naar Oekraïne (Deze link gaat naar een externe website).

Spreekuren voor Oekraïners bij gastgezinnen

Vanaf 13 juni starten we in Wijchen met spreekuren voor Oekraïners die bij gastgezinnen wonen. Voor vragen over bijvoorbeeld gezondheidszorg, rechtsbijstand of onderwijs. Maar ook om even bij te praten of als er behoefte is aan sociale ondersteuning. Vluchtelingenwerk Nederland verzorgt de spreekuren.

De spreekuren zijn in Sociaal Cultureel Centrum ’t Mozaïek, Campuslaan 6 in Wijchen op:
•  maandagmiddag van 14.00 - 16.00 uur
•  vrijdagochtend van 10.00 - 12.00 uur

Staat uw vraag er niet bij? Mail of bel ons gerust met uw vragen. Wij denken graag met u mee. U kunt mailen naar: oekraine@drutenwijchen.nl of bellen naar: 088 432 70 00.